23948sdkhjf

Storsatsning på processindustrin i norr

ProcessIT Innovations får fortsatt finansiering av Vinnova med 18 miljoner kronor. Totalt innebär det att närmare 50 miljoner kronor satsas på att utveckla processindustrin i norra Sverige.
Bidraget rör leverantörer och forskare inom området processindustriell IT och automation. ProcessIT Innovations drivs i samverkan mellan Umeå universitet och Luleå tekniska universitet, regional basindustri, IT-industri, länsstyrelserna och flera kommuner i Norrbotten och Västerbotten. Syftet är att stärka regional och nationell processindustri, de regionala it- och leverantörsföretagens internationella konkurrenskraft och att etablera ett ledande europeiskt forsknings- och utvecklingscentrum inom automationsområdet.

– Vi kommer att arbeta vidare med IT- och automationsfrågor i branscher som gruva och metallframställning, massa och papper, skog samt energi men även med aktörer inom tillverkningsindustrin. Vi tittar också på nya affärsmodeller och utbildningskompetens, säger John Lindström, verksamhetsledare för ProcessIT Innovations i Luleå.

Vinnväxtvinnare

ProcessIT Innovations utsågs för tio år sedan till en av statliga Vinnovas Vinnväxt-vinnare. Det innebar en kraftfull satsning på det regionala innovations- och tillväxtsystemen inom området processindustriell IT och automation. Det sker bland annat i form av kraftfulla nätverk och samarbeten mellan processindustrier, leverantörsföretag och forskare i norra Sverige. Satsningen har resulterat i ett flertal nya produkter och tjänster, nya affärsmöjligheter för företag, effektivare regionala samarbeten, och en starkare internationell konkurrenskraft för hela regionen.

De goda resultaten innebär nu att Vinnova går in med en fortsatt basfinansiering på 18 miljoner kronor över fyra år. Tillsammans med övrig medfinansiering innebär det närmare 50 miljoner kronor i grundfinansiering för samarbetet ProcessIT Innovations. Nya produkter och tjänster, nya affärsmöjligheter och starka forskningsprogram är några av målen med den nya satsningen. Förutom av Vinnova stöttas satsningen av Umeå universitet och Luleå tekniska universitet, ABB, Boliden, Komatsu Forest, LKAB, SCA och Skellefteå Kraft och kommunerna Luleå, Piteå, Skellefteå och Umeå samt länsstyrelserna i Norrbotten och Västerbotten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.088