Vibrationer kan ge hörselskador
Buller tillsammans med vibrationer från handhållna verktyg ökar risken ytterligare för hörselskador hos användaren. Det visar ny forskning från yrkes- och miljömedicin vid Umeå Universitet.
Hörselnedsättningar på grund av buller är en av de vanligaste arbetsskadorna i Sverige. Nu visar ny forskning att buller tillsammans med vibrationer från handverktyg, som borrmaskiner, sågar, putsmaskiner och slipmaskiner, ytterligare ökar risken för hörselskada. I sig kan vibrationer från den här typen av verktyg ge skador i nerver, muskler och skelett. En välkänd form av vibrationsskada är så kallade ”vita fingrar”, en skada i blodkärlen som gör att fingrarna reagerar onormalt snabbt på kyla.
– Vår forskning visar inga korttidseffekter på hörseln vid vibrationer tillsammans med buller men däremot ökar risken för hörselskada på längre sikt. De som arbetar inom exempelvis bilindustrin med vibrerande verktyg i en bullrig miljö måste se till att ha ordentliga hörselskydd, minska bullret och minska tiden med handhållna vibrerande verktyg eller vibrationsnivån, säger forskaren Hans Pettersson.
I studien syntes också tydligt att arbetare med hörselskador i högre grad använde handhållna vibrerande verktyg än andra arbetare i Sverige. Omvänt var också ”vita fingrar” vanligare hos män med hörselskada än hos svenska män i allmänhet.
– En slutsats i avhandlingen är att arbetare som utsätter sig för både buller och vibrationer under lång tid bör använda hörselskydd också vid måttliga bullernivåer. Vidare behövs fortsatt arbete för att minska både buller- och vibrationsnivåerna ute på arbetsplatserna, eftersom det verkar finnas ett samband mellan exponering av buller och vibrationer i kombination och risken för hörselskada. säger Hans Petterson.
Motohälsan i Stokholm har funnits sedan 1972 och har expertkunskap inom arbetsmiljö och hälsa för motorbranschen. Belastningsergonomi, kemikalier, arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning är i fokus.
– Vi undersöker drygt 1 500 personer årligen från Stockholmsregionen och vi ser allt oftare hur skadligt det är för hörseln med det konstanta buller som många i verkstadsmiljö utsätts för från morgon till kväll, säger sjuksköterskan Charlotte Hellstrand.
I Motorhälsans eget mobila ”motorteam” ingår förutom läkare, sköterska, psykolog och ergonom även en arbetsmiljöingenjör som kan utföra bullermätning på arbetsplatsen.
– Arbetsgivaren är skyldig att genomföra en mätning av buller om det visar sig finnas brister på arbetsplatsen. I dag finns det väldigt fina hörselskydd som är formgjutna och går att använda till och med när man svarar i telefon, säger Charlotte Hellstrand.
Hos vissa individer leder bullret även till stress, högt blodtryck, hjärtklappning och magbesvär.
– Vi är alla olika och vissa är känsligare, men vi ser alltmer hur skadligt det konstanta bullret är. Jag blir ofta förvånad när det gäller kulturen gällande buller, hörselkåporna är det inget fel på så länge de sitter där de ska.
TEXT: KLAS SKARIN