Nolan satsar på fräs - får kinesisk order
Plåtspecialisten Nolans Mekaniska utökar med fräsning och ska tillverka komposteringmaskiner åt ett kinesiskt företag.
– Det är lite omvänt att kineser vill producera här, men det beror på att de vill flytta en del av sin produktion till Europa, förklarar Alingsåsföretagets vd Roger Götberg.
Bakgrunden till uppdraget är följande: Nolan fick för två år sedan en ny ägare, Patrik Johansson, som vid sidan av Nolan driver ett eget företag som från Kina importerar helautomatiska komposteringsmaskiner i olika storlekar för storkök och livsmedelsindustri.
– Det är ett spännande uppdrag. Nolan ska producera en mindre prototypmaskin. Vi har fått kinesiska ritningar som vi konverterat till svenska. Maskinen kan kompostera upp till 90 kg matrester på 24 timmar och är en fin konstruktion med bra detaljer. Vi har gjort en del förbättringar och räknat på en första offert. Vi ska nu visa att vi kan erbjuda svensk kvalitet till ett konkurrenskraftigt pris, säger Roger Götberg.
Utökar skärande bearbetning
Nolans Mekaniska är en legotillverkare med mångårig erfarenhet av plåt. Specialitet är avancerade och knepiga konstruktioner med ovanliga urtag och håltagningar.
– Det mesta bygger vi i tunnplåt, och eftersom många kunder finns i livsmedelsbranschen, blir det mycket rostfritt. Till vårt eget plåtlager får vi leveranser två gånger i veckan. Det är oftast tillräckligt för att vi ska kunna klara snabba leveranser. Mer ovanliga plåtkvaliteter, som kanske måste beställas slipade, får vi vanligen hem på en vecka. Alternativt kommer kunderna själva hit med den specialplåt som krävs – särskilt om det är bråttom. De vet ju att en verkstad knappast har den på hyllan, säger Roger Götberg.
Ännu så länge är plåtavdelningen den största för Nolan, men avsikten är att en skärande avdelning ska få större betydelse framöver.
– Ännu så länge får vi köpa in vissa skärande jobb, till exempel svarvdelar, från externa leverantörer, men sedan vi köpte en 3-axlig Haas VF3SS fleropfräs för ett år sedan börjar vi göra alltmer själva.
– Maskinen var en lyckosam investering och har gått mycket bättre än vad vi trodde. Nu arbetar vi på att få in mer jobb till den. I och med att vi visar oss ute och pratar med de kunder vi har idag, och berättar om att vi nu också kan skära och producera mer avancerade detaljer, så har flera av kunderna varit pigga på att prova oss. Det har redan gett en hel del order, så på sikt hoppas vi kunna investera i ytterligare en maskin, berättar Roger Götberg.
Fler investeringar framöver
För övrigt för utom en laser från Trumpf har Nolan inte gjort några större investeringar de senaste åren.
– Att vi valde just det fabrikatet berodde inte enbart på att Trumpfs kontor finns tvärs över gatan, utan på att vi redan hade två kantpressar och en stansmaskin från dem.
– Men visst är det bra att ha leverantören nära. Krånglar någon av maskinerna kan vi gå över och se om de har reservdelen på lager och då kanske fixa problemet själva. Går inte det får vi snällt ställa oss i kö precis som alla andra kunder för att få hit en reparatör.
Fler investeringar ska det emellertid bli framöver, säger Roger Götberg.
– Vår nye ägare är väldigt mycket för att investera i nytt. Det är glädjande, för idag måste man ligga i framkant när det gäller maskinparken. Och vi har en önskelista. Förutom ytterligare en fräs så vill vi gärna köpa in en svarv. En gradmaskin för plåtarna vore inte heller fel. För även om vi laserskär och får fina snitt så vill vi kanske mjuka till kanten.
Nolan hjälper kunder med konstruktionsarbeten när det behövs.
- Det kortar utvecklingstiden och optimerar produkten och produktionen. Bland annat arbetar vi med CAD i Mastercam och Solid Works. Ibland får vi bara en skiss. Då måste vi rita upp den för att kunna programmera laser och stans så att killarna i verkstaden ska kunna tillverka detaljen. Den här hjälpen till kunderna är emellertid inget som vi går ut med externt för att sälja in jobb, förklarar Roger Götberg.
