23948sdkhjf

Stöd ska säkra molnbeslut

Åreföretaget Idea2Innovation har tillsammans med forskare från Kungliga Tekniska Högskolan tagit fram ett världsunikt stöd för deras molnbaserade applikation för gemensam idéutveckling och innovation.
Att engagera ett stort antal människor i kreativa idéprocesser och utvecklingsarbeten är ofta väldigt givande och värdefullt, men det kan också bli komplext – speciellt när det kommer till att göra urval och prioritering av en stor mängd idéer. Med det som grund har ett stöd för urval och beslut till Idea2Innovations applikation Wide Ideas utvecklats. Allt fler företag börjar använda sociala applikationer för att kunna engagera sina medarbetare och kunder i utvecklingen av nya idéer. De nya verktygen gör det möjligt att engagera väldigt många människor i förbättring och utveckling av både produkter och arbetssätt. Det är således ett effektivt sätt att dra nytta av den kollektiva kreativitet som finns hos människor både inom och utanför den egna organisationen.

Men många organisationer som börjar använda detta nya sätt att arbeta med idéer riskerar att snabbt hamna i ett dilemma, eftersom det ofta visar sig att antalet idéer som kommer in vida överträffar förväntningarna. Att ge feedback och att välja vilka idéer som ska vidareutvecklas riskerar att bli en resurskrävande och utmanande uppgift.

Effektivare beslutsfattande

– Wide Ideas nyutvecklade beslutsstöd är baserat på den absolut senaste teknik som finns tillgänglig. Värt att poängtera är att beslutsfattande i den här typen av kreativa idéprocesser bara kan göras av människor, datorer med matematiska algoritmer kommer aldrig att kunna ersätta mänsklig magkänsla. Därför har vi kombinerat två olika teknologier för att göra beslutsfattandet effektivare – algoritmer som hjälper till att lyfta fram lovande idéer och visuella verktyg som underlättar individuell eller gemensam utvärdering av idéerna, säger Jakob Lindvall, VD för Idea2Innovation. Utvecklingen har bedrivits tillsammans med innovationsforskare på KTH och ett antal företag som redan arbetar systematiskt med idéutveckling.

– Tillsammans har vi nu visat att det faktiskt går att skapa självlärande system som kan hjälpa människan att hitta de bästa idéerna. Företag som lyckas engagera många i idéutveckling får lätt in tusentals idéer och denna teknik gör det möjligt att radikalt minska den tid som behövs för att välja ut de idéer man ska satsa på. Det blir dessutom betydligt enklare att snabbt ge feedback till alla som är involverade, vilket är viktigt för motivationen och därigenom också för uthålligheten i idéarbetet, säger Mats Magnusson, professor i innovation vid KTH. En beta-version av det nya beslutsstödet levereras som en modul till Wide Ideas och är tillgängligt för ett urval av befintliga och nya kunder från och med idag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.143