Ge produktionen ögon!
Smart automatisering kräver mer än bara robot. Vellingeföretaget diVision har därför utvecklat en visionteknik som hjälper till att vässa produktionen ytterligare. Systemet klarar allt från beröringsfri kvalitets- och mätkontroll till identifiering och robotguidning. Och allt sker snabbt och enkelt i PC-miljö.
– Rätt utformad automation ger en tillverkning som till och med är billigare än i Kina och med betydligt bättre kvalitet – det har vi flera kundexempel på, konstaterar Dennis Ingloff som äger diVision.
Företagets moduluppbyggda visionsystem DV-2 är lätt att konfigurera direkt i systemet med hjälp av ”peka och klicka”-principen, vilket gör det lätt att komma igång. Systemet är uppbyggt av standardprodukter och kan användas med en eller flera kameror. Normalt behövs ingen kostsam specialbelysning, tack vare systemets kraftfulla detekteringsförmåga.
– Vårt visionsystem är okänsligt för ljusskillnader och klarar därför naturliga variationer vilket minimerar risken för överkassation, berättar Dennis Ingloff. Exempel är skillnader i form, ljushet, position, vridning och lutning. Detta är möjligt genom att systemet är inlärningsbaserat, vilket gör detekteringsmetoden unik.
Uppgifter för systemet kan vara att kontrollera att producerade detaljer är fullsprutade, har rätt färg osv. Avsyningen kan kompletteras med måttkontroll och andra uppdrag för att skapa en spårbar kvalitetsdokumentation.
Till systemet finns även utvecklat en mjukvarukontroller som arbetar mellan visionsystemet och omvärlden såsom robot, operatör eller PLC. Kontrollern förenklar och snabbar på installationen, i synnerhet i mer avancerade projekt där många bilder och/eller positioner ska behandlas. Likaså kan kontrollern hantera exempelvis streckkoder, skrivare, vågar.
För att kunna erbjuda ett komplett system erbjuder företaget roboten Picco, som klarar de mest skilda uppdrag som exempelvis sortering och annan hantering.
Nästan hälften av diVisions verksamheten handlar om plast. Applikationerna finns inom de stora tillväxtmarknaderna fordonsindustrin, förpackningar och medicintekniska applikationer.
Avancerad produktion kan innehålla avläsning av streckkod som talar om vilken produkt det handlar om. Visionsystemet vet då direkt sitt uppdrag och plockar fram relevanta data för robotplockning och identifiering.
Inom fordonsindustrin är uppdragen många och olika. Det kan vara allt från kontroll av etiketter och tampotryck på plastdetaljer till att ge feedback för att kunna ställa in produktionsmaskinerna optimalt.
Snabbheten är ofta en utmaning. DV-2 klarar exempelvis att detektera tio kapsyler per sekund i kontinuerligt flöde. Utan problem kontrolleras mått, att detaljen är fullsprutad, att inläggen är intakta och på plats. Allt i en rasande takt.
För något år sedan lanserade diVision en lösning hur man via visionsystem kan styra rörelser i form av att flytta detalj eller kamera. Detta är värdefullt vid exempelvis 3D-scanning av en produkt. Likaså kan man låta detaljen rotera för att kontrollera den 360 grader.
Tillverkningsindustrin är idag betydligt mer mogen för maskinellt seende än för bara några år sedan. Ökad marknad har fört med sig ökat antal aktörer, med mer eller mindre kompetenta system. Så vad ska man då tänka på vid upphandling av visionsystem?
– Det är mycket viktigt att leverantören har ett applikationskunnande och förstår plastindustrins behov. Det handlar inte bara om utrustningen, utan om samspelet i produktionsprocessen, understryker Dennis Ingloff.
Kort om diVision
Familjeföretaget bestående av bröderna Dennis Ingloff och Jonas Ingloff samt Eva Ingloff. Det startade år 2000 och omsätter idag runt fem miljoner kronor, med god lönsamhet. Nyligen flyttade företaget till egen nybyggd fastighet i Vellinge, strax utanför Malmö.
Produktsortimentet består av det övergripande DV-2, som löser alla typer av uppdrag. Det finns även en enklare version då bara en kamera behövs. Allt bygger på standardkomponenter och grundsystemet är alltid samma, det är bara konfigureringarna som skiljer applikationerna åt.
Företaget jobbar mot såväl globala koncerner som små familjeföretag, och man är även underleverantör till leverantörer av kompletta produktionsceller.
Av Katarina Elner-Haglund