23948sdkhjf

Erik Lundqvist – en driven hightechman i Robotdalen

- Robotdalen är mitt livsverk och utmärkelsen är ett erkännande både för mig och Robotdalen. Det säger Robotdalens direktör Erik Lundqvist, om Handelskammaren Mälardalens förtjänstmedalj i guld som han nyligen mottog.
I motiveringen till guldmedlajen konstateras att Erik Lundqvist genom sitt driv och stora engagemang i högsta grad medverkat till utveckling och tillväxt av många företag som verkar i Mälardalsregionen.
Robotdalen har mobiliserat styrka sedan början av 2000-talet då klustret samlade de första företagen och lärosätena i Mälarregionen. Men det var först efter att Erik Lundqvist tillträdde som direktör som arbetet tog fart och Robotdalen växte till en betydelsefull aktör inom robotsfären.
År 2007 beslutades att aktivt arbeta med kommunikation och lobbying för att få politiker och finansiärer att förstå allvaret i att stödja regionen och underlätta utveckling av nya robotlösningar. Idag är Robotdalen ett av de mest omtalade av Vinnovas VinnVäxt-initiativ och ett etablerat varumärke, ett namn så långt bort som i Japan och USA.
Enligt Erik Lundqvist begränsar sig inte Robotdalen till att enbart arbeta lokalt, som många andra kluster, utan söker företag och innovatörer i resten av landet och internationellt.
De som inte lyckas på sina inhemska marknader får Robotdalens hjälp inom ramen för det ekonomiska stöd Robotdalen har till sitt förfogande.
- Det kan handla om att hjälpa de som inte är tillräckligt bra ännu eller som saknar rätt marknadsstruktur där de kommer ifrån. Vi hjälper dem med teknisk utveckling, att marknadsanpassa en produkt, etablera ett bolag eller att hitta tidiga kunder. Robotdalen blir ny bas för deras europeiska marknadsexpansion.
Robotdalen coachar och beviljar stöd till entreprenörer och forskare så att de kan bygga sina robotprototyper. De senaste två åren har tillströmningen varit stor.
En prototyp i ett av Robotdalens kärnområden är äldrevårdslösningen ”Giraff”. Det är en robot som medger att vårdpersonal och anhöriga snabbt kan få kontakt med en patient eller familjemedlem som behöver stöd. Roboten är 1,5 meter hög. Den rullar fram och styrs på distans via en dator. Med den kan rörelsehindrade och äldre kommunicera via videosamtal från sina hem.
”Giraff” kommer från ett amerikanskt företag som flyttade till Sverige. Robotdalen blev ett nav i deras fortsatta arbete.
Ett annat företag, Cyberdyne, från Japan, arbetar med språkrehabilitering vid stroke. Företaget är en avknoppning från University of Tokyo och består av en forskare och en produkt; Robot Suite Hal. Cyberdyne söker nu Robotdalens hjälp.
- Cyberdyne har tagit fram en robot som strokepatienten har på armen. Den känner av svaga nervsignaler efter en stroke och förstärker dessa med hjälp av en sensor. En motor får sedan igång rörelseapparaten igen, utan vårdpersonal eller sjukgymnast närvarande.
Robotdalen ska till att börja med hjälpa dem med den kliniska valideringen i Europa tillsammans med Karolinska institutet. Sedan kanske ett framgångsrikt svenskt bolag bildas kring det japanska bolaget.
- Sverige har mycket bra förutsättningar inom häslorobotik och har kommit längre på det området än resten av världen. Vi är bra på annan robotbaserad industri också, men hälsorobotik är en nisch att satsa på. Inom hälsoområdet saknas hjälpmedel som gör tillvaron enklare för äldre och vårdkrävande. Det handlar om att utveckla high-tech lösningar för att klara de stora demografiska förändringar världen står inför, där allt färre måste vårda allt fler.
- En svaghet i det svenska innovationssytemet är att det finns för lite tillgängligt kapital för entreprenörer i startskedet och för ett företags inledande arbete. I det offentliga systemet finns medel som skulle kunna komma nyföretag till del i större utsträckning, utan att konkurrensen sätts ur spel. Jag tror att det bidrar till att skapa välfärd. Affärsänglar måste också identifieras. Det finns förmöget folk som skulle kunna investera i en hel del projekt i Sverige, fortsätter Erik Lundqvist.
Robotdalen en bit kvar för att nå upp till sina uppsatta mål; 35 nya företag och produkter senast år 2013. Idag har 19 produkter uppnåtts och ”bara” 16 nya företag.
- Jag tror att vi lyckas. Det har blivit stor tillströmning. Jag ser en enorm potential vad gäller kommersiell framgång för svensk robotik ute i världen och hur det kan stärka regionen ytterligare, avslutar Erik Lundqvist.

Av Mikael Hedlund

Faktaruta
Utöver 16 nya företag och 19 nya produkter har över 400 miljoner kronor investerats i FoU- och produktionslösningar i regionen. Den regionala finansieringen har växlats upp med 165 miljoner från svenska staten och EU. Vidare har Robotdalen bidragit till att Örebro universitet och Mälardalens högskola fått in ytterligare 135 miljoner kronor till forskningsprojekt. Internationella företagsetableringar samt uppbyggnaden av Technology for Independent Life som ny bransch där Sverige tar täten, är andra exempel på satsningens styrka.
Robotdalen har tre kärnområden:
Industrirobotik med produktionsrobotar för små- och medelstora företag.
Fältrobotik med tunga fordon som självstyrda truckar
Hälsorobotik som Giraff

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063