23948sdkhjf

Augustsson satsar 15 miljoner på automation

Augustssons i Vetlanda har på två år investerat 15 miljoner i en stor process och utbyggnad av verkstaden. – Det har blivit en ny robotcell varje år de senaste åren, säger Mattias Augustsson, produktionschef.

TEXT OCH FOTO PER BERGBOM
Senaste köpet blev en så kallad kollaborativ robot från Universal Robots, UR, en liten lätt industrirobotarm med sex rörliga axlar. Den behöver inte av säkerhetsskäl avskärmas bakom nät, utan kan samarbeta sida vid sida med människor.- Den stannar blixtsnabbt om man stöter till den. Fast för tillfället utnyttjar vi inte den samarbetande funktionen, utan har vi satt roboten bakom plexiskärmar för att inte störa den i sitt arbete och undvika onödiga produktionsstopp.– Köpet av UR-roboten var en väldigt spontan affär sedan Edströms i Jönköping hade haft öppet hus. Vi hade tittat på den flera gånger innan och gillade konceptet. Eftersom det är en nyhet så var vi först lite skeptiska och tänkte att det går nog inte. Nu när vi fått in den i huset gör den jobbet jättebra och har fördubblat produktionskapaciteten, säger Mattias Augustsson.– Enkel att programmeraBakgrunden till investeringen var ett case som man ville robotisera.

- Först tittade vi på en stor robotcell, men det skulle bli för tufft investeringsmässigt så vi bestämde oss för UR-roboten – faktiskt den första Edströms sålt monterad på en pulpet med laddningsbanor. Genom att man borrar hål och sätter ner koner i golvet och på pulpeten blir placeringen av roboten väldigt exakt. Det gör att den lätt kan flyttas med handtruck till något annat ställe.

- Flexibiliteten var avgörande. Vi ville inte ha en fast, kundanpassad robotcell. Försvinner ett jobb ska det gå snabbt att ställa om till ett nytt.

- UR-roboten visade sig så enkel att programmera med URs eget styrprogram att vi var i full produktion redan dagen efter den blev installerad. Med de stora robotcellerna vi har tar det flera veckor innan vi kan köra igång ett jobb, förklarar Mattias Augustsson.– Först funderade vi på om vi skulle sätta UR-roboten på en gammal maskin men beslöt att den skulle passa bättre på den nya Haas ST10Y-svarven vi köpte samtidigt. Det är visserligen en liten svarv men den har drivna verktyg och Y-axel. Hela paketet med robot och svarv kostade inte mer än 1,2 miljoner. Den här cellen är byggd för att det enkelt ska gå att köra manuellt också. Då är det flexibelt. Småserier går ju sällan att robotisera. Och lösningen passar ju väldigt bra när man har prispressade artiklar.

Bild 1:

Niklas framför en av Augustssons lite tyngre celler som består av en HAAS VF-4SS och en Hyundai 30kg robot.

John Eriksson på verktygsavdelningen vid en HAAS VF-2, håller på att rigga upp en prototypdetalj.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.114