23948sdkhjf

Bröder tar över familjeföretaget

Grönlunds Plåt fortsätter i femte generationen när sönerna tar över företaget som funnits sedan 1873 då morfars farfar startade. Nyfiket kan man fråga vem som ska bli vd. – Det lutar det åt att vi delar vd-skapet, säger Anders Nystedt, lillebror.
Frans Gustaf Grönlund erbjöd sina tjänster om bläck- och plåtslageri när det begav sig och numera i hjärtat av Skara arbetar 50 personer på legotillverkaren, ett väletablerat företag i regionen. De tillverkar i tunnplåt från plan plåt till färdig produkt. Successionen är inte sällan en komplicerad fråga för små och medelstora företag. Ofta blir barnen avskräckta av ständigt arbetande föräldrar. Och Anders och hans tre år äldre bror Erik håller med.

– Visst har mamma och pappa alltid arbetat mycket men samtidigt visat att de brunnit för att vara egna företagare. De har värnat om sin roll som en arbetsgivare på vår lilla ort.

Killarna växte upp och växte in i Grönlunds, hälsade ofta på föräldrarna och sommarjobbade på familjeföretaget.

– Erik stod i kantpressen och jag jobbade med montering, minns Anders.

Mobil växel

Bröderna valde efter gymnasiet att inte stanna kvar i Skara och börja på företaget direkt efter skolan, en enklare lösning kan tyckas än att pröva nya vägar. Men det var precis vad de gjorde och drog iväg till Stockholm. Båda är ekonomer med tekniskt intresse. Erik fick arbete i finansbranschen och Anders arbetade på Hemnet.se.

– Helt skilda branscher i förhållande till verkstadsindustrin.

För ett år sedan återvände Erik till Skara och en tjänst på familjeföretaget. Och för två månader sedan gjorde Anders detsamma.

De är inte rädda att förändra. Erik införde direkt mobil växel istället för fast och Anders tog fram nytt marknadsmaterial samt ny layout för hemsidan.

– Vi har fått distans och det kan vara en fördel att se med nya ögon

Någon ny strategi i företagets management ni redan nu vet att ni ska jobba mer med?

– Ja, vi ska ha tätare kontakt med våra kunder.

Grönlunds har uppemot 50 aktiva kunder och de stora står för 80 procent av beställningarna. Ett exempel är ABB i Alingsås.

Bockautomatcell

Maskinsidan gjorde för ett år sedan ett rejält lyft med köpet av stansmaskinen Prima Power, en kombinerad sax och servoelektrisk bockautomatcell EBe4:a från leverantören Din Maskin. Prima Power SGe integrerar stansning och klippning i en flexibel, uppdaterad plåtbearbetningscell där vinkelsaxen har ett eget servoelektriskt drivsystem, vilket gör att klipprörelsen utförs både snabbt och med hög precision. Stansmaskinen är en 30 tons servoelektrisk maskin med Siemens Beckhoff TwinCAT-styrning, nylonborstbord, programmerbara spänntänger och vridbara verktyg, multitool med mera.

Helt automatiserad produktionscykel

Standardkonceptet innehåller även automatisk inmatning, sortering av klippskrot och detaljer samt programmeringsmjukvara.

När det gäller produktionscykeln för bockning är den helt automatiserad; från laddning av plåtark, rotation under bockningen, bockning till urplockning av de bockade detaljerna.

– I combi-utförande kan vi även välja att köra maskinen manuellt, en fördel vid prototyptillverkning och mindre serier då man kan gå emellan med en mindre körning, säger Anders.

– Man kan även köra ”kit-produktion” vilket innebär körning av flera detaljer som ingår i en komplett enhet i en följd.

Pulverlackeringen sker inhouse, vidare finns förtvätt, automatlackering och även en manuell lackeringsbox.

På bilden Anders Nystedt till vänster och Erik Nystedt till höger
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062