23948sdkhjf

Subcontractor växer åter

14 504 besökare passerade spärrarna till Subcontractor 2011 på Elmia Jönköping. Det var drygt 11 procent upp från förra årets notering och förde tillbaka besökarantalet till det normala.
Mässan har ökat golvytan en smula och lyckades pressa in 14 montrar mera än förra året. Till nästa år ska B-hallen byggas ut med 3 000 kvadratmeter så då kan halva årets väntelistan beredas plats.

Redan innan portarna hade stängts till årets upplaga av Elmia Subcontractor var 25 procent av utställarna till nästa års mässa orderbekräftade.

– Industrin lever i en turbulent verklighet med tuffa förutsättningar. Vår uppgift är att erbjuda en dynamisk mötesplats som främjar affärer, säger mässans projektledare Jonas Ekeroth.

Årets mässa fick bland annat besök av näringsminister Annie Lööf, som poängterade underleverantörernas betydelse för Sverige.

– Jag är själv uppvuxen i ett område där underleverantörer är väldigt viktiga. Det är värderingar som jag har med mig i mitt dagliga liv – en attitydfråga där vi skapar förutsättningar för företagande.

Flera branschorganisationer passar på att göra utspel på Subcontractor. Stora Teknikföretagen presenterade så sin kvartalsvisa konjunkturrapport, där man visade att industrin nu går in i nästa lågkonjunktur och teknikföretagens produktion väntas minska med 2 procent 2012. Nedgången innebär att antalet anställda i Sverige också kommer att bli färre under året. Även underleverantörer till teknikindustrin räknar enligt en särskild undersökning med lägre försäljning och planerar för färre anställda.

En särskild undersökning som gjordes i slutet av oktober visar att underleverantörer till bilindustrin redan märker av en minskad efterfrågan. De räknar med att nedgången tilltar under våren 2012. Bilden av en näraliggande försämring av efterfrågan är ännu tydligare bland leverantörer till maskinindustrin.

– Att underleverantörerna själva räknar med försämrad efterfrågan och att försäljningen och antalet anställda minskar nästa år, understryker vår bedömning att vi nu går in i en ny lågkonjunktur, avslutar Anders Rune, ekonom på Teknikföretagen.

Samma budskap lämnade Sinf när föreningen redovisade årets tredje underleverantörsbarometer på Elmia Subcontractor.

– Att vi ser en konjunkturnedgång är det ingen tvekan om, men den ser ut att vara mindre dramatisk än 2008. Självklart finns det en oro inför vad som ska hända med den internationella ekonomin och hur det kan påverka svensk industri. Tron på 2012 är ändå relativt optimistisk där mer än hälften av företagen tror på en ökad omsättning och bara 15 procent på en nedgång, säger Anders Ekdahl, VD för Svensk Industriförening, Sinf.

Samme Anders Ekdahl är även ordförande före Undexo, Underleverantörernas Exportorganisation, och kunde för tredje året i rad rapportera om hur de mindre och medelstora företagen ser på export.

Rapporten, som är Sveriges största i sitt slag, visar tydligt att företagen är alltmer intresserade av export, men även att det dels behövs ett offentligt stöd för att driva på exportinvesteringar, dels en bättre information om det offentliga exportfrämjandets redskap.

- Det är ingen tvekan om att företag nu tänker export i allt högre grad. För att skapa fler framgångsrika exportföretag krävs dock stimulans för att komma vidare. I dag finns det stöd från de offentliga exportfrämjarna, men de är för osynliga i målgruppen och det behövs fler leverantörer av exportservice. säger Anders Ekdahl.

Anders Ekdahl tog så på sig en tredje hatt, den som han har i kraft av ordförandeskapet i tankesmedjan Automathink.

Tankesmedjan Automathink är en del av iAutomation; ett koncept i regi av Svenska Automationsgruppen (SAG) och mässarrangören Elmia. Konceptet vilar på två tydliga ben; dels skapandet av nya affärer genom mässan Elmia Automation som genomförs i maj 2012, dels utveckling av industrin vilket kommer att hanteras i en helt ny tappning i form av Automathink.

Undersökningen eller automationsindex, i vilken 200 underleverantörsföretag från hela Sverige deltog, gjordes på uppdrag av tankesmedjan Automathink och genomfördes av Svensk Industriförning Sinf. 67 procent av företagen i undersökningen ser sig självt vara låg eller medelautomatiserade och en majoritet, drygt 60 procent tror att ökad automatisering skulle utveckla det egna företaget positivt. När det gäller framgångsfaktorn för branschen som helhet är emellertid tilltron på automation snudd på total; 95 procent.

– Vi måste möta framtiden med en vidareutveckling av högteknologin och göra den till en naturlig del av industrins framtid. Här har ökad automatisering en central roll varför det är väldigt viktigt att upplysa företagen i Sverige vilka verktyg och fördelar som finns, säger Manne Seifter, tankesmedjan Automathink och ordförande Svenska Automationsgruppen.

Om vi nu lämnar rapporterna och fger oss ut bland de 1213 utställande företagen så finns det en hel del som vi känner igen från reportage i Verkstäderna. Men hela 300 av utställarna var utländska företag. För första gången hade Subcontractor inför begreppet partnerland och valde då Danmark som traditionellt varit den nation som har flera utställer efter Sverige. Med anledning av detta gästades mässan av Danmarks H.K.H. Prins Joachim.

En av de danska utställarna var UG Metal som berättade att de bearbetat en kund i tre år men att det var först nu på tredje mässan som det blev ett kontrakt skrivet.

Så det är inte att förvåna sig över hur många företag som återvänder varje år och gärna till samma monterplacering.

Dock inte alla. Melin & Carlsson Hydraulic AB har ställt ut sedan 90-talet och varierat mellan samlingsmontrar och egen monter. Företaget startades 1990 och ligger i centrala Tranås. De utvecklar och tillverkar hydraulcylindrar för bland annat skogs- och lantbruk, transporter, entreprenad och industrier. Affärsidén är att konstruera, tillverka och sälja hydraulcylindrar efter kundens behov, både när det gäller funktion som seriestorlek. Förtaget är därför uppbyggt för att klara både korta och långa serier av cylindrar i dimensioner från 25/16 till 250/125 mm med slaglängder upp till ca 6000 mm.

I år visade företaget upp sin nya cylinderstandard som är baserad på de bästa lösningarna och erfarenheterna från många år i branschen. En modernare standard har tagits fram i två olika varianter; ”Light” för en enklare lösning och ”Heavy Duty” där det ställs krav på högre belastning.

- De ledande tätningsleverantörerna har fått lämna förslag på nya tätningslösningar och vårt val föll på Simrit som har ett komplett och genomarbetat tätningsprogram med bra lösningar. Vi har valt att jobba med några olika tätningsvarianter för samma tätningsspår. Genom modultänk finns nu färdiga lösningar för de flesta applikationer och inkråmet till de flesta dimensioner ska finnas på hyllan. Detta ska leda till att den flora av olika tätningar som vi nu har hemma ska minska till ett mindre antal. Vi kommer även att kunna tillverka större serier i produktionen när inkråmet är detsamma, berättar Ola Melin som tillsammans med sin far Jan-Olov Melin är ägare av företaget.

För ytterligare information, var god kontakta

FAKTA:

Antal utställande företag:1213 varav 300 internationella

Antal länder: 30

Antal kvadratmeter: 18 000

Totalt antal besökare: 14 504

Av Peter Bergqvist och Megan Junglander
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078