Elma Automation var lyckad
Den intressantaste nyheten på Elmia Automation visades av Bors Automation & Tool. De körde sin nya slimmade Tubemaster 35 i Motoman-montern. En rörmaskin som kan göra fem andra maskiners jobb och är gjord för att stå i robotcell.
Samtliga de fyra stora robottillverkarna hade egen monter på Elmia Automation, vilket var första gången på länge i Sverige.
Premiären av Elmia Automation 8 – 11 maj kan sammanfattas med mässans egen devis ”Mycket snack. Mycket verkstad”. Bredden av utställare – robotleverantörer, komponenttillverkare och systemintegratörer – är unikt för Elmia Automation. På ett helt nytt sätt har automation för tillverkningsindustrin visats upp och lösningar diskuterats.
– Många svenska företag är riktiga duktiga på automation, andra behöver vässa sig betydligt. Det är en fråga om överlevnad för en hårt konkurrensutsatt industri. Men detta budskap verkar ha satt sig. Nu handlar frågorna inte längre om varför man ska automatisera, utan hur det bäst kan ske, säger Lina Kåvestam.
Den bilden bekräftas av AH Automation, en av utställarna.
– Besökare kommer med färdiga case till mässan, vilket är positivt. Sammantaget har vi haft väldigt bra kvalitet på våra besökare och vi kommer att ha mycket att stå i den närmaste tiden, säger marknadschef Stefan Berntsson.
Elmia Automation har arrangerats parallellt med Elmia Polymer samt Elmia Svets och Fogningsteknik, vilket har visat sig vara ett mycket lyckat koncept. Automation har gått som en röd tråd genom alla tre mässor. Fler än 50 robotar har visats i drift under mässorna vilket är rekord och har skapat omedelbart eko i branschen.
Elmia Automation hade 7497 besökare och 113 utställare.
Personalen viktigast
- Vi satsar på att besökarna ska få träffa många av oss som ingår i teamet, sade Jacob Vierø, som är Kukas nordiska försäljningschef.
Han förklarar att Kukas kraftiga volymökning på den svenska marknaden har inneburit att förändringar inom organisationen var ett måste.
ABB var på plats med egen monter i Jönköping och i den visade företaget upp sitt kantpressningserbjudande med ny unik produktionscell. I mini mässversion ska påpekas.
- Med den nya produktionscellen vill vi visa att ABB satsar på kantpressning och att vi därmed också breddar vår totala portfölj inom området och vårt kunderbjudande, säger Mikael Svensson, försäljningschef på ABB-enheten Robotics.
Kantpressning
Att ändvikningen görs i en vikmaskin som styrs av roboten och inte i kantpressen är unikt och särskilt utvecklat för produktionscellen. Vikmaskinen riggas om automatiskt för olika bredder av roboten. Flexibiliteten i anläggningen är hög i och med att varje grundtyp av panel kan tillverkas i vilken storlek som helst utan manuell omställning. Något som också är nödvändigt eftersom tillverkningen sker orderbundet. Anläggningen kan även hantera en mängd olika typer av material.
Eftersom plåten är lackerad när den behandlas i anläggningen ställs stora krav på att materialet inte repas.
Produktionscellen består bland annat av en IRB 6640-robot, en ändvikningsmaskin som är uppbyggd kring en ABB standard lägesställare, olika typer av gripdon för hantering av paneler och beslag och för omställning av viktmaskin, samt en Ursviken kantpress.
- ABBs robotar har en unik egenskap som gör att de mycket exakt kan följa plåtens uppåtgående rörelse under bockningen, något som är särskilt viktigt vid bockning av stora och tunna plåtar, säger Kurt Reimer, utvecklingsledare Robotics.
Unik maskin
Yaskawa Nordics hade också egen monter på Elmia Automation.
– Vi fick fler förfrågningar och nya kontakter än väntat, summerar Yaskawas försäljningschef Mats Pettersson. Vårt helhetsåtagande där vi ger support och service genom utrustningens hela livscykel har tagits emot positivt. Det ger bättre produktivitet och lönsamhet för våra kunder. Det är en av anledningarna till att vi blivit Sveriges största systemleverantör.
– Mässan är en lyckad satsning, menar Mats Pettersson. Vi behöver en branschmässa med tydlig inriktning på automation och Elmia Automation har motsvarat förväntningarna.
I Yaskawa-montern var det alltså premiärvisning av Bors fleroperationsmaskin Tubemaster 35 som kunde visas genom ett samarbete med just Yaskawa. Man hade hunnit med att visa cellen på Wire & Tube sex veckor innan Elmia.
Tubemaster 35 är namnet den maskin som Bors har utvecklat under ett par år. Det är en helt ny automationsutrustning för rör upp till Ø35 samt smidig hantering därtill. Cellen visar att det på ett enkelt sätt med robot går att plocka direkt från pall och mata Tubemaster 35 som kan ersätta upp till fem maskiner. Avklipp, hålstans, urklipp, formning samt pressbockning kan göras i Tubemaster 35.
Man kan på ett enkelt sätt montera på olika insatser eller alternativt ha dessa förmonterade för att minimera ställtiderna. Det är en mycket kompakt pelare som håller insatserna och den är speciellt framtagen för att jobba i robotcell.
- Dagens lagstiftning för mänskligt arbete gör det omöjligt att utföra många av de operationer som görs i Tubemaster 35 manuellt. Men en robot kan hålla röret hur när klipp- eller stansverktyget som helst, säger Torgny Henriksson, Bors Automation & Tool.
Världens störta robottillverkare, Fanuc visade bland annat en svetscell baserat på två stycken svetsrobotar samt en 2-axlig lägesställare som allt kontrolleras av en kontroller. I denna svetscell visade företaget också upp en riktig innovation som kallas iRTorch Mate. Detta är en funktion där svetspistolens tcp kontrolleras samt uppdateras mycket snabbt och noggrant.
Under mässan satsade Fanuc på att visa upp sina partner där flertalet av Fanucs robotar kunde hittas, bla M-1 roboten av både 4- och 6-axlig variant, Lr mate utrustad med force sensor, R-2000 för 3-d fräsning, Arc mate robotar, M-10iA. de flesta av dem är utrustade med Fanuc iR vision etc,
T
ext och foto Peter Bergqvist