Robotkatt keldjur för dementa
En robotiserad katt utvecklad på Mälardalens högskola ökar livskvaliteten för personer med demens och intellektuell funktionsnedsättning.
Funktionerna gör att den liknar en levande katt. Den andas, spinner och jamar. En fördel med kattens päls är att den är tvättbar och framförallt är avtagbar och därmed kan uppfylla hygienkrav på institution. Robotkatten kan ge lugn och trygghet samt vara ett redskap för ökad interaktion och kommunikation. Den är ett komplement i vården av personer med demens och i omsorg av personer med intellektuell funktionsnedsättning.
Flera redan sålda
Tester och forskning påvisar positiva resultat för användarna, såväl patienter och brukare som för vårdare.
– Målsättningen är att berika det dagliga livet för personer med demens. Den kan ge ökat psykiskt, fysiskt och socialt välbefinnande, säger Lars Asplund, skapare av Justocat.
En förstudie gjord av forskaren Marcus Persson vid Mälardalens Högskola visar också på positiv påverkan av den psykosociala arbetsmiljön för vård och omsorgspersonalen. Justocat finns nu ute på marknaden, både för försäljning och via leasing, genom företaget Robyn Robotics som drivs av de två innovatörerna och forskarna vid Mälardalens högskola, Lars Asplund och Christine Gustafsson. Flera enheter har redan sålts till ett antal vård- och omsorgsaktörer i Sverige och i Europa.
Robotdalen har varit med och bidragit till utvecklingen.
– Justocat är en produkt som ger ökad livskvalitet, vilket är kärnan i Robotdalens satsning på nya tekniska lösningar inom området hälsorobotik, konstaterar Erik Lundqvist, chef för Robotdalen.