23948sdkhjf

Chalmers redo för Industri 4.0

Europa och USA är på väg in i en fjärde industriell revolution. Nyindustrialiseringen skapar nya produkter, företag och jobb.
Nyckelorden är digitalisering, flexibilitet och hållbar konkurrenskraft. Förmågan att koppla upp både maskiner och människor mot internet skapar helt nya möjligheter för företag och deras kunder. Chalmers är en ledande forsknings- och forskningsaktör inom produktionsområdet och har nu skapat en laborations- och demonstrationsanläggning för nästa generations produktionssystem. Där skall framtidens ingenjörer utbildas och labbet erbjuder även möjligheter för industrin att testa nya tekniska möjligheter i praktiska testbäddar. Det nya produktionslaboratoriet finns på Chalmers Campus Lindholmen. Labbet motsvarar väl de koncept som finns inom den tyska produktionssatsningen Industrie 4.0, som bygger på koncepten ”Internet of Things”, molntjänster och avancerad produktionsteknik. Förväntade effekter är extremt snabb och enkel kommunikation mellan produkter, maskiner, människor och affärssystem men även kraftig effektivisering av kommunikationen mellan olika steg i produkternas värdekedjor.

Digital kompetens

De som har lagt upp strategin för det nya produktionslaboratoriet är forskningsingenjör Sven Ekered, och Dr Åsa Fasth Berglund vid avdelningen för Produktionssystem på institutionen för Produkt- och produktionsutveckling. Den nya utrustningen ska ge användarna kunskap om digitaliserad produktion och förståelse för hur, när och var man kan använda de nya digitala verktygen. Det handlar bl.a. om hur produkter, maskiner och människor skall kunna kommunicera med varandra och med andra system.

– Vi hoppas att satsningen ska ge våra studenter kunskap om det allra senaste, både när det gäller teknik och tankesätt för hur produktionssystem bör fungera, säger Sven Ekered.

– Vi vill visa hur man skapar effektiva, flexibla och hållbara produktionssystem genom digitalisering och avancerade IT-lösningar, både för människor och maskiner. Möjligheten att bygga upp testbäddar i Chalmers-labbet gör det möjligt för industrin att pröva Industrie 4.0-koncept hos oss. Det ger företagen konkurrensfördelar och ökad digital kompetens, säger Dr Åsa Fast-Berglund.

Laboratoriet på Chalmers Campus Lindholmen invigs i juni, tillsammans med industri, akademi och allmänheten. Invigningen kommer att bjuda på en presentation av koncept inom Industrie 4.0. Självklart kommer det även att finnas möjlighet att testa alla typer av ny teknik i labbet.

Följande teknik är redan på plats:

SCADA/HMI (iX) från Beijer Electronics - Med hjälp av skärmar och kommunikation via nätet (Ethernet eller LAN) kan till exempel en operatör styra och övervaka ett antal maskiner och produkter i ett produktionssystem. Med hjälp av SCADA/HMI (iX) kan kommunikation förbättras mellan maskiner, robotar och människor. RFID från Vilant: RFID är en typ av smarta streckkoder där användaren kan lagra mer information än vad som kan lagras med enbart streckkod. På så sätt fås en smartare informationsöverföring av till exempel produktfärg eller vilka maskinparametrar som skall användas vid bearbetning. Detta bidrar till en direkt informationsöverföring mellan produkt och maskin. Vision system från Elektro Automation: Vision används för avsyning och kontroller av produkter, men kan även användas som ”ögon” på roboten.

Smart Board från DPJ: En Smart Board är som en virtuell White board. Den kommer främst att användas som kommunikations- och informationsverktyg vid möten för att påvisa flexibilitet i tid och rum. Smart Board ska även användas i undervisning för så kallad blended learning, som innebär att man använder olika typer av tekniker och media för att skapa flexibilitet i lärandet.

UR5 Robot från AH Automation: UR5 är en lätt robot, och den enda roboten i dagsläget kan stå i öppen miljö. Den programmeras genom att man drar den från en punkt till en annan. Roboten kommer påvisa enkelheten i programmering och möjligheten till samarbete mellan människa och robot.

Remote Guidance från XMReality: Remote Guidence är en utrustning som möjliggör realtidshjälp och guidning genom augmented reality.

FluidSim från FESTO: FluidSim är en mjukvara som används för att simulera hydraliska - och pneumatiska system. I denna mjukvara kan system skapas, provköras och valideras virtuellt innan den fysiska kopplingen sker. FluidSim ska främst användas i kombination med praktiska övningar för undervisning.

På bilden visar Sven Ekered experthjälp från distans med hjälp av XMRealitys utrustning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094