23948sdkhjf

Speedtool satsar 50 miljoner på portaljätte

Speedtool:s ägare och vd Jimmy Korsbeck köper DMG:s gigantiska 5-axliga portalfräs DMU 600 P som ska ge Haboföretaget unik kapacitet som svensk legotillverkare.
– Jag räknar med många potentiella uppdragsgivare som hittills förgäves har letat efter ett svenskt verkstadsföretag som klarar verkligt stora arbetsstycken. Maskinen är så flexibel att vi kommer kunna bearbeta stora avancerade detaljer med hög precision, säger Jimmy.

Det är första gången DMG/Moriseiki säljer en så här stor maskin till en enskild legotillverkare i Europa. DMU 600 P är tillverkarens största och säljs normalt enbart till storindustrier som Volkswagen eller liknande.

Portalfräsens storlek innebär att en ny hall måste byggas för att ge plats åt den.

– Det räcker inte att bara köpa en stor maskin. Logistiken blir extrem. Man måste också ha utrustning för att kunna hantera stora arbetsstycken och lagra dem på ett bra sätt. Verkstaden vi har idag är tempererad till 20 grader och det blir givetvis också tillbyggnaden.

Hallen börjar byggas nu i vår.

Maskinen har en leveranstid på 18 månader och ska sommaren 2014 vara färdigbyggd i Tyskland och därefter klar att installeras i Habo.

Inklusive hall och kringutrustning med bl a en 40-tons travers, betyder det en investering på runt 50 miljoner kronor.

Speedtool som drivs av teknikentusiasten Jimmy hade redan från företagsstarten inriktning på svåra, teknikintensiva och komplexa jobb. Idén att Speedtool skulle bli unikt och sticka ut ordentligt på något sätt hade funnits länge.

– Man kan tycka att det är vågat att göra en 50-miljoners investering för ett företag med 21 miljoner i omsättning. Men vi gjorde en liknande resa 2006 när vi flyttade till Habo och byggde nytt. Då omsatte vi 9 miljoner och investerade 20. Den satsningen blev väldigt lyckad. Den här gången tar vi ett större kliv.

Genom den nya investeringen kan Speedtool tillverka väldigt stora komplexa detaljer med hög precision i en enda uppspänning.

– I den här smala nischen är konkurrensen mycket mindre i Sverige. Och så vitt vi vet blir vi de enda i landet med en maskin i den här storleksklassen förutom några storindustrier – och de använder dem enbart för sin egen produktion. De tar inte in legojobb och har dessutom äldre maskiner. Vi får en nyutvecklad, fullutrustad, extremt flexibel och med den senaste tekniken, förklarar Jimmy entusiastiskt.

Stora komplexa detaljer används i många branscher.

– Potentiella kunder finns i vindkraft-, offshore- flyg-, livsmedels-, process- och varvsindustrin, energi- och medicinsektorn.

Idag tvingas dessa vända sig utomlands, oftast till tyska företag.

– Och där hamnar jobben i kö. Ofta med väntetider på ett antal månader. Därför vet vi att det finns ett stort intresse hos dem att få en leverantör på hemmaplan. Närheten blir en viktig styrka plus att det är bekvämare för dem att kunna använda svenska språket. Vi funderar också på att med den nya maskinen kunna ta hand om expressjobb eftersom tyskarna inte jobbar med sådana, säger Jimmy Korsbeck.

Snabba reparationer av industridetaljer har också en potential.

– Kärnkraftsindustrin reparerar ständigt. Det skulle också kunna handla om en stor lagerbock som spricker i ett pappersbruk. I den nya maskinen skulle vi kunna fräsa av den snabbt. Givetvis ska den utnyttjas för vår egen specialitet – verktygstillverkning.

För att få bättre kontinuitet hoppas Jimmy Korsbeck få köra någon avancerad kortserie, även om serieproduktion i den nya maskinen begränsas av en enda frässpindel.

– Bordet tar 5x3 meter och ett enda riktigt stort och komplext arbetsstycke kan kräva ett par veckors bearbetning eller mer.

Innan valet föll på DMU 600 P utvärderade Jimmy Korsbeck ett flertal fabrikat.

