Robotisering eller ständiga förbättringar?
Ja, du har rätt; självklart handlar det inte om antingen eller utan om både och. Vi ska arbeta med automatisering och ständiga förbättringar. Det ena utesluter självklart inte det andra.
Men hur bör man tänka som förbättringsledare när man står inför utmaningarna att robotisera och digitalisera sin produktion? Var finns fallgroparna? Finns det en övertro på att automatisera?
Dull, dangerous, dirty and delicate
Robotar används huvudsakligen inom arbeten som är ”dull, dangerous, dirty and delicate” det vill säga tråkiga, farliga, smutsiga och svåra, berättar försäljningschef Joakim Rosenqvist och marknadschef Stefan Drakensjö på ABB Robotics.
Det finns en mycket hög automatiseringsgrad i till exempelvis Gnosjö. Många småländska företag har kunder runt om i hela världen och kan producera i stora serier, vilket är ett krav från till exempel bilindustrin.
Joakim Rosenqvist menar att automatiseringsgraden i ett företag är ett tecken på att man har kapacitet att leverera till krävande kunder.
ABB är en av världens ledande leverantörer av industrirobotar samt modulbaserade tillverkningssystem och har installerat mer än 250 000 robotar. Man tillverkar alltifrån stora industrirobotar som IRB 8700, som har en lyftkapacitet på 550-800 kg och en räckvidd på 4,2 meter, till den lilla tvåarmade och lättprogrammerade YuMi som inte fordrar några skyddskåpor. Det är en ny produkt som troligen kommer att bana väg för lättprogrammerade robotar inom främst elektronikindustrin.
Strategier för robotisering
Hur ska det mindre företaget tänka om man börjar fundera på att investera i robotar? Finns det en övertro på automation och digitalisering? Riskerar det att kosta mer än det smakar?
Joakim Rosenqvist menar att det alltid handlar om att hitta rätt balans mellan kostnader och intäkter.
– Man måste börja någonstans med automation. Prova sig fram. Tänka och agera PDCA: planera/pröva, do/genomföra, check/utvärdera och agera och göra nödvändiga förbättringar.”
Stefan Drakensjö berättar att många kunder upplever positiva effekter till exenpel i form av frigjord tid som kan användas bättre.
Produktionsutveckling sker idag på ett nytt sätt jämfört med för bara några år sedan.
– Idag talar vi om ”design for automation” redan i början av utvecklingsprocessen.
Välj en leverantör som tar helhetsansvar. Då behöver du inte lägga ner så mycket tid på processen mellan order och slutleverans. Inom branschen kallar vi kallar vi detta för FAT. Det innebär ett acceptanstest hos leverantören för godkännande och slutleverans, säger Stefan Drakensjö.
– Målet är att det ska vara enkelt att komma igång för dig som kund.
Fallgropar då?
– Involvera och jobba med duktiga integratörer som ser helheten och kan hjälpa dig som kund med smarta lösningar och göra att du lär dig snabbare och billigare. Tänk stort och se till hela processen, men börja smått. Och skapa delaktighet! Engagera och utbilda medarbetarna, säger Joakim Rosenqvist.
Vi ska stötta långsiktig, hållbar och konkurrenskraftig produktion – det är kärnan i våra uppdrag.
Outsourcing till Kina och Fjärran Östern är på tillbakagång. Företag vill slippa svårigheter med logistik, anpassning och kundnärhet.
Inspiration från spelindustrin
ABB Robotics lånar idag idéer från spelindustrin. I en robotstudio kan kunden kliva in i en virtuell verklighet och med hjälp av speciella ”glasögon” förpassas till en produktionsmiljö som kunden själv eller någon specialist designar.
Vi kan kliva in i en robot och se hur den arbetar. Utan att skada oss. Det är en omtumlande upplevelse. Sverige är en av världens stora utvecklare av dataspel, och här finns fantastiska möjligheter till samverkan.
Verksamhetsutveckling inom hela företaget
ABB har en lång tradition av verksamhetsutveckling. För 20-30 år sedan arbetade man med att korta ledtider inom hela koncernen inom ramen för det så kallade T50-projektet. Målet var att korta alla ledtider med 50 procent inom tre år.
Idag arbetar ABB med verksamhetsutveckling där alla funktioner i hela företaget är involverade i olika så kallade VU-projekt som stäms av efter ett halvt år. Det kan röra sig om 5S, processförbättringar, ledtidsförkortningar eller olika former av kvalitetsbristkostnader.
Mats Lundemalm är produktionschef på ABB Robotics:
– Vi försöker välja så effektiva projekt som möjligt utifrån våra strategier och vad nyckeltalen berättar om nuläget och var vi måste förbättra oss.
Varje halvår redovisas projekten för ledningen i samband med en så kallad VU-vandring.
Robotisering av robotproduktionen?
Hur pass robotiserad är själva robotproduktionen? Inte så mycket som man skulle kunna tro.
– Vi har kraftfulla planer på gång, men i dagsläget är vi ganska litet robotiserade. Robotisering ska designas från början av tillverkningsprocesserna, som man till exempel gör inom bilindustrin. Robotar är ännu inte så vanliga inom slutmontering eller i slutet av tillverkningsprocesser.
Vilka är då de viktigaste framgångsfaktorerna för att höja effektiviteten och få igång ett ständigt förbättringsarbete? När vi uppmanar Mats Lundemalm att lyfta fram någon enstaka faktor så blir det ledarskapet.
