Proppfull orderbok hos Svema
Med stor bredd på maskinparken och cad/cam klarar Svema det mesta i egna huset.
– Eftersom vi kan göra i stort sett allt i huset behöver vi inte vänta på att få detaljer från externa underleverantörer. De flesta legokunderna har vi i Boråstrakten, säger Svemas ägare Sven Johansson.
En väsentlig anledningen till framgången är Svemas bredd: svarvning, fräsning, vattenskärning, lasermärkning, cnc-bockning, kap och svets. Man ritar, konstruerar och bygger med hjälp av cad/cam.
– Det finns inte många små verkstadsföretag som har sådana möjligheter. Vi har i stort sett allt i maskinväg och kan göra mestadels i huset, menar Sven Johansson. Det enda vi inte har är laserskärning. Det gör ett grannföretag åt oss. I gengäld skickar de mycket svarv- och fräsjobb till oss.
En annan anledning är att det finns få konkurrerande legoföretag i Boråstrakten som klarar konstruktion och tillverkning av hela maskiner, prototyper och komplicerade småserier, förklarar Sven Johanson.
Bakom satsningen ligger ett starkt intresse för teknik och problemlösning.
- Blandningen av maskiner och olika tekniker gör att jobbet blir roligt. Fyra av oss kan CAD-rita, ställa vilken som helst av maskinerna och sedan köra bitarna.
Investeringen i ett cad/cam-system blev ett jättelyft för Svema.
– Vi hade letat runt på mässor efter ett bra cad-system med låg ingångströskel, och fick till slut nys om amerikanska Surfcam som säljs av Camteknik i Ulricehamn. Ett krav var också att få en leverantör i närheten om vi behövde hjälp. Vi ville kunna ringa när som helst. Mikael Hallgren på Camteknik gick med på detta och kom hit kopplade in svarv och fräs.
– Surfcamsystemet har funkat så bra att vi köpte ytterligare en licens för att få två arbetsstationer. Idag programmerar vi aldrig någonting direkt i maskinerna. Ritningar tar vi in via nätverket och programmerar alla maskiner via arbetsstationerna.
– Utan cam-beredning hade vi inte varit där vi är idag. Man kommer inte så långt med att programmera direkt på maskinerna. Med cam-beredning sänkte vi kostnaderna och fick nya kunder som begrep att vi nu klarade "panikjobb". En verkstad utan cam kan behöva dagar för att programmera ett jobb. Vi klarar det på några timmar, säger Sven Johansson.
Maskinbyggen av automat- och tryckmaskiner är Svemas specialitet.
– Många av de projekten är rejäla utmaningar eftersom maskinerna ofta ska klara att hantera produkter i en mängd former och storlekar. Vi skulle kunna få hur många beställningar på maskinbyggen som helst, men vi hinner inte med fler som det är nu, säger Sven Johansson.
– Just ny bygger vi en stor skylttryckmaskin som ska till USA. Förra året byggde vi till exempel en jättestor tryckmaskin åt Astra. En stor maskin med visionsystem för trefärgstryck på läskflaskor byggde vi nyligen åt ACP-Systems i Borås för ett stort glasbruk i Turkiet. Just nu har vi signerat ytterligare en tryckmaskin till ett av världens största glasbruk – återigen i Turkiet. Där nere hade man först beställt en italiensk maskin, men via internet fått nys om att vi bygger betydligt flexiblare maskiner.
I källaren står en egenutvecklad tryckmaskin med dubbla y-axlar, x- och z-axel. Den ska kunna byggas ut med upp till 22 motorer och fungera som en flexibel allroundmaskin för tryck på exempelvis glas och porslin.
– Vi var först i Sverige med att få Bosch att bygga ett fullt CNC 3-axligt styrsystem. Den fungerar därför ungefär som en flerop, men hämtar färg istället för verktyg.
Svema har länge varit känt som tillverkare av de fartkameror vi ser ut med vägarna. Bakgrunden till det uppdraget var en förfrågan från en gammal kund i Borås.
– Vi konstruerade, ritade och tillverkade sedan själva skåpen till alla de 1100 fartkameror som finns i landet.
– Det var ett stort uppdrag för ett så litet företag men med duktiga medarbetare har vi genomfört projektet.
– Många tror felaktigt att vi enbart tillverkar fartkameror, men vi har inte gjort sådana på två år.
Emellertid jobbar Svema åter med nya fartkameror i ett nytt projekt men till ett annat land.
2004 köpte Svema sin första CNC maskin en Daiwo Puma från Erlandsson & Hjort. Då kunde Sven Johansson ingenting om hur man kör nc-maskiner.
– Jag fick undervisning några timmar av Roy Axel på Müllers Mekaniska.
Puman står fortfarande kvar i verkstaden.
– Jättebra och smidig, men enkel maskin jämfört med den Goodway med subspindel och drivna verktyg vi köpte av Maskinfransson senare.
Köpet av Goodwaysvarven kom efter ännu ett tips från Roy Axel.
– Müllers Mekaniska hade använt Goodway och var nöjda med maskinerna. Vi hade först tittade runt lite på olika fabrikat och var på väg att köpa en Moriseikisvarv som var betydligt starkare än Goodways, men också betydligt dyrare.
Verktygens vikt blev en avgörande faktor.
