23948sdkhjf

Automationsdagarna gick till botten med trådlöst

ITFs Automationsdagar vid Globen i Stockholm hade tungt fokus på trådlösa nätverk i industrin. Auditoriet fick bland annat inblick i de gigantiska gruvprojekt som pågår i norra Sverige där trådlösa nätverk spelar stor roll för verksamheterna hundratals meter under jord. Under den första dagen hade närmare 300 personer hittat hit.
Fredrik Ekenstedt på Boliden Mineral redogjorde för det stora arbetet med att göra Bolidens

Kristinebergsgruva i Lappland till första gruva med ett heltäckande nätverk under jord, ett samarbete med bland andra LKAB och Radiobolaget som bygger nätverket. Ett trådlöst WLAN på 2,4 GHz och 5 GHz ska täcka tre mil transportväg, brytningsrum och verkstäder ner till 1 300 meter under jord.

- Att arbeta i gruvan innebär en hel del utmaningar, som starka vibrationer. Det är inte ovanligt att saker skakar sönder, berättade Fredrik Ekenstedt.

WLAN-teniken i Kristinebergsgruvan bygger på så kallad MIMO, Multiple in Multiple out- teknik, med två sändare och tre mottagare. Inom räckviddsområdet ger tekniken bättre täckningsgrad. Högre bandbredd ger också bättre täckning bakom hinder än traditionellt WLAN. WLAN-bandet byggs fortfarande ut eftersom gruvan expanderar hela tiden.

Mikael Gidlund, ABB Corporate Research fortsatte att tala om trådlös kommunikation i industriell automation, om applikationer och utmaningar.

Applikationer på området släpar efter och är inte optimerade att köras i trådlösa nät, men jättar som ABB är på väg med mjukvaruapplikationer som bygger på rätt typ av teknik med en mjukvara som är i kapp utvecklingen. Dålig täckning och inte minst störningar kräver designade applikationer som exempelvis använder buffringsteknik.

Just avsiktliga störningar av trådlösa nätverk var ett spörsmål som Jerker Delsing vid Luleå Tekniska Universitet höll kvar vid.

– Vill du djävlas kan du göra det med hjälp av den här, sade Delsing och höll upp en vanlig webbkamera från Claes Olsson för några hundralappar.

En kamera som denna verkar i samma frekvensband som trådlösa datanät och kan störa ut all trådlös trafik i närheten och det är svårt för industrin att gå säker om en motsvarande liten manick är placerad utanför industriporten av någon illasinnad. Värst utsatt är utrustning som sänder på frekvenser över 2,4 GHz.

Underhåll i industrin uppmärksammades under den avslutande ITF-dagen . Krister Forsman från Perstorp redogjorde för företagets arbete med produktivt underhåll baserat på normaldriftsdata. Krister Forsman tilldelades för övrigt det ena av ITF:s två automationspris för 2012 till Dag Björklöfs ära. Krister Forsman fick priset för sitt arbete med reglertekniska tillämpningar inom skogsindustri och kemisk industri, närmast vid Perstorp Specialty Chemicals. Juryn uppmärksammade också boken "reglerteknik för processindustrin", av Krister Forsman, en nyckelteknologi som spelar en viktig roll vid optimering av produktionseffektivitet och kapacitet idag.

På Holmenägda Iggesunds Bruk har ventilövervakning sänkt underhållskostnaderna. Idag on-line övervakas nästan 1 000 reglerventiler på bruket och 1 300 givare. Sammantaget täcks 1/3 av fabrikens instrumentkretsar av övervakningssystemet.

Först var det svårt att påvisa något konkret resultat i kronor och ören med hjälp av övervakningen, berättade Peder Hägglund och Tommy Nielsen på bruket, men ackumulerad besparing sedan starten år 1999 av onlinesystemet uppskattades till åtskilliga miljoner. Reservdelskostnaden för reglerventiler har sänkts rejält och resurser har frigjorts för optimering och kretstrimning. Arbetet på Iggesund är nu inne i en ny fas där det gäller att öka nyttjandegraden av funktionerna i on-linesystemet. Därefter väntar on-line övervakning av reglerkretsar på motsvarande sätt.

Av Mikael Hedlund
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062