Mångmiljonsatsning på produktionsteknik
Med hjälp av sina forskare ska Högskolan Väst i samproduktion med industrin skräddarsy kurser som är anpassade till yrkesverksamma och bidrar till ökad expertkompetens i tillverkande industri.
- Projektet har stor potential att möta kunskapsbehoven i ett för Sverige viktigt område, säger Stefan Östholm, verksamhetschef på KK-stiftelsen. Det finns god förutsättning att konsolidera och synliggöra den unika akademiska miljön som kombinerar produktionsteknik med arbetsintegrerat lärande, även i ett internationellt perspektiv.
Gunnar Bolmsjö, professor i robotik på Högskolan Väst, ansvarar för projektet:
- Vi vill möta företagens specifika kunskapsbehov och utmaningar för att tillsammans skapa en effektiv samt innovativ produktion, säger han.
Syftet med projektet är att ge nyckelpersoner hos företag kompetenslyft för kunskapsintensiv företagsutveckling. Produktionsteknik är ett område under stark utveckling. Många ämnesområden sammanfaller med produktion så som materialteknik, produktdesign, tillverkningsmetoder, tillverkningsprocesser och styrning av processer. Projektets övergripande mål är att skapa och ge utbildningar på avancerad nivå där Högskolan Västs kompetens inom produktionsteknik svarar mot strategiska och operativa kompetensbehov hos företag inom ämnesområdet.
Företagen ser stor nytta
Under arbetet med steg 1 – som har pågått under 2014-2015 - har ett företagsnätverk byggts upp och behovsanalyser genomförts, så kurser har kunnat utvecklas. Dessutom har en expertmodell för kursutveckling tagits fram. Fortsättningen av ProdEx kommer att starta omgående och kommer att baseras på erfarenheter från de första pilotkurserna som hållits under 2015.
- Kurser kommer att möta nuvarande och framtida behov för industrin inom områden som Automationsteknik och robotteknik, Tillverkningsteknik, Produktionsledning, Beräkningsteknik och modellering samt Ingenjörsverktyg inom produktionsteknik, säger professor Gunnar Bolmsjö.
GKN Aerospace är ett av de företag som ingår i nätverket och som ser stor nytta med projektet. Med bland intressenterna finns även Siemens, Nevs, Parker Hannifin, VBG Group och Combitech. Nätverket ska utvidgas framöver för att möta kommande utmaningar.
- För att kunna utföra det dagliga arbetet och samtidigt dra nytta av arbetsintegrerat lärande med stöd av nya digitala kurser i form av korta moduler, främst via nätet, har våra medarbetare kunnat få en utbildning i mer flexibla former än tidigare. Vi ser fram emot att fortsätta detta samarbete inom projektet ProdEx, säger Jörgen Sörensen, Senior Competence Developer på GKN Aerospace.