Starten på en lång förbättringsresa
Vi har ett stort förbättringsprogram som kallas för Kraft, berättar Mattias Olsson, kvalitetschef och chef för processutveckling på Kockums AB i Karlskrona. Kraft är starten på en lång resa. Vi pratar om flera år.
Det här är några skäl till varför det är viktigt att vi lyckas med vårt förbättringsprogram, fortsätter Mattias Olsson. Kockums är uppdelat på flera företag såväl fysiskt som mentalt. Ofta arbetar vi som i ”silos” – för det är komplicerat att samarbeta. Vi har definierat våra processer, men det finns brister i efterlevnaden. Det är en stor mängd arbeten som måste göras om. Vi är ovana att mäta prestationer i hela företaget. Dessutom finns det ett behov av en ökad affärsorientering.
Kockums har försökt förbättra verksamheten förut. Varför skulle man lyckas bättre den här gången?
- Vi är beredda att genomföra genomgripande förändringar, säger Mattias Olsson. Vi ska ändra vårt sätt att styra med mer inriktning mot långsiktighet. Vi ska ändra vårt sätt att följa upp, mer visuellt med informationstavlor överallt. Vi ska ändra vårt sätt att agera och vi ska förändra våra värderingar.
Kraft - PMO
Mattias Olsson är ansvarig för Kraft – PMO. PMO står för Programme Management Office, programkontoret som leder, prioriterar och koordinerar all förbättringsverksamhet på Kockums AB.
- Vi ska följa upp och säkerställa resultat, berättar Mattias Olsson. Vi ska supportera, kommunicera och stödja all förbättringsverksamhet och visualisera den med Kraft-tavlor överallt i företaget.
MCRS
- Vi håller på att implementera vårt ledningssystem MCRS, Monitoring and control system, berättar han vidare. MCRS är ett ledningssystem för definierade möten, informationsflöden, beslut, åtgärder vid avvikelser etc. Vi ska etablera en gemensam ledningsstruktur för hela Kockums med en visuell styrning i form av tavlor med aktiviteter och avvikelser i hela företaget uppifrån och ner, även på VD-nivå. Systemet ska ge oss en transparens mellan de olika nivåerna. Vi ska ha en affärsprocess med tydliga och kända avstämningspunkter.
WS Engineering
(WS står för Workstream, en arbetsgrupp, ett delprojekt inom Kraft.)
- Engineering, dvs vår konstruktionsprocess, arbetar mycket med gränsytorna mot materialstyrning och produktion, berättar Mattias Olsson. Det är en väl beskriven produktframtagningsprocess med olika konstruktionsfaser, t ex system- och detaljkonstruktion.
Projektprocessen anger hur vi leder och styr våra projekt. Denna process är mycket viktig för vår verksamhet eftersom i stort all affärsverksamhet sker i projektform. I engineering igår också provningsprocessen är till stor del en verifieringsprocess. Alla prestanda som kunden vill ha ska vara uppfyllda. En båt ska inte bara kunna flyta, den ska klara en viss fart och kunna träffa ett mål på ett visst avstånd.
WS Sourcing
- Material och logistik är vår process för hur vi klarar vår materialförsörjning, berättar Mattias Olsson. Vi gör köpa-göra-analyser och jobbar med att minska antalet leverantörer. Material och logistik skall vara integrerade i hela kedjan.
- Vi ska etablera en process för strategiska inköp där vi jobbar med leverantörerna på lång sikt.
WS Production
Produktionsprocessen är väldigt beroende av daglig styrning och visualisering. Man försöker minska slöserier i produktionen och hitta grundorsaken till varför det blir väntetid etc. Det gör man både genom att gubbarna själva anger vad de lägger sin tid på och även med klassiska tidsstudier. Analys av skrot och kassationer är också viktiga punkter.
Som en byggindustri
- Skeppsbyggnad kan till stor del liknas vid byggindustri, förklarar Mattias Olsson. En serie hos oss är två fartyg. Det är väsensskilt från serieproduktion av t ex 10 000 styck. Vår verksamhet liknar husbyggnadsprojekt med skillnaden att vårt bygge inte står på en fast grund utan ska sjösättas när det är klart.
Ett vanligt industriföretag kan ha 20 olika system. Kockums har 200 system att hålla reda på. Integrationsförmåga är en kärnkompetens. Det handlar om att klara av att integrera många system.
Produktionsprocessen ska skapa förutsättningar för en effektiv produktion med tydliga gränsytor mellan funktioner och avdelningar. Det gör man med hjälp av mätningar och nyckeltal som driver ett proaktivt agerande med ständiga förbättringar.
Produktionen ska ha en effektiv styrning och planering, med tydliga mål, snabba beslut och snabb feedback.
Produktivitet, Kvalitet, Leveransprecision och Materielförbrukning är nyckelord.
WS Integrated Planning
Planeringen är en huvuduppgift. När vi ska göra jobbet måste allting finnas på plats. Ritningar, material, föregående arbete alla förutsättningar.
- Integrated planning, vår planeringsprocess, handlar om att ha bra kvalitet i planeringen och förmåga att verkligen följa våra planer, förklarar Mattias Olsson. Om en enda förutsättning fattas kan vi inte starta jobbet. Integrated planning jobbar med gränsytorna mellan olika delar i bolaget, t ex Konstruktion, Produktion och Material.
WS Competence
Kompetensprocessen handlar om att behålla, utveckla och attrahera kärnkompetenser i företaget. Man ska upprätta kort- och långsiktiga kompetensplaner, utnyttja resurser tvärfunktionellt, utveckla ledarskapet och sträva efter att vara en attraktiv arbetsgivare.
WS Overhead
Här handlar det om ökad kostnadsmedvetenhet, minskade omkostnader och effektivare resursutnyttjande.
Kraft är indelat i fyra implementeringsfaser, som kallas för milstenar (MS). En milsten är en avstämningspunkt mot vilken alla delprojekt planerar och redovisar sina resultat.
MS1 var klart i höstas efter projektvecka 10 och resulterade i införande av styrtavlor på nivå 2.
MS2 ska vara klart under våren 2012, efter projektvecka 20. Då ska det handla om konkreta förändringar i det dagliga arbetet.
Mätning och uppföljning med nyckeltal. Visualisering med mer än 75 informationstavlor. Fördelning av ansvar och uppföljning av åtgärder. Utbildning som ska leda till förändrade beteenden.
- Kraft är starten på en lång resa, säger Mattias Olsson. Vi pratar om flera år. Projekten är en kickstart. Vi ska förändra processer och rutiner och det krävs förändringar på alla nivåer.
Förbättringsforum kommer att arrangera en forumträff på Kockums i Karlskrona den 3 maj. Efter den teoretiska genomgången kommer man även att visa hur det fungerar praktiskt i de olika delarna av företaget.
Av Sven Janbrink