– Vi hade redan två maskiner från DMG, en DMC 100 och en DMF 360 och var nöjda med deras precision och prestanda. Jag satt ett helt år och tittade på maskiner från ett 20-tal tillverkare och jämförde en mängd parametrar. Många föll bort på ett tidigt stadium – maskiner som var för långsamma och byggda efter tio år gamla koncept.

- Flexibilitet var en väldigt viktig parameter, liksom spindlarnas varvtal och vridmoment. Med DMU 600 P får vi hela spannet eftersom vi kan byta fräshuvudena som är helt femaxligt simultana, även grovhuvudet. Hastigheten hos DMU 600 P är, för att vara så stor, väldigt snabb jämfört med konkurrenternas portalfräsar.

– Kör vi aluminium så vill vi ha fart i maskinen. Kör vi titan är det viktigt att den är ordentligt stabil. Här får vi båda.

Avgörande var också möjligheten att både köra tryckluft eller högtrycksvattenspolning och ha minimalsmörjning i spindeln.

– Vi vill kunna utnyttja dagens moderna verktyg fullt ut, men den möjligheten fanns inte i många andra maskiner.

Precisionen var en annan viktig parameter.

– I DMU 600 P var den enastående i jämförelse. Vi ville också ha en helt inkapslad maskin. Bara tio procent av tillverkarna kunde erbjuda det. Med inkapsling slipper vi få ut oljedimma och förorenad luft i verkstaden, förklarar Jimmy Korsbeck

– Som jag ser det är det en perfekt allroundmaskin. Vi kan klara allting med den, från höghastighetsbearbetning med 28 000 varv, ned till riktigt grova jobb som kräver 2 500 Nm. Och bra är också att vi får samma styrsystem på alla fräsmaskiner. Portalfräsen är inte svårare att köra än de andra fräsarna. Den är bara så mycket större.

– Vi valde ett kedjemagasin med 180 verktyg – det största som går att få till den här maskinen. Det tar både långa och stora verktyg.

Speedtool har sedan tidigare en rejäl press med 1 200 ton presskraft för provkörning av verktyg.

– Faktum är att det är vi som har den största provpressen av alla verktygsmakare i Sverige. Vi har även en egen mätmaskin, det gör oss unika i landet – vi kan göra allt in house.

Företaget har de senaste sex åren investerat kraftigt i byggnader, fräsmaskiner, press, planslip, trådgnist och mätmaskin. Inklusive det senaste köpet av portalmaskinen med tillhörande tillbygge på 2 300 kvm för tillsammans 50 miljoner, ger det en total satsning på runt 80 miljoner på ca 10 år.

Speedtool har två ben att stå på. Det ena är tillverkning av pressverktyg åt främst fordonsindustrin. Verktygen konstrueras och ritas i eget hus.

– Vi provkör dem i vår press som har kapacitet för verktyg upp till 40 ton och mäter dem så att resultaten kan verifieras. Målet är att producera verktyg av absolut högsta kvalitet, säger Jimmy Korsbeck.

Andra benet är avancerad legobearbetning för kunder som t ex GKN Aerospace (f d Volvo Aero), Saab Aerospace och en del norska bolag.

– Åt dem kör vi för det mesta svåra material som Inconel och titan med 5-axlig fräsning. Oftast inte i stora volymer. Det kan handla om en enda komplicerad detalj.

Konkurrensen inom nischen komplicerade detaljer och svåra material är inte så stor och konkurrensutsatt, anser Jimmy.

Speedtool har egen konstruktionsavdelning.

– Vi har nyligen investera i det mycket avancerade plåtsimuleringsprogrammet Autoform. Vi är bland ett fåtal användare i Sverige. Med programmet kan man simulera hur en plåt beter sig i ett verktyg innan man byggt verktyget. Det är otroligt värdefullt att kunna förutspå problem när man gör komplexa plåtdetaljer. Kommer plåten att spricka eller rynka någonstans? Hur stor blir ämnesåtgången? Hur stor blir återfjädringen? Vilken presskraft åtgår?

