23948sdkhjf

”Man kan kalla det för ett paradigmskifte…”

Nu ger sig Autodesk åter in på PLM-marknaden (product lifecycle management) . Vi frågar Mikael Löwenhielm, pr-chef med ansvar för Europa, Mellanöstern och Afrika inom Autodesk om anledningen.
Autodesk ska ge sig in i PLM-marknaden (product lifecycle management) . Varför då, Mikael Löwenhielm, pr-chef med ansvar för Europa, Mellanöstern och Afrika inom Autodesk?

– Det är en ny approach till PLM där Autodesk kommer att marknadsföra en rad nya tjänster via molnet. Det kommer att bli effektivare och billigare än med traditionell PLM.

– PLM har hittills varit ett dyrt och trögt system som krävt mycket datorkraft och mycket arbete vid implementering och därför passat bäst för större företag. Nu blir det möjligt även för mindre och medelstora företag att arbeta med PLM.

På vilket sätt blir det bättre att arbeta i molnet?

– Molnet har hittills varit något som mest förknippats med datalagring. Men nu ska man även kunna arbeta i molnet. I stället för att enbart arbeta i sin pc, som vid tunga beräkningar och simuleringar kan gå ganska långsamt, kan man få hjälp av hundratals andra CPUer. Då kommer alla tunga moment att gå betydligt snabbare.

– Man kan också arbeta från en laptop, Iphone/Ipad eller Android-telefon, något som stämmer väl överens med den nya rörlighetstrenden – man ska kunna jobba från vilken plats som helst.

Hur blir säkerheten när man ska arbeta i molnet?

– Egentligen är säkerheten högre i molnet eftersom de flesta intrång sker på arbetsplatser av personer som vill skada företaget. Det är nog mest en fråga om misstro mot molnet så vi måste tydliggöra säkerheten. Men meningen är att användarna ska behålla data i sina egna datorer, innanför brandväggen, och ta hjälp av molnet för att arbeta så oerhört mycket snabbare.

Vad betyder denna molnbaserade tjänst rent konkret för ingenjörerna i företagen?

– Allt kommer att gå snabbare och man kan betydligt lättare göra grundläggande simuleringar och visualiseringar. Sedan sker en integrering av olika program, t ex PLM och PDM (product data management). Hittills har det nog varit olika grupper som har arbetat med de olika programmen, nu kan arbetet integreras och fler blir involverade i hela processen. Man kan kalla det för ett paradigmskifte, att få en annan syn på datorarbete. Man demokratiserar tekniken.

– Dessutom ingår en rad applikationer, appar, i systemet som underlättar olika arbeten. Även tredjepartsappar kommer att finnas tillgängliga som komplement. Apparna kan t ex handla om nya produktintroduktioner, supply chain, kvalitet, underhåll, försäljning och marknadsföring. Hela arbetet blir betydligt mer integrerat.

Av Lars Erik Brandt
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062