Dyrare sjukfrånvaro för arbetsgivare
Regeringen vill att arbetsgivarna ska vara med och betala kostnaderna för långtidssjukskrivningarna – 25 procent av ersättningen efter 90 dagars sjukskrivning.
Regeringen planerar att öka arbetsgivarnas kostnader för sjukfrånvaro genom att återinföra den så kallade medfinansieringen, så kallad ”Hälsoväxling”. De största problemen finns inom offentlig sektor, därför är det bra menar Företagarna att socialförsäkringsminister Annika Strandhäll har lyssnat på Företagarna och lagt in ett skydd för just småföretagare i form av ett fribelopp om 33 500 kronor per år. Det ska motsvara kostnaden av en sjukskriven anställd med snittersättning under ett helt år.
– Det är positivt att regeringen sätter ljuset på sjukskrivningstalen. Våra medlemmar är generellt mycket bra på att arbeta förebyggande och arbetar redan hårt med att skapa en god arbetsmiljö. Fribeloppet är välkommet då det annars blir svårt för ett företag att stå för 25 procent av kostnaden, säger Günther Mårder, vd för Företagarna.
Betydande summa
Enligt regeringens egna beräkningar kommer den extra avgiften ändå att drabba 1 400 företag med upp till 10 anställda vilket får effekter.
– De här småföretagarna kan komma att få betala en betydande summa varje månad och då är det inte ens säkert att deras verksamhet är orsak till att den anställde är sjuk. Dessutom har arbetsgivaren redan betalat för sjukförsäkringen en gång genom sjukförsäkringsavgiften som ingår i arbetsgivaravgiften, säger Günther Mårder.
I privat sektor är företagaren beroende av frisk personal för att skapa lönsamhet i sitt företag medan en chef i offentlig sektor inte berörs privatekonomiskt av höga sjuktal. Småföretagare är redan som det är extra försiktiga med att anställa och ett ökat kostnadsansvar för sjukfrånvaron innebär att arbetsgivarna blir än mer försiktiga att rekrytera.
– Risken finns att de som befinner sig i riskgrupperna för att bli långtidssjukskrivningar kommer att bli ännu mindre attraktiva på arbetsmarknaden, säger Günther Mårder.