Sveriges svar på Tysklands 4.0
– Vår satsning på digitalisering för små- och medelstora företag, Sveriges starka industritradition och höga IT-kunnande är starka kort i den globala konkurrensen om industriproduktionen, säger industriminister Mikael Damberg till Verkstäderna.
Mikael Damberg konstaterar dock att Sverige tappar i antal robotar ute i industrin jämfört med andra länder, att inte bara produktion utan forskning och utveckling flyttar ut till lågkostnadsländer. 400 000 industrijobb har försvunnit inom industrin under senare år men samtidigt har glädjande nog 480 000 nya jobb tillkommit inom bland annat design och sälj.
– Industriproduktionen ökar medan antalet anställda minskar. Det som ökar är högutbildade jobb.
I dag beräknas industrin sysselsätta 550 000 personer, inkluderat de som är beroende av industriproduktionen såsom transport med mera handlar det om en miljon människor.
– Många industrijobb kommer inom en snar framtid innehas av främst högskole- och universitetsutbildade, sa Damberg.
Här är regeringens program:
– Sverige får ett program för industri 4.0 liknande det tyska för att dra nytta av digitaliseringen. Ett särskilt ”digilyft” riktas mot små och medelstora företag.
– Satsning på Hållbar produktion – Ökad resurseffektivitet, miljöhänsyn och en mer hållbar produktion ska bidra till industrins värdeskapande, jobbskapande och konkurrenskraft.
– Kunskapslyft för industrin – Kompetensförsörjningssystemet ska möta industrins behov och främja dess långsiktiga utveckling.
– Testbäddar där svensk industri kan visa upp den industriella produktionen av varor och tjänster.
Hur många kronor regeringen tänker satsa vill inte Damberg säga ännu utan väntar till forskningspropositionen.