HISTORIA Speedtool:

Jimmy Korsbeck var 20 år då han 1997 startade Speedtool som ett enmansföretag i Bankeryd. Dessförinnan hade han arbetat som verktygsmakare hos Jaco-Verken i Jönköping i tre år.

– Därför blev Speedtool:s inriktning verktygsproduktion från dag ett.

I starten var verktygen små och enkla.

Innan han kunde anställa sin första medarbetare körde han alla maskiner själv.

– Det rullade på ganska bra redan från början. Omsättningen första året var visserligen blygsam med under en miljon, men sedan har den ökat stabilt år från år med en liten svacka 2008.

År 2006 byggde Speedtool egen fastighet i Habo 20 km norr om Jönköping.

FAKTA Speedtool:

Speedtool AB i Habo är specialister på avancerade följd- och transferverktyg för kunder inom fordons-, telecom-, vitvaru- och möbelindustrin. Man utför även avancerad legotillverkning från enstyck till hundratals detaljer och tillverkar prototyper, främst genom 5-axlig bearbetning och ofta i svåra material som härdat stål, rostfritt, titan, Inconel. Företaget har kapacitet för alla moment från modell- och ritningsgranskning till framtagning av prototyper, mätning samt provpressning av verktyg upp till 40 ton och 4 200 x 3 000 mm i en 1 200 tons press. CAD/CAM beredningar görs i 3D-miljö.

Omsättning: 2012 ca 21 miljoner

Ägare: Jimmy Korsbeck

Anställda: f n 12

Kunder: Beslag & Metall, Gnotec Mefa, Nitator, Finnveden, GKN, Saab Aerostructures m fl.

FAKTA DMU 600 P:

Den 17 meter långa och 9 meter höga portalmaskinen är byggd för att bearbeta extremt stora och tunga komponenter som t ex verktyg till fordonsindustrin eller för aerospace- och energisektorn.

DMU 600 P klarar 6 000 mm i X-led och 4 200 mm i Y-led. En portalbalk som tillval medger 2 000 mm (W) i höjdrörelse och med RAM-rörelsen ger det ytterligare 1 500 mm i Z. Bordet kan ta arbetsstycken upp till 40 ton på en yta av 5 000 x 2 800 mm.

Genom att Y-axeln i senaste maskinversionen utökats till 4 800 mm kan 3 500 mm breda arbetsstycken bearbetas i horisontell Y-led. Maskinen kan fås med tre paletter som kan seriekopplas för en total bearbetningslängd av 18 000 mm. Bearbetning kan ske växelvis för att göra ställtiderna så gott som försumbara. Med sammankopplingsbara paletter är det möjligt att bearbeta 3 000 x 17 000 mm stora objekt.

DMU 600 P kan förses med robothantering av bearbetningsverktyg med maxvikt 80 kilo och dimensioner max 1 000 x 400 mm.

Maskinens modulära uppbyggnad av portal, maskinbädd, olika bord, magasin och huvuden ger flexibilitet vid tillverkning av komplexa verktyg och komponenter.

Utbytbara fräshuvuden kan kopplas till en integrerad C-axel och kan automatiskt bytas via ett magasin. Fräshuvuden med integrerad A- och B-axel finns som tillval.

Maskinen kan utrustas med växelspindlar med vridkraft upp till 2 500 Nm och högsta hastighet 6 000 rpm såväl som motorspindlar med hastighet upp till 28 000 rpm.

Indexeringstid: 1,2 sekunder för 180°

Matning: 30 m/min linjärt

Acceleration: 3 m/s²

Bas: segjärn GGG50 i ett stycke

Speedtools Maskinpark

1st Deckel Maho DMU 600 P 5-axlig flerop X 6 000 Y 4 200 Z 3 250

1st Deckel Maho DMF 360 3-axlig flerop X 3 600 Y 1 100 Z 900

1st Deckel Maho DMC 100 U 5-axlig flerop X 1 000 Y 1 000 Z 1 000

1st Favretto MC 160 planslip 1 600 x 800

2st Fanuc α-1iC trådgnistar

1st Ona Press 1200 tons press

1st TopEDM TSH-5AA hålgnist

1st Johansson Topaz 10-6-6 mätmaskin

Plus diverse mindre maskiner
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066