Arcam växande kund
Nolan är en ren legotillverkare utan någon egen produkt. Företaget har närmare 80 återkommande kunder i många olika branscher. Ett tiotal står för den största delen av omsättningen. Den största är sedan många år Duni.
– Åt dem bygger vi årligen 1 100 förpackningsmaskiner för manuell försegling av tråg för måltidslösningar och take away. Vi gör dem helt klara från planplåt till färdigprovade maskiner och levererar dem packade i låda med etikett på.
Göteborgsföretaget Arcam på kort tid växt till att bli en betydande kund.
- Deras andel av vår omsättning har ökat med 25procent sedan förra året. Företaget, som har haft snabb tillväxt, bygger maskiner för additiv tillverkning av metallkomponenter – industriella 3D-skrivare för tillverkning av bland annat ortopediska implantat och motordelar till flygindustrin.
- Det vi gör åt dem är stativet, grundstommen och klädselplåtarna till skrivarna. Vi bygger från scratch, ytbehandlar och kör ner delarna monteringsfärdiga på vagnar till Arcam. Och eftersom alingsåsföretaget Elpro bygger elektroniken åt Arcam har de därigenom också blivit en stor kund. De köper bland annat plåtar till elskåp.
Limab i Göteborg som bygger mätutrustningar för trä- och stålindustrin, är en annan växande kund.
– Till dem levererar vi plåtskåp, stommar och trummor. Örebroföretaget Teltek som tillverkar vågutrustningar ökar också sina beställningar på detaljer i främst rostfritt.
Agentur för Reepacks maskiner
En viktig kund är också Saab Electronic Defence Systems i Göteborg som tillverkar radarutrustning.
– De kommer nu mer och mer med beställningar på skärande detaljer. Kraven från dem på finish, precision och leveransnoggrannhet är väldigt höga, men vi har inte några problem att uppfylla dem, säger Roger Götberg.
Nya kunder kommer också till genom att nye ägaren Patrik Johansson vid sidan av Nolan har agenturen för Reepacks maskiner som tillverkas i Italien.
– I och med att han rör sig mycket ute på fältet och träffar kunder i köks- och livsmedelsindustrin fungerar han samtidigt som säljare åt Nolan. Många av de kunderna behöver ju ofta plåtkonstruktioner av olika slag, så Patrik skickar ett mejl till oss, vi skickar en offert och producerar sedan detaljerna till hans bolag, säger Roger Götberg.
_______________________________________
Historia:
Nolan startades 1981 av Mats Persson, Hans Hägglund och Kent Nilsson sedan Stabils Mekaniska i Alingsås, där de varit anställda, hade gått i konkurs. Inriktningen var plåtbearbetning. De tre delägarna drev företaget fram till 1998 då Nolan såldes och tre nya delägare trädde in: Jan och Britt-Inger Sturehag samt Tony Brodén, vilken lämnade företaget 2005.
Jan och Britt-Inger Sturehag fortsatte driva Nolan fram till 2014 då en ny ägare, Patrik Johansson, tidigare service - och utvecklingschef hos Duni, tog över. Av de ursprungliga ägarna finns Kent Nilsson fortfarande kvar i bolaget, nu som styrelseordförande.
__________________________________________
Fakta:
Nolans Mekaniska AB i Alingsås är en ren legotillverkare främst inriktad på plåt. Laserskärning, stansning, gradning, gängning, bockning, svarvning, fräsning, svets, blästring, slip- och ytbehandling.
Specialitet är rostfritt. Gör del- och helmontage. Små och mellanstora serier.
Produktion av enkla plåtdelar till att ta fram avancerade maskinlösningar.
Kunder är bland annat Duni, Arcam, Saab electronic defence systems, Teltek, Limab
18 anställda
2000 m2 fabriksyta
Årsomsättning cirka 25 miljoner kr
____________________________________________
NOLAN04.jpg: Raivo Merisolu justerar mätfel i Donewell
NOLAN05.jpg: Magnus Stangselius programmerar Trumabend