23948sdkhjf

Limning av glas

Glas har hög fri ytenergi. ”Allt fastnar på glas”. Glasytans renhet är avgörande för hur hållfasta limfogar man skall uppnå. Attraktionskrafterna har inte längre räckvidd än 5 ångström. Finns beläggning som är tjockare än 0,000 000 5 millimeter (fem tiomiljondelar av en millimeter), då når inte krafterna mellan lim och glas varandra.
Fråga:

Enligt ytspänningstabellerna så borde inte glas vara så svårt att väta och få limmet att fastna på. Vi får dock ofta ett dåligt limningsresultat. Trots att vi använder vattenbeständigt lim så tål limfogarna inte vatten! Vad gör vi för fel?

Åke Dolks svarar:

Glas har hög fri ytenergi. ”Allt fastnar på glas”. Det ser man bl a när man försöker tvätta fönster. Glasytans renhet är avgörande för hur hållfasta limfogar man skall uppnå. Attraktionskrafterna har inte längre räckvidd än 5 ångström. Finns beläggning som är tjockare än 0,000 000 5 millimeter (fem tiomiljondelar av en millimeter), då når inte krafterna mellan lim och glas varandra.

Eftersom glas har så hög ytenergi är det också lätt att smutsa ned. "Allt som finns i luften" kommer därför att fastna på glasytan.

Torkning med lösningsmedel tar inte bort dessa föroreningar – även om lösningsmedlet skulle lösa den aktuella föroreningen. Tvättning i vatten tillsatt med rengöringsmedel brukar vara att föredra. ”Vanlig Ajax” brukar ge ett gott resultat. Det gäller emellertid att skölja ytorna mycket noga, så att det inte finns tvättmedelsrester kvar på ytorna. (Ska man vara riktigt noga så bör man utföra sista sköljningen i avjoniserat vatten, för att undvika kalkrester på ytorna.) - ... och så gäller det att limma innan ytorna absorberat nya föroreningar...

Glas limmas ofta med ljushärdande akrylatlim. Det ger korta fixeringstider och glas, som ju är är genomsiktligt, lämpar sig för härdningen hos dessa lim. Ska limfogarna användas i fuktig miljö bör man emellertid göra prov innan man väljer lim.

För limfogar mot glas, som långvarigt kommer att utsättas för vatten, brukar sägas att man inte använda andra lim än silikonlim. Vatten har en förmåga att vandra i glasytan och ”klippa av” bindningarna mellan glaset och de flesta andra lim. Silikonbaserade lim har ett "släktskap" med glas. Med silikonlim uppstår inte detta fenomen.

Så kallade MS-polymerer är baserade på silikon- och polyuretankemi. De har också förutsättningar att ge vattenbeständiga limfogar.

På senaste tid har det också presenterats härdande smältlim som sitter kvar på glas i vattenmiljö (Jowat). Det är smältlim som är baserade på polyolefiner, vilka tvärbinder (härdar) med silaner.

Det förekommer också härdande smältlim som är silikonbaserade (Dow Corning).

Beständigheten vid limning med andra lim kan vattenbeständigheten förbättras om en silanprimer används.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062