23948sdkhjf

Helgjutet säljer i miljonupplagor

Förmågan att optimera produktionen och tänja gränsen för vad som är gjutbart har gjort Gjuteriteknik till en av landets mest framgångsrika pressgjutare i zink. Företaget använder varmkammarteknik och nu hägrar en växande exportmarknad.
I ett nätverk av små verkstadsindustrier strax utanför Jönköping har Gjuteriteknik mutat in sin del av kakan. Jonas Abrahamsson, VD, och Peter Abrahamsson, projekt- och logistikansvarig, är andra generationen pressgjutare som driver företaget de tog över efter fadern 2002.

– I vår familj har vi alltid hållit på med att smälta metaller, skrattar bröderna som är stolta över de senaste 15 årens stadiga tillväxt. Från åtta till 27 anställda och från sju till 102 miljoner i omsättning (2011) vittnar om upp till 25 procents expansion varje år. Enda undantaget är lågkonjunkturen 2008. Då försvann 20 procent av omsättningen. Men det hanterade Gjuteriteknik utan några friställningar. Kanske bidrog infrastrukturen med närheten till de många återförsäljarna, materialleverantörerna och verktygsmakarna till att företaget landade mjukt.

Produktion i världsklass

I maskinparken, som sammantaget är knappt fyra år gammal, ingår de allra senaste maskinlösningarna. 13 pressgjutningsmaskiner och 15 ABB-robotar ska bidra till optimerad produktion och säkrare arbetsmiljö. Andrahandsmarknaden för pressgjutningsmaskiner uppges vara god och gradvis har ökad automation och produktionsövervakning fasats in i systemet. I bröderna Abrahamssons verksamhet lever en press i drygt 10 år. Företaget var också tidiga med att investera i industrirobotar. Den första installerades redan 1998.

All produktion övervakas och i det egenhändigt konstruerade produktionsövervakningssystemet noteras alla händelser inklusive frivilliga och ofrivilliga stopp samt verkningstider. Alla maskiner är uppkopplade på samma nätverk och resultatet visas i realtid på stora skärmar i fabrikslokalen. Produktionstakten är hög, från 100 - 300 000 artiklar om dagen. Produktionstid är fem dagar i veckan dygnet runt.

– Eftersom produkterna är så prispressade har vi tvingats kontra med ökad effektivitet i den egna produktionen. Vi mäter allt. Nu är vi uppe i över 90 procents verkningsgrad och nere i en genomsnittlig ställtid på cirka en halvtimme. Det är produktion i världsklass, säger Jonas Abrahamsson som också framhåller värdet av kunnig och engagerad personal. Utbildningar för gjutare är dock svåra att hitta. De flesta har rekryterats från trakten via personliga nätverk och lärt yrket på plats. Att bli fullgod gjutare är svårt och tar tid. ”Minst tre år”, tycker Jonas Abrahamsson.

Slutade med magnesium

Gjuteriteknik producerar uteslutande produkter av zink som påstås vara produktionsvänligt med bra mekaniska egenskaper. Råmaterialet kostar cirka 18 kronor kilot. En gång i veckan fylls råvarulagret på med leveranser från smältverk i Norge, Belgien och Irland. Som metall uppges zink ha bra gjutegenskaper med låg smälttemperatur (+387 C), 6,7 i densitet och i zonen för vad som är gjutbart har man lyckats komma ner i toleranser på plus/minus 0,01 millimeter och väggar ner till 0,3 millimeter i tjocklek. Här gjuts två legeringar som även innehåller aluminium och koppar.

– För något år sedan gjorde vi ett försök att gjuta i magnesium, en marknad som växer i samband med IT-boomen, särskilt österut. Men det blev aldrig tillräckligt intressant och stal mycket fokus från huvudaffären. Så istället för att bli halvdåliga generalister lade vi ner den produktionen och fokuserade på enbart zink istället, säger Peter Abrahamsson och framhåller att företaget inte ser något tak för hur mycket nischen runt zink kan växa.

Verktyg med livstidsgaranti

Produktionen består mestadels av volymbaserade, serieproducerade smådelar, exempelvis beslag till IKEA-möbler eller smådelar till datorer. Två, tre olika små komponenter som kan gjutas ihop till en helhet är effektiva lösningar för stora och medelsstora kunder inom telekom, bilindustrin, säkerhetsbranschen och byggindustrin, mm.

Projekten börjar med att kunden beställer ett verktyg som förmår att formpressa den beställda delen. Verktyget, som tillverkas av stål av externa verktygsmakare, kostar upp till 250 000 kronor och det är beställaren som betalar. Verktyget har livstidsgaranti och lagras på plats i gjuteriet.

– För att verktyget ska passa in i produktionen hjälper vi till med designen. En klassisk form tar upp till åtta veckor att tillverka men hela designprocessen kan ta upp till ett år. Ju mer tid som investeras i början av projektet, desto bättre blir slutresultatet. För långsiktig stabilitet och effektiv produktion är det bra att kontakta gjuteriet tidigt, hävdar Jonas Abrahamsson.

Gjuteriteknik levererar idag produkter till beställare i 46 olika länder. Största externa marknaderna är Storbritannien, Frankrike och Tyskland. Marknadsandelen i Sverige är 30 procent och 70 procent av produktionen går till beställare i Skandinavien. Företaget är certifierat enligt ISO 14001 och ISO 9000.

Fakta

Varmkammare

Gjuteriteknik pressgjuter i zink. Det innebär att man pressar in flytande metall i en form under högt tryck. Företaget använder sig av sk varmkammarmaskiner av märket Frech. Skillnaden på varmkammarmaskin och kallkammarmaskiner är att på en kallkammare hålls den flytande metallen isär från maskinen medan i en varmkammarmaskin så finns det flytande metallen integrerad i maskinen. Minskar olycksrisken.

Av Veronica Rönnlund
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109