Hemligheten sitter i verktyget
En ny robotcell ger värmeteknikföretaget Nibe i Markaryd utrymme för att expandera. Men hemligheten med maximerad produktion handlar egentligen mer om verktyget än om roboten, säger Per Hanson, produktverkstadschef för Nibes Värmepumpscenter.
Trots expansionen finns huvudkontor, fabriker och utvecklingsavdelning fortfarande i småländska Markaryd. I tre högautomatiserade fabriksanläggningar produceras varmvattenberedare, värmepumpar och braskaminer. Efterfrågan på högteknologiska modullösningar uppges ha ökat vilket har skärpt kraven på ständiga förbättringar och utvecklingstakten är snabb. För att slippa de riktigt tunga momenten i produktionen och använda personalen effektivt fattades ifjol beslutet att även värmepumpfabriken skulle få en robotcell. Erfarenheter av att arbeta med industrirobotar var goda och vid samma tidpunkt fick även brasvärmefabriken sin femte robotcell.
Trimmar lödkarusell
Leverantör till cellen i värmepumpfabriken blev AH - Automation, som i sin tur använt sig av två industrirobotar KUKA, KR 120 resp. KR 150, maxkapacitet 120 respektive 150 kilo, för montering av värmeväxlare och kompressorer till färdiga kyldelar. Den mindre KR 120, hanterar kompressorplattan, med dess skruvförband, medan den större roboten hämtar växlare från lagerautomaten, som den sedan isolerar i en portalrobot innan slutmontering in i kyldelen. Därefter hämtar den en kompressor i nästa lagerautomat, som placeras på kompressorplattan i den färdiga kyldelen.
Utöver dessa stora robotar finns dels en mindre Universalrobot, som förser en bockmaskin med plåtar, samt monterar kompressorfötter. I installationen ingår även två lagerautomater för lagring av kompressorer och växlare, samt en lödkarusell som fortfarande håller på att trimmas. När trimningen är klar kommer roboten att placera materialet i karusellen som taktas fram till olika lödställen. Installationen kommer att påverka arbetet för 11 personer totalt.
– Min erfarenhet är att det är viktigt att få med personalen på ett tidigt stadium i processen. Här har de varit positiva till beslutet. Avsikten är inte att bli av med folk utan att ge de mer innehållsrika arbetsuppgifter istället, säger Per Hanson.
Har barnsjukdomar
Processen att installera en robotcell uppges ha tagit drygt ett år, från beslut och förstudier till installation och drift. Orsaken till att projektet startade projektet uppges vara många - tungt arbete med operatörer som lyfte flera ton material varje dag när de isolerade växlare, bättre ordning och redan bland kompressorer och växlare med ett nytt lagersystem samt behov av smartare sätt att tillverka hela kyldelen. Det gav sammantaget upphov till idéer efterhand konkretiserades med hjälp från AH Automation som genom en förstudie förde projektet vidare. AH Automation utformade även lösningar för gripdon och givare i verktygen.
– Hemligheten sitter egentligen i verktygen. Sätta in robotar, det kan alla göra men att få till smarta verktyg klarar man inte hur som helst, säger Per Hanson som ogärna vill avslöja detaljer om verktygens konstruktion. Däremot framhålls det att robotdrift definitivt ökar lönsamheten genom energibesparingar, ergonomi, slimmade produktionsytor och snabb och exakt produktion just in time.
– Även om projektet förlöpt snabbt är man tyvärr alltid tidsoptimist. Så här komplexa lösningar har barnsjukdomar och det tar alltid tid innan man hittar rätt gränser och gränslägen.
Med serviceavtal
Installationen kostar ca 14,5 miljoner, en investering som betalas av inom tre år. Men även om erfarenheten är att industrirobotar är driftsäkra har Nibe valt att köpa installationen med tillhörande serviceavtal.
– Vi har valt Axxos system för att återrapportera alla störningar och problem. Dessa ligger i mailen varje morgon man kommer och vi ser direkt hur mycket vi fått ut genom cellen samt vilka störningar och ofrivilliga stopp som vi haft under gårdagen. Detta ger oss signaler som vi använder i dialogen mot leverantörerna för att kunna hitta lösningar på problemområdena, säger Per Hanson.
Text & foto: Veronica Rönnlund