Forskare kritiserar produktionsflytt
Lägre lönekostnader fortsätter locka svenska företag att flytta sin produktion till Östeuropa och Asien. Det visar en ny studie som Anna Fredriksson, numera verksam på Linköpings Universitet, har gjort i samarbete med konsultbolaget Montell & Partner i Göteborg. I studien har svenska tillverkande företag svarat på frågor om var de planerar att placera sin produktion år 2020. De flesta svarade att de planerar att ytterligare öka produktionen i Asien för Europamarknaden, samt att man inom Europa planerar att flytta österut. Ju större och mer internationella bolagen är, desto mer produktion planerar de att flytta. Och de bolag som redan flyttat ut en del av sin produktion är mer benägna att fortsätta flytta ut.
– Jag förstår de företag som vill komma närmare sina största kunder, om den nu finns i Asien till exempel. Då vinner de på det, säger Anna Fredriksson.
– Men samtidigt finns det stor osäkerhet för hur resultatet blir i slutändan, vilket de flesta företag inte har i åtanke när de tar beslutet.
Anna Fredriksson ifrågasätter lönsamheten i att flytta produktionen utomlands. Hon pekar på flera nackdelar med att tillverka produkter för Europamarknaden i till exempel Asien.
– Ledtiderna blir längre, lagernivåerna högre och risken för transportskador ökar. Dessutom kan det ta flera år att nå dit man tänkt, säger hon.
Anna Fredriksson har forskat om de logistiska effekterna av olika produktionslokalieringar.
– Det är inte alls säkert att det är ett lönsamt beslut.
På Elmia Svets och Fogningsteknik presenterar hon huvudpunkterna i sina studier, lyfter problematiken kring att flytta produktion utomlands, samt vad det innebär för verksamheten som är kvar i Sverige.