Sakab blir Ekokem
Det svenska miljöserviceföretaget Sakab byter namn till Ekokem. Sakab ingår numera ingår i Ekokemkoncernen och satsar på att växa inom cirkulär ekonomi i Norden.
2012 köptes Sakab av finska Ekokem och i januari i år förvärvade Ekokemkoncernen även danska Nord, tidigare Kommunekemi. Den nordiska Ekokemkoncernen vill nu, i samband med namnbytet, skapa en enhetlig nordisk företagsgrupp med tydligt fokus på att bli nordens främsta aktör inom cirkulär ekonomi. Sakab kan genom den nya nordiska organisationen erbjuda fler tjänster, ökad expertis och hjälpa fler typer av kunder med hållbarhet och ökad miljöhänsyn.
– Ekokem har utmärkt kunskap, erfarenhet, teknik och behandlingsbredd inom miljöriktig hantering av avfall, något som på ett avgörande sätt stärker och kompletterar Ekokems erbjudande, säger Karri Kaitue, Ekokems koncernchef.
På sina hemmamarknader har både Ekokem, Sakab och Nord haft starka positioner inom miljösektorn.
– Tack vare sammanslagningen kommer vi att bättre kunna utnyttja vår kompetens och expertis samt förbättra material- och energieffektiviteten hos våra kunder, vilket aktivt bidrar till att främja nordiska verksamheters övergång till cirkulär ekonomi.
700 anställda
Målet är att bidra till en cirkulär ekonomi i de nordiska länderna, där företagen blir bättre än idag på att omvandla avfall till nya råvaror, som direkt kan användas i produktionen igen. På det sättet ökar omtanken om miljön och kostnaderna minskar eftersom behovet av dyra, nya råvaror minskar. Tanken kring cirkulär ekonomi är också ett område som EU-kommissionen ser en stor potential i och aktivt stödjer. Med de två förvärven har Ekokem nu nästan 700 anställda i de nordiska länderna och de tre bolagen omsatte tillsammans cirka 265 miljoner euro 2014. Redan idag återvinner företaget totalt sett 400 000 ton material och omvandlar årligen 650 000 ton avfall till energi. Ekokem ägs av finska staten och en rad finska myndigheter och privata företag.
Cirkulär ekonomi
I en cirkulär ekonomi behåller en produkt sitt mervärde så länge som möjligt och avfallsproduktion och användandet av jungfruligt material minimeras. Övergången till en kretsloppsekonomi kräver såväl förändringar av värdekedjorna som innovation och förnyelse av teknik, företag och samhället.