Brist på 85 miljoner arbetare
När babyboomens generation går i pension överensstämmer inte ersättarnas kompetens med branschens behov. Sandvik Coromant fortsätter dialogen om branschtrender.
Den här gången tittar branschledarna närmare på kompetensrelaterade trender, som den hotande kompetensklyftan. Den innebär att det år 2020 kommer att saknas 85 miljoner kompetenta arbetare runt om i världen. Andra ämnen inkluderar hyperspecialiseringen och hur vi ska utbilda personal i framtiden.
– När det gäller trender inom tillverkningsindustrin har marknadsledare ett ansvar att vara lyhörda och tänka framåt. Vi är ett kunskapsföretag, och kompetens, forskning och utveckling är våra främsta hörnstenar. Därför är det nödvändigt för oss att det finns en dialog inom branschen om hur man ska uppfylla framtidens kompetensbehov, säger Klas Forsström, vd Sandvik Coromant.
Obalans i kompetensen
När babyboomens generation går i pension och tar sin kompetens med sig uppstår flera nya utmaningar.
– Det betyder också att kompetens kommer att vara en mer sällsynt resurs i framtiden. Trots att vi står inför den största nya generationsgruppen någonsin finns det ett problem. Nykomlingarnas profil är stämmer inte så bra med branschens kompetensbehov. Det tvingar företag att ändra hur de lägger upp sitt arbete. Det förändrar också hur vi ser på utbildning.
I framtiden kan tillverkarna inte räkna med att ha all kompetens de behöver inom det egna företaget. Det öppnar för nya sätt att arbeta och samarbeta. Tidigare handlade till exempel outsourcing framför allt om kostnader. I framtiden kommer det att vara ett sätt att få tillgång till specialkompetens som behövs.
– Arbetet som sådant kommer att struktureras annorlunda genom att det fördelas till specialister runt om i världen och sedan förs tillbaka för leverans, säger Klas Forsström.
– Det är i hög grad ett orkestrerat nätverk, där specifika projektledare koordinerar en grupp experter, precis som en dirigent leder en symfoniorkester. Detta arbetssätt öppnar för nya partnerskap och samarbeten mellan tillverkningsföretag, verktygsleverantörer, maskintillverkare, universitet och forskningscenter, förklarar Klas Forsström.
Utbildning på begäran
För att fylla behovet av kompetenta specialister måste universitet och utbildningsinstitutioner ändra sitt arbetssätt. I framtiden kommer det att finnas ett mycket större behov av utbildning på begäran – rätt utbildning till rätt personer på rätt plats och i rätt tid. Branschen går över från linjär till modulär utbildning.
Aktuella trender innebär både hot och möjligheter. Företag som kommer på hur man kan dra nytta av nya arbetssätt genom ny teknik kommer att ha en betydande fördel i framtiden.
– Vi kommer att fortsätta dialogen om tillverkningsindustrins framtid och dela viktig kunskap om trender och utmaningar, avslutar Klas Forsström.