Sankt Bernhard Mekaniska satsar på cad
Legotillverkaren Sankt Bernhard Mekaniska i Göteborg har under några år byggt upp ett gediget cad-kunnande för att klara alltmer avancerade jobb.
Det hävdar Lars Sundberg och Per-Arne Nimfors som driver Sankt Bernhard Mekaniska i Göteborg.
- Utan cad/cam har en liten mekanisk verkstad ingen framtid, menar de. Det är svårt nog ändå att klara konkurrensen från främst lågprisländer.
- Indirekt kräver kunderna cad/cam eftersom produkterna ser ut som de gör. Nuförtiden kommer kunderna ofta med en cad-ritad modell. Då måste kompetensen, maskinerna och programvarorna finnas för att man överhuvudtaget ska kunna hänga med.
Valde Gibbs
Därför har företaget satsat sammanlagt runt en kvarts miljon kronor enbart på cad-program för att kunna ta avancerade uppdrag. Mjukvaran som används är amerikanska Gibbscam från leverantören Fructus Data i Spånga.
- Det fanns en del andra mjukvaror att välja på, men vi tyckte systemet verkade bra. Det kan ta in praktiskt taget alla modeller för beredning. Vi använder det till alla våra tre maskiner. De har visserligen inte samma styrsystem, men det är inget problem eftersom Gibbscam har en postprocessor som sköter anpassningen av datafilen till rätt maskinspråk, berättar Lars Sundberg.
Sankt Bernhard Mekaniska är en av många små legotillverkare som kämpar för sin överlevnad. Förutom ägarna Lars Sundberg och Per-Arne Nimfors har företaget bara en heltidsanställd och en deltidare som tar hand om svetsarbeten.
Företaget startades1991 av Lars Sundberg och Per-Arne Nimfors, båda med 30 års erfarenhet av metallindustrin. En viktig fråga var då vad det skulle heta.
- En bokstavskombination skulle folk snabbt glömma bort. Eftersom jag på den tiden ägde en sankt bernardshund med namnet Facette beslöt vi oss för namnet Sankt Bernard Mekaniska, berättar Lars Sundberg.
Prototyper
Produktionen består idag mest av prototyptillverkning, nollserier och liknande. Serietillverkning betyder för Sankt Bernhards Mekaniska i allmänhet upp till max 150 stycken. Aluminium, rostfritt och plaster är de material man jobbar mest i. Produkterna spänner över ett vitt område: från små precisionsdetaljer för läkemedelsföretag till maskindelar till borriggar för offshore.
- Vi vill gärna vara med och utveckla produkter och många kunder kommer hit med en, många gånger, enkel skiss för att få konstruktionshjälp. Det är sådan uppdrag vi gillar bäst. Helst ska uppdragen ha högt teknikinnehåll. Utmaningar gillar vi. Då får vi använda våra kunskaper och vår erfarenhet för att klura ut en bra lösning. Dessutom blir arbetet roligare och det ger bättre förtjänst. Att borra några hål i en järnbit är ju inte så spännande – det kan vem som helst klara, menar Per-Arne Nimfors.
Tre flerop
I dagsläget består de viktigaste delarna av Sankt Bernhards maskinpark av tre fleroperationsmaskiner: en Mazak FJV 250, en Cincinatti Arrow och en Doosan Puma fleroperationssvarv.
- Mazaken köpte vi 2006 – den gamla Mazak VQC:en hade tjänat ut och såldes till Bolivia. Anledningen till att vi fortsatte med samma fabrikat var att vi alltid haft gott förtroende för Mazaks maskiner och servicen från Ravema har hela tiden varit utmärkt.
En Cincinatti Arrow köptes helt ny för 12 år sedan.
- Det fanns många likvärdiga alternativ men vi tyckte det var en bra maskin i förhållande till priset.
Begagnad maskin
I våras investerade man i en begagnad Doosan Puma 2100 LSY fleroperationssvarv.
- Vi håller på som bäst med att komma igång med den. Vi var ute efter en lätt begagnad maskin, men vid den här tidpunkten var det ont om begagnat på marknaden. Egentligen var den här Puman ett nummer för stor för oss, men priset var bra, och det är alltid bra att ha extra kapacitet, menar Lars Sundberg.
Fleroperationssvarven gav Sankt Bernhards en mängd nya möjligheter.
- Puman har två spindlar. Det går att flytta ett ämne från den ena spindeln till den andra. Den har drivna verktyg så att det går att fräsa både horisontellt och vertikalt. Den har stångmagasin så att man kan köra långa serier. Och vi kan till exempel göra axlar med kilspår, hål, facetter och faser utan att plocka ner detaljen, säger Per-Arne Nimfors.
Från allra första början var kunderna i stort sett enbart företag som fanns i närområdet.
- Nu har vi också kunder över hela Sverige och dessutom i länder som USA, Norge och Holland, berättar Lars Sundberg, som menar att det är en avgjord fördel att ha kunder i många olika branscher.
- Med tanke på konjunkturerna så ligger de förhoppningsvis inte i samma fas under samma tid.
Hitta tid
För ett litet företag som Sankt Bernhard Mekaniska kan det vara svårt att hitta tid för att syssla med marknadsföring.
- Vi har inte behövt det. Kunderna hittar oss. Men vi ska se till att vi har en toppmodern hemsida och har nu etablerat oss på Facebook, säger Lars Sundberg, som tror att Facebook kan vara intressant verktyg också för små verkstadsföretag.
- Det ska bli spännande att se vad en sida där kan ge på sikt.
För närvarande ser orderingången ljus ut.
- Faktiskt så bra att vi fått tacka nej till jobb. Det tredje kvartalet var inte så bra för vår del, men det har skett en rejäl förbättring den senaste tiden.
Några nya investeringar är emellertid inte planerade för den närmsta tiden.
- Det skulle i så fall vara att så småningom byta ut Cincinatti-fräsen. Med en del år på nacken börjar den bli lite trött och sliten. I så fall blir det förmodligen något femaxligt – och där finns det mycket att välja på, säger Per-Arne Nimfors.
FAKTA:
Sankt Bernhard Mekaniska AB är en mekanisk verkstad i Göteborg med specialitet skärande bearbetning i bland annat stål, aluminium, magnesium, plast och gjutjärn.
Företagets huvudsakliga verksamhet är legotillverkning och konstruktion av detaljer i medelstora och mindre serier, med tyngdpunkt på förproduktions- och prototypdetaljer.
Man har ett modernt beredningssystem som hanterar alla olika typer av geometrier, från enkla former till 3d-fräsning av friformsytor. Dessutom utför man även konventionell svarvning och kvalificerad cnc-svarvning av både enkla och komplexare detaljer samt alla typer av ytbehandlingar.
Omsättning ca 2,5 miljoner kr
Personal: tre personer
______________________________________
MASKINPARK:
Mazak FJV 250
Cincinnati Arrow
Doosan Puma 2100 LSY
Gibbscam för beredning
Dessutom manuell fräsmaskin, supportsvarv, pelarborrmaskin, trumlare och svetsar (MIG / MAG / TIG).
Text och foto Per Bergbom