23948sdkhjf

Välbesökt Industri 4.0 i Båstad

Samarbete och människans roll i teknikskiftet var kittet när Automation Region tillsammans med bland annat Verkstäderna samordnade en kunskapsdag. Omkring 200 åhörare ville veta hur den nya industriella revolutionen påverkar.
Automation Region var värd för seminariet den 23 juni med rubrik hämtad från Tysklands statliga satsning på digitalisering, Industrie 4.0.

Frågan var genomgående hur kan Sveriges konkurrenskraft stärkas med hjälp av digitalisering?

Först ut var Örjan Larsson på Blue Institute som beskrev en utveckling där de ledande industriländer ger sig ut i världen och marknadsför sig.

– Slaget om marknaden har precis börjat. Teknikutbudet är i stort sett det samma för alla aktörer. Avgörande för vem som vinner är förmågan att använda den nya tekniken. Inom svensk industri finns en stor, outnyttjad kraft i att utbyta erfarenheter och lära av varandra.

Klargöra ansvar

Johan Stahre är professor i produktionssystem på Chalmers tekniska högskola, som arrangerar flera projekt för att hitta bra kopplingar mellan människa och teknik i den nya industrin. I ”Framtidsoperatören”, samarbetar Chalmers bland annat med SKF. Operatörerna får tillgång till relevant produktions­information i realtid, vilket resulterar i ökad produktivitet. Samtidigt innebär ny teknik nya utmaningar.

– Att föra ut information direkt till operatörerna innebär en kraftfull omfördelning av befogenhet och ansvar, vilket kan skapa osäkerhet i organisationen. Vi måste också diskutera vad som händer när tekniken inte fungerar, vem som är ansvarig när en robot gör fel eller när ett självkörande fordon orsakar en olycka, förklarade Johan Stahre.

Klas Ericson, investeringsrådgivare på Business Sweden redogjorde för resultatet av en undersökning kring varför företag satsar på tillverkning i Sverige. De 20 intervjuade företagen framhåller bland annat goda förutsättningar för automatisering med bra kompetenshöjd och förändringsbenägenhet.

Stora möjligheter

Svenska, statliga satsningar på digitalisering belystes. Margareta Groth, enhetschef på Vinnova, betonade bland annat vikten av samverkan.

– Om vi i Sverige ska komma långt så kan vi inte harva på var och en för sig utan måste arbeta tillsammans inom större program och satsningar.

Två av Vinnovas strategiska innovationsprogram är Processindustriell IT och Automation, PiiA, med programchef Anders OE Johansson, samt Produktion 2030 med programchef Cecilia Warrol. Inom båda dessa program finns stora möjligheter för företag och organisationer som i samverkan med akademin och andra aktörer vill vara med och bidra till utveckling inom industrin.

Leverantörerna redo att leverera

Några leverantörer till den digitala fabriken är Siemens och Rockwell, Siemens Thomas Stetter visade hur Siemens förbereder sig inom digitalisering och vad de redan i dag kan leverera.

– Vi rör oss från ett flöde som är planerat in i minsta detalj mot en process som fungerar ad hoc. I en digitaliserad fabrik anger vi ramarna men produkterna går ut i produktionen på egen hand och hittar sin egen väg beroende på förutsättningarna vid just den tidpunkten. Johan Ydeskog, kundansvarig på Rockwell Automation, berörde bland annat vikten av rollbaserad information så att rätt person får tillgång till relevant information i realtid. I omställningen till digitala fabriker satsar Rockwell på att utbilda sina kunder så att de kan fatta kloka investeringsbeslut kopplade till automatisering.

– Jag har jobbat länge med automation men det är först nu som det börjar bli riktigt kul. Förut pratade vi bara om teknik med tekniker men nu handlar det om hur kunskapen ska föras ut, sa Johan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141