23948sdkhjf

Nytt högrenhetslaboratorium invigt

Nylis nya renhetslab mäter partiklar ner till tusendels millimeter.
Sedan Nyli i Uddevalla förvärvat Kalmarföretaget Cleanliness Control Europe AB har man på kort tid byggt upp ett nytt avancerat laboratorium för renhetsmätning av komponenter, vätskor och system.

Med avancerad teknik kan här partiklar så små som tusendelar av en millimeter mätas.

- Inte bara fordonsindustrin har ett stort intresse av detta utan också många andra tillverkande företag som vill höja och bekräfta kvaliteten på sina produkter, säger vd Lennart Thorn.

- Inom flera industriområden har det blivit allt viktigare att säkerställa renheten i tekniska system och tillverkningsprocesser. Det är viktigt att eliminera skadliga smutspartiklar som kan orsaka onödig förslitning och haverier.

- Det kan handla om att säkra produktionen för att uppfylla ett strikt kundkrav enligt en fastställd renhetsstandard. Det kan också bero på ett intresse att förbättra renheten inom tillverkningsprocessen av rent ekonomiska skäl.

Det nya labbet som byggdes upp på rekordtiden tre månader består av två lab: Inne i lablokalen har ett mindre lab, det s k mikrolabbet, för extrema renhetskrav, skapats.

Luften till det yttre labbet filtreras i två steg och ges ett övertryck, vilket innebär att smutsig luft inte kan tränga in när dörren öppnas. Det inre mikrolabbet har med hjälp av hepafilter ännu renare luft.

Processen för att mäta teknisk renhet på en komponent sker i två steg: först partikelextraktion i ett extraktions/spolningsskåp och därefter partikelanalys.

- Fler och fler företag börjar efterfråga extrem renhet för vissa produkter, så att det på en detalj t ex inte får finnas några partiklar större än 0,1 mm. Alternativt att detaljen inte får avge en partikelmängd större än 0,5 milligram, förklarar renhetskonsult Peter Markovic.

- I mikrolabbet kan vi göra nollprov, ett test för att bekräfta renhet på lokal och utrustning, ner till 0,01 milligram.

- Med de två labben har vi två analyssystem och kan köra parallella mätningar. Det är vi troligen ensamma om i Sverige.

Peter Markovic förklar att med den här typen av mättteknik har man nått så långt som det är möjligt.

- Det går inte att komma längre mjukvarumässigt. Nästa steg för att kunna analysera partiklarna i sig själva, är att använda svepelektronmikroskop och laserspektroskopi. Men det är oerhört dyr teknik.

- Men finns det kunder vill ha det, så samarbetar vi med tyska företag som kan erbjuda sådana analyser, säger han.

Kundpotentialen är hela tillverkningsindustrin.

- I de fall där ytrenhet är väldigt viktig.

Oftast handlar det om produktstickprov som skickas till Nyli.

- Men vi har också kunder som skickar hela produktionen av en viss produkt till oss för mätning.

Verkstadsföretag har ju oftast själva någon form av kontrollmätning. Varför anlitar de er?

- Även om de har mätrum så har de oftast inte tillräckligt sofistikerad utrustning och kunskap. Du behöver spolskåp för att skilja partiklarna från komponenterna för att sedan samla upp dem i ett s k membranfilter, och sedan ha en speciell mjukvara för att skanna partiklarna, mäta och storleksbestämma dem.

- Vi jobbar i Sverige med alla möjliga underleverantörer till Volvo och Scania. Inom Europa har vi jobbat länge med bl a Mitsubishi Daimler och Continental. Vi har till och med levererat system till Bosch Rexroth i Kina. Det är ett nischat område. Pratar man om renhet, så vet företagen vilka vi är, hävdar Peter Markovic.

- Vi är det enda labb i Sverige som är helhetsleverantörer av utbildningar, utrustning, konsulttjänster och mätning.

Vad händer härnäst?

- Det är mycket på gång: Vi har gått in i flera stora mätprojekt med företag som vill lyfta sin renhet sedan de fått höjda krav från svenska eller utländska kunder. Dessutom tänker vi missionera om behovet och nyttan av komponentrenhet för att möta konkurrens från andra länder.

Lennart Thorn anser att det är viktigt att skyndsamt föra ut den här typen av spetsteknologi inom mätning till Sveriges industrier.

- Vi är duktiga på att producera i det här landet, men sämre på att utnyttja avancerade mätmetoder. Tyskland ligger flera år före på området. Det finns inte ens någon officiell utbildning i mätteknik i Sverige. Utbildning sker enbart internt hos företagen.

- Många företag satsar på den senaste produktionstekniken, men mindre på avancerad mätteknik. Det blir en obalans. Eftersom mättekniken flyttar in i produktionsprocesserna mer och mer, måste den vara med från början.

Av Per Bergbom
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156