23948sdkhjf

Precisionsskola installerar Haas

Instrumentmakarskolan (LiS) i Nederländerna är en yrkesskola inom precisionsteknik med stark profil. Skolan har nyligen installerat tre CNC-fräsmaskiner från Haas för att hålla sin plats som en av landets få skolor som kan utbilda ungdomar i både manuell verkstadsteknik och CNC-baserad maskinbearbetning.

Tekniken inom CNC-baserad maskinbearbetning går framåt år från år. Skolorna måste hålla sig uppdaterade med tekniken så att framtidens generationer har god kännedom om tekniken när de kommer in på arbetsplatsen. Leiden-området är en centralpunkt för Europas rymdindustri. LiS i Leiden ligger ungefär halvvägs mellan Amsterdam och Rotterdam. Yrkesskolan utbildar instrumentmakare för forskningsorganisationer och man har särskild anknytning till rymdindustrin. Enligt LiS skulle en stor del av den forskning som utförs i Nederländerna vara omöjlig utan den tekniska kompetens, kreativitet och de enheter som tillverkas av instrumentmakare.


Utbildning av nästa generation är ett mycket viktigt område, och en visitationskommitté har nyligen rekommenderat LiS att införa fler CNC-maskinbearbetningsämnen i skolans kursprogram. Som en följd av detta installerade LiS tekniska institution tre nya CNC-fräsmaskiner från Haas i november 2013: två Super Mini Mills samt en VF1.


Nära samarbete


Finansieringen av investeringen innebar en utmaning, men den låg inte utom räckhåll för den här framåttänkande yrkesskolan. Det fanns dels vissa fonder från privatpersoner och stiftelser, och LiS tog sedan hem ytterligare nödvändigt kapital genom att utföra entreprenaduppdrag med hög precision för organisationer som Estec (European Space Research and Technology Centre) som ligger bara fem kilometer bort, i Noordwijk. LiS utför även arbete för Leiden-baserade Dutch Space (ett företag inom EADS Astrium) som levererar undersystem till Europas rymdindustri.


– Dessa parter tillhandahåller dels viktiga ekonomiska resurser, och samtidigt finns ett nära samarbete med utbildningarna eftersom de även anställer studenter, säger LiS rektor Dick Harms.


– Studenterna får i sin tur utföra genuina projektarbeten under överinseende från experter.


Måste lära sig ämnet


Ett resultat av investeringarna i Haas-verktygsmaskiner, levererade av Haas Factory Outlet som drivs by Landré nära Utrecht i Nederländerna, är att LiS nu är en av ett fåtal skolor där studenterna kan genomföra kurser i maskinbearbetning på hög nivå, dels med konventionell teknik och dels med hjälp av CNC, som Dick Harms bekräftar.


– Vi skiljer ut oss från andra skolor eftersom studenterna skaffar sig kunskaper genom praktiskt arbete. Vi är övertygade om att studenterna först måste lära sig ämnet manuellt och därefter växla till CNC. De får därmed omedelbart användning för sina praktiska kunskaper och kan använda dem omedelbart när de sedan tar steget vidare till sina arbeten.


Valet föll på Haas, delvis tack vare maskinernas höga kvalitet i förhållande till kostnaden, samt de positiva erfarenheterna som LiS hade från en Haas-maskin som hade installerats tidigare.


– När du har investerat i verktyg och programvara blir det ingen poäng att köpa maskiner som verktygen och programmen inte längre passar”, säger Dick Harms.


Passar mindre uppdrag


Haas, med sin Super Mini Mill är dessutom en av få tillverkare som erbjuder CNC-maskiner som passar mindre uppdrag men ändå har samma funktioner som en större maskin. Huvudspindeln i SK40 är också perfekt för medeltung och lätt fräsning och slutbehandling – studenterna skaffar sig de grundläggande färdigheter genom detta arbete. Förutom de två Super Mini Mill-maskinerna har LiS nu även en Haas VF-1 med rörelsesträckor på 508 x 406 x 508 millimeter. Detta är en kraftig vertikal fleroperationsmaskin med kompakta mått – en maskin som ger hög tillförlitlighet och noggrannhet med hjälp av en spindel med 40-kona.


Kursanmälningarna ökar


Teknikstudenterna som studerar på fjärde nivån hos LiS lär sig nya principer inom CNC-fräsning med hjälp av VF-1.


– Alla våra studenter lär sig att beskriva sina idéer genom arbetsritningar samt att tillverka produkterna själva. Studenterna utvecklar därmed en arbetsrelation med en god koppling till högre yrkesutbildningar eller universitetsutbildningar, samt till tillverkningsindustrin. Förutom rymdindustrin hittar studenterna från LiS även yrkeskarriärer inom sektorer som innefattar livsvetenskap och hälsa.


I dag utexamineras cirka 50 studenter från LiS varje år, och en del av dessa går vidare till universitetet eller till högre yrkesutbildning. En god nyhet är att anmälningarna till kurserna ökar, vilket bådar gott för mängden utexaminerade studenter i framtiden.




Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062