23948sdkhjf

Smartare fabriker med RFID

Smart Factory har tagit ett betydande teknologiskt steg framåt på årets Hannover Messe. Företagets nyaste Smart Factory klarar av betydligt mer än sin föregångare från förra året.

– Vi har förbättrat processerna ytterligare, säger Claus Hilger, vd för Harting IT System Integration GmbH & Co KG.



Först kom ångmaskinen, sedan elektriciteten och elektroniken. Nu är den tredje industriella revolutionen i vardande. I Tyskland kallas den Industri 4.0. Vsionen är smarta fabriker där varje produkt styr hur den ska produceras. Nyckeln till tekniken är att den taggats med information om vad den ska innehålla, och är i ständig kontakt med ­lager, maskiner och styrsystem. En huvudroll spelar det så kallade sakernas internet – Internet of Things.



Smart Factory visades på Hannovermässan 2013 och då tekniken att utrusta transportbehållare med RFID-transpondrar. Transpondrarna tar emot information som beskriver utvecklingen av produktionssteg, vilket innebär att man kan upptäcka om en order helt har avklarats eller om delar saknas eller om arbetssteg inte ännu har slutförts. Nu har behållarens funktionalitet utökats genom en temperatursensor. En tröskeltemperatur lagras i Hartings mellanprogramvara och jämför det faktiskt uppmätta temperaturvärdet med det skrivna transpondervärdet.



– När ett visst tröskelvärde uppnås, utlöses ett larm i syfte att förhindra efterföljande behållare från att exponeras för förhöjda temperaturer, säger Claus Hilger. vd för Harting IT-service.



En annan typ av behållare konstruerades som ett inbyggt system med integrerade sensorer. Detta system har också till uppgift att mäta den omgivande temperaturen och jämföra den med ett referensvärde, varefter den trådlöst överför temperaturprofilen av transportvägen till en back-end-system (ett gränssnitt), där ett beslut kan fattas om lämpliga åtgärder som ska tas.



Behållarens position bestäms via en integrerad RFID-läsare. Uppgifterna kan visas direkt både på "övervakningsrutan" samt sändas till ett back-end system för visualisering.



I båda scenarierna, om ett larm utlöses (av alltför hög temperatur) kan personal instrueras att omedelbart utföra alla nödvändiga åtgärder till exempel sänka temperaturen eller avbryta produktionsprocessen.



Vad båda scenarierna har gemensamt är att den vertikala integrationen har fortsatt och utökats inom företaget. Från fältnivån med RFID och sensorer, hela vägen till SAP-back-end system. Systemen samverkar genom att komplettera varandra. Sensordata i fält används som information för att styra produktions- och logistikprocesser. Som ett resultat, har ett företag möjlighet att styras via sensordata som har sitt ursprung i produktions- eller logistikområden.




Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.058