– Verktygen ska ju plockas in och ut och de till Moriseikin väger betydligt mer. Eftersom vi kör korta serier och enstyck så är det alltid något verktyg som ska bytas. Ju tyngre verktyg desto jobbigare blir det för operatören och riggtiden ökar. Hade vi kört långa serier och riggat om mera sällan hade Moriseikin varit rätt maskin, menar Sven Johansson.
Fyra av Svemas maskiner kommer från Maskinfransson. Den senaste är en Quaser MV184 fleroperationsfräs med en meters slaglängd och 47 verktyg.
– Maskinfransson har varit väldigt bra på service, särskilt sedan de öppnade ett kontor i Värnamo. Vi har kraschat någon spindel ibland som alla andra, men har fått hjälp snabbt. Från början kom olika servicekillar men nu har vi fått en som kommer stadigt och kan våra maskiner.
– Jag tittade på mängder med andra fabrikat, men eftersom vi aldrig haft några problem med våra Quasermaskiner så varför byta? När vi skaffade den första Quasern 2006, så var också på rekommendation Müllers Mekaniska där de hade ett antal sedan länge. Roy Müller ansåg i varje fall då att med Quaser fick man mest maskin för pengarna. Maskinleverantörer har olika dragtappar till sina maskiner och eftersom vi plockar sådana verktyg som vi inte använder så ofta, så skulle detta inte funka med ett ytterligare maskinfabrikat. Dessutom behövde vi få en ny fräs blixtsnabbt för att klara hösten som blivit helt fullbelagd genom en jättebeställning.
– Den nya Quasern har ett lite snabbare styrsystem, vilket är bra eftersom vi kör mer och mer i 3-D via Surfcam. Också själva maskinen är lite snabbare än den gamla. Det spelar visserligen inte så stor roll eftersom styrsystemet som ska hinna med att räkna alla koordinater oftast står för begränsningen.
Sven Johansson berättar att han köpt till en vagga med chuck till den nya maskinen.
– Vaggan kan sägas fungera som halv 5-axlig maskin. Det går att köra fem sidor på en detalj. Till exempel först fräsa toppen plan, sedan valsfräsa biten runt om, sedan vika upp en sida, bearbeta den och sedan svänga den.
Vattenskärningsmaskinen från Waterjet Sweden i Ronneby var en annan viktig investering.
– Jag ville ha en svensk leverantör och maskinen har funkat fantastiskt bra hela tiden.Vi kan skära i stort sett alla material. Vi har plåten hemma, vattenskär med en millimeter arbetsmån och kan sedan stoppa in jobbet i fleropen. Andra måste köpa ett fyrkantigt ämne, vilket tar 4-5 dagar plus att de får betala nästan dubbla kilopriset för att få det kapat.
Svema har växt till lagom personalstyrka och omsättning, anser Sven Johansson.
– Vid stora projekt hyr vi in extrapersonal tillfälligt.
Men det är trångt i nuvarande lokaler, så planen är att bygga ut till 1 500 kvadratmeter verkstadsyta.
– Den senaste maskinen fick vi klämma in. För att må bra skulle vi behöva 300 kvadratmeter till, men där vi är nu finns inte plats att expandera. Därför har vi skrivit upp oss på en tomt i det nya industriområdet Gässlösa som kommer att ligga väldigt centralt i Borås. Men enligt kommunen kan det dröja upp till fem år innan vi kan börja bygga. Det hade funnits plats på Viareds industriområde, men jag vill inte flytta så lågt bort, så vi får vänta, säger Sven Johansson.
_____________________________
HISTORIA :
Sven Johansson startade 1981 Borås industriteknik&maskin i Bredared tillsammans med en kompanjon för att serva industrin i området med legotillverkning av jiggar och fixturer.
År 1984 startades ett nytt företag med namnet Svema Industriteknik AB
_____________________
FAKTA:
Svema Industriteknik AB i Borås är en legotillverkare som skär och bearbetar detaljer som maskindelar, verktyg, prototyper och fixturer i små till medelstora serier samt erbjuder helhetslösningar från råmaterial till färdig detalj.
Specialitet: skärande bearbetning i alla förekommande material.
Kunder: främst maskinbyggande tillverkningsföretag i Borås med omnejd.
Lokaler: 650 kvadratmeter och lager
Omsättning: för närvarande cirka 7 miljoner. Personal: sex personer.
Ägare: Sven och Marina Johansson
Serier: i medeltal runt 30 detaljer
Egen produkt: Flexiwise, en universell dropställningshållare för fäste på rullstolar.
____________________________
MASKINLISTA:
Quaser MV184
Rörelser X=1020 Y=610 Z=610
Bordsstorlek 1200x610
Spindel 12000 Revolutions Per Minute BT40 big plus
48 verktygsplatser
Spindelprobe samt bordsprobe från Heidenhain
4-axel med tillhörande rundbord samt vagga
Quaser MV154EL
Rörelser X=1 000 Y=500 Z=500
Bordstorlek 1 200x500
Spindel 12 000 Revolutions Per Minute
24 verktyg
Quaser MV154E
Rörelser X=700 Y=500 Z=500
Bordstorlek 900x500
Spindel 12 000 Revolutions Per Minute
24 verktygsplatser
Goodway 280MSY
Utrustad med drivna verktyg Y-axel samt subspindel
Stångkapacitet 75 millimeter
Fanuc styrsystem till alla maskiner
Trumlare Rotar
Kasto aluminiumkap
WaterJet vattenskärningsmaskin
Laserpro lasermärkningsmaskin