De får datasystem att prata med varandra
Ett nytt projekt ska tillhandahålla vetenskapliga koncept och lösningar för ett helhetsgrepp över kontroll, styrning och orkestrering i datacenters olika skikt.
Målet är att maximera datakraften per kilowatttimme. EU-projektet Sendate-Extend som ingår i Celtic Plus-programmet i Eureka. Den totala kostnaden för projektet uppgår till 50,7 miljoner kronor under tre år. Huvudparterna är Ericsson, ABB, KTH, Luleå tekniska universitet och SICS Swedish ICT. Andra viktiga samarbetspartners är Arctos labb, BnearIT, Eitech, Metria, Netrounds och Swegon. Vattenfall och Luleå kommun är även med och finansierar projektet.
Projektnamnet Sendate -Extend är en akronym för Secure Networking for a Data Center Cloud in Europe – Extended Data Center Solutions. De vetenskapliga koncepten och lösningarna bör baseras på en gemensam kunskap om status och prestanda för hela datacentret.
Grundproblem att lösa
– I dagens datacenter pratar de separata styrsystemen inte med varandra och de olika DCIM system, som används för drift och underhåll, är inte integrerade. Detta är grundproblemet som vi ska lösa, säger Tor Björn Minde, VD för SICS North Swedish ICT.
– Vi strävar efter att bryta upp indelningen i olika teknik- och produktområden i datacentret. Det övergripande målet är att maximera datorkraften och minimera energiförbrukningen.
Utgångspunkten är att de separata processerna fortfarande ska utföras separat, men i en hierarkisk struktur. Den gemensamma policyhanteringen och de gemensamma prestationsmåtten kommer att spänna över alla delsystemen. En gemensam informationsarkitektur och databas över alla mätvärden gällande till exempel miljö, energiåtgång och IT kommer att utformas och utvecklas i projektet. Idéerna och koncepten kommer att testas och demonstreras i SICS ICE, SICS nyöppnade storskaliga datacenter-forskningsanläggning i Luleå.
– Tillgången till en fullskalig testmiljö kommer att vara nyckeln till framgångsrika resultat och att lösningarna snabbt kommer till användning i industrin, säger Peter Löfgren, på ABB Corporate Research, en av de viktigaste parterna i projektet.