YuMi samarbetar gärna
De första såldes under Hannovermässan och många svenska tillverkare efterfrågar nu YuMi, men rätt målgrupp är prio. – Den första installationen är det branschen kommer att relatera till, säger Dennis Helfridson, ansvarig för ABB-enheten Robotics i Sverige.
Den ena armen plockar upp ett grönt plastlock. Den andra tar en vit plastdetalj, som genom montören Elin Glimbergs försorg utrustats med en gummiring. Med båda ”händerna” sätter YuMi locket på plats och sträcker sig efter nästa. YuMi utlovas vara helt säker för en människa. Om något kommer i dess väg stannar den direkt. Jag testar om roboten är säker. Jag sätter fram min hand i robotens förprogrammerade rörelsemönster som går ut på att hämta ännu en plastdel. En helt smärtfri, liten puff är det enda jag får och roboten stannar omedelbart.
– Det här är banbrytande, säger ABB:s svenska VD Johan Söderström som är på plats.
Han menar också att YuMi väl tajmar trenden med snabb automatisering av växande småkomponenttillverkning. YuMi kan användas inom alla typer av lätt montering. Griparmarna kan lyfta upp till ett halvt kilo med hög precision.
– Hälsa och säkerhet är också en trend i sig, tillägger Johan Söderström.
På kort tid fördubblat volymen
Samarbetande eller kollaborativa robotar är högaktuellt inom robotvärlden och hos den gängse allmänheten. ABB anser sig vara ledande inom tekniken i och med lanseringen av YuMi vid Hannovermässan i april i år efter nästan tio års utveckling.
– Vi mötte ett otroligt intresse och sålde de första exemplaren redan under mässan, säger marknadschefen Stefan Drakensjö.
ABB-enheten Robotics är idag verksamma i över 53 länder. Men företagets resa startade redan för över 40 år sedan. I början av sjuttiotalet utvecklade Björn Weichbrodt och hans team på ABB den första helelektriska mikrodatorstyrda roboten. Nyligen öppnade ABB en ny fabrik i USA för robottillverkning. Parallellt satsar företaget på forskning och utveckling och även produktveckling i nära samarbete med kunder. ABB:s utvecklingsavdelningar finns i Västerås och även i Shanghai.
Antalet levererade robotar globalt har de senaste åren ökat. Enligt IFR:s (International Federation of Robotics) data levererades det förra året cirka 225 000 robotar totalt världen över, enligt den preliminära rapporten. Mellan 2011 och 2012 låg siffrorna på 165 000 robotar per år. Asien stod för den största ökningen 2014 med cirka 40 procent och Amerika som tvåa med en ökning på 8 procent.
– Vår globala volym har på relativt kort tid fördubblats. Sverige fortsätter att vara en stark nation med hög robottäthet och en ledande kultur inom robotautomation men vi behöver fortsätta att engagera och driva automationsfrågor och kringliggande faktorer för att ligga i topp med konkurrenskraftig och lönsam produktion, säger Stefan Drakensjö.
– Statistik visar att tillväxten inom automation är stark inom många branscher. Fordons och elektronikindustrin är ledande med även andra branscher visar på stor potential, vilket medför ökat behov av kostnadseffektiva och säkra lösningar.
Lätt programmera för lekman
Magnussons i Genarp AB i Sverige köpte den första roboten 1974 från ABB. 1996 lanserade ABB den första sexaxliga roboten. I dag är antalet robotfamiljer 16 som ger 90 robotvarianter.
– YuMi är helt unik och arbetar på ett helt annat sätt, roboten har inga zoner eller bur. Det är en lättviktskonstruktion inriktad mot konsument och med elektroniksvision i handleder, soft motion control, gripklo, partsystem och med teknik att känna av sin omgivning.
– Roboten har en sådan precision att den kan trä en tråd i en nål, säger Dennis Helfridson.
Att möjliggöra automation för småkomponentmontering är extremt viktigt. I morgon kommer vi inte att producera samma delar som vi gjorde i går. Vem som helst ska kunna programmera roboten och detta stämmer. Roboten går dit man vill när den leds. När jag greppar armen och drar till önskat ställe markeras positionen på en pekskärm.
– Meningen är att det ska det ska gå lätt och snabbt att ställa om produktionen, säger Dennis Helfridson.
Tillverkningen av YuMi sker i ABB:s kinesiska robotfabrik i Shanghai, där de första robotarna snart transporteras iväg. Priset landar någonstans mellan 40-50 000 dollar och översatt i svenska pengar 300 000 och 400 000 kronor beroende på tillval.
(separate box)
Faktaruta:
Namnet YuMi står för "you and me".
Med roboten YuMi kan beställas inbyggda kameror, gripdon och transportband med upplyst plats där YuMi "ser" de detaljer den ska hantera.
Vikt: 38 kilo
Axlar: sju på vardera 2 armar
Lyftförmåga: 0,5 kilo
Räckvidd: 559 mm per arm (totalt 1620 mm)
Hastighet: 1500 mm/s
Precision: 0,02 mm
Säkerhet: Vadderade armar, noll klämpunkter, snabbstopp om något kommer i vägen.