23948sdkhjf

SME-nätverk sparar stor energikostnad

Ett 40-tal regionala nätverk ska stimulera små och medelstora företag att effektivisera sin energianvändning. I Tyskland och Schweiz finns redan ett 70-tal framgångsrika sådana. Nu går Sverige och Energimyndigheten samma väg.
Även om många små och medelstora företag redan funderar på hur de kan bli mer energieffektiva, saknas pengar och kunskap om hur man energieffektivisera i praktiken. Detta beror på att Sverige historiskt har haft låga energikostnader vilket gjort att svenska företag inte prioriterat energieffektivisering i lika hög grad som konkurrerande företag i andra länder.

– Verkstadsföretag är stora energianvändare. Även om energipriset är lågt i dag går det att spara stora pengar. Dessutom är miljöaspekten ett tungt argument på väg mot ett fossiloberoende samhälle, säger Albin Carlén projektledare vid Energimyndigheten.

Energimyndigheten inrättar därför nätverken tillsammans med de regionala energikontoren och länsstyrelserna Företagen söker och genomför en energikartläggning för att sedan genomföra kostnadseffektiva åtgärder med stöd av nätverken.

Kan minska upp till 20 procent

Det gör också att ett energitjänsteföretag inte bara kan ringa till elnätsföretaget och be om ”mätvärden från de 10 största kunderna” för att kunna sälja på dem eventuella energitjänster.

– Därför är elnätsföretag intressanta för de regionala nätverken för energieffektivisering som håller på att bildas.

– En energikartläggning är en bra start och kan minska företagets energianvändning med minst 10 procent på 2-3 års sikt. Tar du steget vidare och deltar i ett nätverk kan du minska företagets energianvändning med upp till 20 procent visar erfarenheter, säger Albin Carlén.

Genom att gå med i ett energieffektiviseringsnätverk får företagen hjälp att hitta energitjuvarna och göra något åt dem. Kompetensen och medvetenheten ökar också genom erfarenhetsutbyte med andra företag. Genom de positiva signaler som en genomtänkt energipolicy skapar, stärks företagets varumärke.

Deltagandet i ett nätverk (deltagaravgift 10 000 kr/år), ställer krav på att man gör en energikartläggning eller uppdaterar den man redan gjort samt att företaget har en årlig energianvändning på minst 1 GWh/år.

– I utbyte får man tillgång till bland annat 150 timmars expertrådgivning från nätverkets energiexpert, fortsätter Albin Carlén.

Halland informerar

– Vi har börjat söka företag till nätverket i vårt län. Vi går ut och informerar företag om de möjligheter nätverket ger, säger Sofia Frising vid Länsstyrelsen i Halland.

– Vi ringer runt till olika företag som tillhör målgruppen och en handfull har redan nappat och nästan alla visat ett intresse, säger Sofia Frising.

Målgruppen är SMF-företag från 5 till 250 anställda, med mer än 1 GWh per år.

– Vi har även skickat ut information och företagen kan ställa frågor direkt till oss om vad medlemskapet innebär. säger Sofia Frising.

Värvningen till Hallands nätverk startade i januari och pågår även under februari och mars.

Kontaktuppgifter till nätverken finns här: http://www.energimyndigheten.se/energieffektivisering/stod-och-bidrag/natverk-for-energieffektivisering/kontakt1/).

Läs mer om nätverken här www.energimyndigheten.se/SMF

Fakta: Företag som enligt EU:s definition räknas som ”stora” har idag lagkrav på sig att en energikartläggning ska genomföras vart fjärde år. Dessa företag kan inte få något statligt bidrag för kartläggningen, men det finns bidrag att söka från Energimyndigheten. På bilden Albin Carlén

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081