Wallenius Waters intelligentaste skärvätskerenare hittills
Nu lanserar Wallenius Water en fjärde generations skärvätskereningsystem med inbyggd intelligens, och avancerat styr- och kontrollsystem, riskfritt att hantera.
– Bakterierna i processvätskan reduceras på ett säkert sätt utan biocider. Med en konstant rening och en säker arbetsmiljö kan företaget fokusera på kärnverksamheten, säger Hans Ahlgren, affärsområdeschef för rening av industriella processvätskor på Wallenius Water.
Skärvätskerenaren är resultatet av mångårig forskning och är den fjärde generationens processvätskerenare som företaget lanserar. Sedan tidigare renar Wallenius Water processvätska hos bland annat GKN Aerospace, Siemens Industrial Turbomachinery, SSAB och Outokumpu. Den nya modellen tillverkas liksom tidigare versioner i Västerås.
– FluidWorker 300 har utvecklats från grunden och baseras till stor del på våra fälterfarenheter, säger Hans Ahlgren. En viktig aspekt är att maskinen är avsedd att vara lätt att använda och serva. Tekniska säljstödet tillika civilingenjören Carl Lindesvärd tar fram en pallyft och skjuter den under maskinen. Därmed behövs inga lyft och maskinen är lätt att flytta. Han ställer sig på utrustningens kant för att visa hur lätt det är att byta lampor.
– Jag når utan svårighet lampan och kan lätt byta den. Pump - och lampeffekt kan lätt anpassas efter behov, säger Carl Lindesvärd.
För uthyrning
FluidWorker är lätt att installera. Driftsättning kan ske mitt i pågående produktion och är helt oberoende av övrig utrustning. Siemens Financial Services (SFS) har nyligen publicerat en studie som visar att den nordiska tillverkningsindustrin binder stora belopp i maskiner och utrustning och Sverige mest med drygt 59 miljarder svenska kronor mellan 2015 och 2018.
– För att undvika att kapital binds upp hyr vi ut våra lösningar. På så sätt kan tillgängligt kapital användas till företagets kärnverksamhet, säger Hans Ahlgren.
Hyran är en del av Wallenius Waters strävan att skapa resurseffektiva och hållbara kretslopp. – Vi vill ha en affärsmodell som stimulerar att våra produkter används under lång tid. I praktiken kan det innebära att en produkt används av företaget A under ett antal år. När behoven ändras kan den bytas ut för att sedan flyttas till företaget B. Den dag produkten tjänat ut plockas den enkelt isär och materialet återvinns. Kretsloppstanken slår även igenom i materialvalet. Hans Ahlgren ser att efterfrågan och intresset för miljöteknik ökar vartefter den nya generationens anställda tar vid på produktionsgolvet. Många är medvetna om att användningen av kemikalier utgör en risk. För inte alltför länge sedan kunde fimpar hittas i skärvätskesystemen. Men generellt bland anställda, finns idag insikten att hygien och skärvätska hör ihop. Kemikaliefri rening genom FluidWorker är ett alternativ till rening med hjälp av biocider. Även om den nya biocidförordningen driver på förändringar av skärvätskor. Nu finns det skärvätskor som till 100 procent är fria från formaldehydavgivande biocider eller borsyra.
– Borsyra har klassats som reproduktionstoxisk och formaldehyd som avges av så kallade formaldehydavgivare som sannolikt cancerogena. På grund av den nya kunskapen är därför många företag på väg att byta ut dessa produkter. Det många funderar på är hur den långsiktiga biostabiliteten blir och hur de nya kemikalierna påverkar hälsan och miljön, säger Hans Ahlgren.
Påverkan på lång sikt
Skärvätskor innehåller många kemikalier och ingen vet säkert hur de påverkar hälsan på lång sikt. Studier har visat att hud- och luftvägsbesvär är vanligare hos maskinoperatörer än till exempel personal som arbetar med montering.
– Den nya biocidförordningen fokuserar bara på ämnen som är klassificerade som biocider.
Om ett ämne skall förbjudas måste det kunna orsaka allvarliga sjukdomar. Ämnen som orsakar hudallergier och luftvägsbesvär är inte anledning till begränsning. Därför att det viktigt att kunskapen om kemiska hälsorisker fortsätter att öka oavsett lagstiftning eller inte, säger Hans Ahlgren.
Det svenska miljöteknikföretaget har tidigare utvecklat en metod som stoppar bakterietillväxt i processvätskor utan att biocider behöver tillsättas. Bakterieangrepp på till exempel skärvätskor skapar problem för verkstäder, som arbetar med metallbearbetning. Det handlar om höga underhållskostnader och förlorad produktion. Eftersom de traditionella reningsmetoderna är kostsamma och ökar arbetsmiljöriskerna har en kemikaliefri metod för att stoppa bakterietillväxten i vätskan utvecklats – FluidWorker 300.
Konstruktionen innehåller en reaktor där processvätskan behandlas med ultraviolett ljus (UV). UV reducerar och begränsar förekomsten av bakterier i processvätskor. Ett bakterieangrepp försämrar snabbt funktionen hos vätskan.
Med FluidWorker installerad hinner bakterierna aldrig växa till och processvätskan har därför kvar sina egenskaper, vilket ger en längre livslängd av vätskan och en stabilare produktion. Utan bakterier och med minskad kemikalieanvändning blir även arbetsmiljön bättre.
På bilden: Carl Lindesvärd och Fluid Worker 300.
Så fungerar Fluid Worker 300 - se filmen på denna webbsida.