Så var patentet klart!
Acron Formservice AB i Anderstorp har i dagarna beviljats Europapatent på friformade gripdon för robotar. Eldsjäl och företagets ägare Kenny Johansson är stolt över att en friformad funktionell produkt kunnat patenteras och förbereder nu lansering i en rad länder.
Han berättar att man i första hand kommer att inrikta sig på Skandinavien, England, Tyskland, Frankrike, Italien och Portugal.
Det var för snart sju år sedan som Kenny, med stor erfarenhet av såväl friformning som formsprutningsprocessen, klurade på hur man kunde använda additiv tillverkning för smarta gripdon. Traditionellt byggs gripdon med en aluminiumstomme som kläs med nödvändiga slangdragningar för vakuum och luft.
– Snabbt insåg jag att friformstekniken kunde erbjuda en mängd viktiga fördelar och dessutom helt nya möjligheter, konstaterar Kenny Johansson.
Och visst är fördelarna många. Lägre vikt, billigare och snabb leverans är några.
Tillverkningsprocessen är lika enkel som effektiv. Acron utgår helt enkelt från 3D-filen för den plastdetalj som ska hanteras. Då vet man hur verktyget ser ut, med avståndet mellan kaviteterna, robotens hämtläge och all annan nödvändig information. Med detta underlag går det snabbt att ta fram ett helt anpassat gripdon med integrerade kanaler och kopplingar för vakuum/luft.
Gripdonet kan vara färdigt långt innan formverktyget, vilket spar värdefull tid. Dessutom kan verktyget trimmas i skarpt läge med ett färdigt automatiseringskoncept. Skulle oturen vara framme så skadar ett gripdon av polyamid formverktyget betydligt mindre allvarligt än ett konventionellt gripdon. Och ett ersättningsgripdon kan vara på plats redan dagen efter
Ett friformat gripdon blir upp till 70 procent lättare än ett traitionellt. Effekten blir att man kan använda en mindre robot. Lägre vikt innebär också att roboten blir snabbare och mer exakt.
Ett talande exempel är Hammarplast i Tingsryd som behövde ett nytt gripdon för en ny större plastlåda. Istället för ett sex kilos traditionellt gripdon som man använt tidigare till den mindre lådan lät man friforma ett tvåkilosgrepp med betydligt smartare konstruktion. Resultatet blev att idag väntar roboten på formsprutmaskinen, istället för tvärt om som det var tidigare.
– En annan viktig fördel är att all funktionalitet flyttas ut i greppet. Tryckluften matas ut direkt i gripdonet och vakuum är bara de sista tio centimetrarna. Detta ger en mycket smidigare lösning.
Men hur ska man ta sig ut i Europa och sälja in det sitt koncept?
– Vi skapar ingen egen organisation, utan produkten kommer att säljas via etablerade återförsäljare eller på licens. Vår drivkraft är att visa möjligheterna med additiv tillverkning, där smarta produkter ger nya möjligheterna och en direkt nytta. Så för vår del handlar det primärt om att få tillbaka utvecklingskostnaden.
– De friformade produkter som finns på marknaden idag handlar allt som oftast om futuristiska designmöbler – vilket vi naturligtvis också tillverkar åt några kunder. Gripdon däremot är jordnära produkter där friformning erbjuder uppenbara fördelar och det är denna typ av vardagsprodukter som utgör en spännande utmaning för smartare konstruktion, avslutar Kenny Johansson.
Av Katarina Elner-Haglund