– Vi måste naturligtvis ha en struktur och organisation som stimulerar förbättringar, men som vanligt är det ledarskapet på alla nivåer som är avgörande. Vi har inspirerats av Scanias teamledarstruktur och de har väl i sin tur inspirerats av Toyota, säger han.
I dag talar man om fjärde generationens industrialisering och om ”The Internet of Things, Services and People”. Robotiseringstrenden växer snabbt: år 2010 tillverkades globalt cirka 100.000 robotar. År 2015 tillverkades 240 000. Under 2018 räknar man med 400.000 robotar.
Det segment som växer snabbast inom ABB Robotics är robotar till elektronikindustrin.
ABB tillverkar robotar främst för den varuproducerande industrin. Kunderna finns i bil-, elektronik-, livsmedels- och läkemedelsindustrin.
Besök ABB Robotics i Västerås onsdag den 28 september
FörbättringsForum genomför ett studiebesök på ABB Robotics i Västerås onsdagen den 28 september. Skribenten Sven Jirby är projektledare för FörbättringsForum.
Bildtexter:
Försäljningschef Joakim Rosenqvist demonstrerar hur det senaste tillskottet i robotfamiljen, YoMi, kan programmeras och börja arbeta.
ABB är en av världens ledande leverantörer av industrirobotar samt modulbaserade tillverkningssystem och har installerat mer än 250 000 robotar, här den lilla tvåarmade och lättprogrammerade YuMi.
– Idag talar vi om ”design for automation” redan i början av utvecklingsprocessen, säger Stefan Drakensjö.
Några kontaktuppgifter till intervjupersonerna och samordnaren Ylva Lidgren
Intervjuer:
- Joakim Rosenqvist, försäljningschef/Sales Manager Robots and Applications Robotics (kontaktuppgifter: 021- 32 93 75, 073 033 05 10 joakim.rosenqvist@se.abb.com)
– Stefan Drakensjö, marknadschef för ABB Robotics, 070-332 96 33, stefan.drakensjo@se.abb.com.
– Produktionschef Mats Lundemalm: 021-32 91 17, 070-605 91 17. mats-lundemalm@se.abb.com
Samordnare och kontaktkvinna för besöket: Ylva Lidgren 021-34 40 01. ylva.lidgren@se.abb.com
Förbättringsforum inspirerar
Förbättringsforum ska vara ett fristående forum för ett systematiskt utbyte av idéer och erfarenheter inom området.
Forumet är helt oberoende av externa finansiärer, organisationer, utbildnings- och konsultföretag. Medlemskapet är kostnadsfritt.
Forumträffar
Erfarenhetsutbyten som genomförs direkt på företag. Vi genomför 6-8 träffar/år på några av Sveriges mest effektiva företag men också på företag som precis har startat förbättringsarbetet. Vi bjuder in till seminarier kring aktuella teman. Träffarna arrangeras för medlemmar i FörbättringsForum.
FörbättringsForum drivs som ett samarbetsprojekt mellan Centrum för Arbetslivsutveckling, företaget Almlings Agenda samt tidningarna Verkstäderna och Bättre Produktivitet.
För bättringsForum genomför 6-8 studiebesök/år på några av Sveriges mest effektiva företag
Forumträffar hösten 2016
28 September 2016: ABB Robotics
Automatisering, digitalisering, robotisering – och ständiga förbättringar
Det talas idag om fjärde generationens industrialisering och om ”internet of things, services and people”. Hur ska du agera som förändringsledare när du står inför utmaningarna att effektivisera din produktion? Har vi en övertro på teknik? Var finns fallgroparna och vilka är framgångsfaktorerna? ABB Robotics är en av världens ledande leverantörer av automatisering. Kom och se och lyssna på hur de själva organiserat sin produktion.
23 November 2016: Scania Södertälje
Tydligt ledarskap har skapat förbättringsgrupper i världsklass
Scanias framgångar är resultatet av ett långsiktigt, målmedvetet och effektivt samarbete på samtliga nivåer. Scania produktionssystem, SPS, är i dag ett begrepp och det finns inte många företag som inte vill göra samma resa.
14 December 2016: Autoliv, Vårgårda.
Autoliv Produktion System
Autoliv tillhör i dag ett av de mest framgångsrika företag vad gäller förbättringsarbete och lean produktion. APS, Autoliv Production System sammanfattar grunderna för en effektiv produktion. Begrepp som Just-in time, Kvalité, Lagarbete, Medarbetarskap, 5S, Standardisering, Muda Eliminering och TPM (operatörsunderhåll) ryms inom APS.
Företagsanpassat seminarium
Hur får vi fart på förbättringsarbetet?
Hur får vi med alla på tåget för ett effektivt förbättringsarbete. Hur startar vi bäst upp förändringen. Var finns flaskhalsarna om det inte fungerar som det är tänkt. Genom en speciell processorienterad diskussionsmodell vaskas alla faktorer fram som på olika sätt påverkar förbättringsarbetet på det egna företaget. Resultatet innebär svart på vitt vad som är viktigast att ta tag i. Seminariet innebär en effektiv del i förankringen. Samla hela eller delar av personalen
För mer information: kontakta någon av projektledarna Gunilla Almling, Sven Jirby och Anders Gullander
Hemsida: www.forbattringsforum.se
För information: info@forbattringsforum.se
Aktuell information om datum och innehåll finns på www.forbattringsforum.se