Fredriksons växer med automation
Automation i små företag blir alltmer lönsamt då rätt utrustning finns att tillgå. För att möta marknadens krav har Fredriksons Verkstads investerat i två robotceller för att automatisera sin produktion av frästa precisionsdetaljer.
TEXT OCH BILD MONICA ALMGREN
Vadstenaföretaget med närmare 180 anställda i Sverige har under åren växt stadigt och är idag en systemleverantör som bland annat erbjuder service inom konstruktion, kontraktstillverkning och transportörsystem.
Fredriksons står inte ut bara när det gäller automation. När andra outsourcar gör Fredriksons inte det.
– Vi har konstruktion in house, liksom produktion och sammansättning. Vi jobbar huvudsakligen med produkter och detaljer inom livsmedelsindustrin och medicinteknik men även övrig industri, säger Fredrik Ljungberg, produktionsledare på Fredriksons Verkstads.
Fixturer är också något som tillverkas i egen regi, men om tiden inte räcker till, läggs produktionen ut.
– Vi är starka på marknaden på grund av att vi behärskar alla delar från konstruktion till färdig produkt. Vårt företag är beredda att investera när nya kunder och uppdrag så kräver och om behovet finns.
2010 installerades den första robotcellen som består av en 5-axlig fräsmaskin av modell Mori Seiki NMV 3000 med 340 verktygsplatser och ett robotsystem från System 3R med 60 palettplatser - för tillverkning av komplicerade medicintekniska detaljer.
Minimala ställtider
2014 var det dags för nästa robotcell för produktion av större detaljer. Denna lösning består av en 5-axlig fräsmaskin av modell DMU80 duoBlock P4 med 240 verktygsplatser och ett robotsystem från System 3R med 24 palettplatser.
– Ställtiderna minskar avsevärt när man kan ställa jobben under tiden som maskinen går. Cykeltiden inklusive robotens växlingstid är också en viktig faktor. När man har alla verktyg permanent på plats i maskinerna blir ställtiderna minimala, nästan noll. Av det får man en väldigt stor produktionsökning, säger Fredrik Ljungberg.
Fredriksons två robotceller har varsin operatör som förbereder, planerar jobb och bygger upp en körordning - dagtid det vill säga. Robotcellerna körs i tre skift under ett dygn.
– Båda cellerna är bemannade dagtid och nattskiftet medan kvällsskiftet är helt obemannat. Det är viktigt att ha bra planering när man ska förbereda kvällsskiftets obemannade körning, säger Fredrik Ljungberg.
Fredriksons har så mycket som mellan 95-100 procent maskinutnyttjande i robotcellerna när allt rullar på som det ska.
Många jobb samtidigt
Den första cellen som köptes in var en Mori Seiki NMV3000 med en System 3R WorkMaster robot.
I denna cell tillverkas precisionsdetaljer, framförallt medicintekniska detaljer i lågvolymserier. Dessa detaljer är väldigt krävande att tillverka med hårda krav på toleranser och ytor bland annat.
– Vi har då valt att placera hela robotcellen i ett tempererat utrymme som alltid håller 21 grader. Maskinen har även tempererat kylvatten och kylskruvar som också är på 21 grader. säger Fredrik Ljungberg.
Robotcellen är utrustad med en WorkMaster robot för lågserieproduktion av komplexa detaljer.
Lars Westin är försäljningschef för System 3R.
– En specialitet med våra automationslösningar är att hålla igång ett stort antal jobb samtidigt, i det här fallet när vi har 60 palettplatser skulle vi rent teoretiskt kunna hantera 60 enstycksbitar på samma gång. Normalt sett handlar det dock om mindre serier på 5-10 detaljer per artikel men det innebär fortfarande att det som oftast finns ett 10-tal unika jobb i körlistan på celldatorns bildskärm.
Mjukvarorna laddar rätt program
Roboten kan maximalt hantera en palettvikt på 80 kg och palettens storlek är 210x210 mm. Ovanpå paletterna har Fredriksons monterat flera olika uppspänningslösningar med både skruvstycken och egna fixturer.
Den nya robotcellen är avsedd för avsevärt större detaljer. Roboten är en Fanuc M 900iB/700 som maximalt kan lyfta 700 kilo - och även den här robotcellen är avsedd för småserietillverkning.
– Magasinskapaciteten är 24 paletter med måtten 630x630mm, max palettvikt är 500kg och i det här fallet kan vi hantera detaljer med storlek upp till diameter 900mm och ungefär samma höjd från palett, säger Lars Westin.
Fredrik Ljungberg säger;
– Vi gör våra program i Esprit och Mastercam. Mjukvarorna WorkCenter och CellManager från System 3R styr robotcellerna och ser till att rätt program laddas in i maskinen vid rätt tillfälle.
– Styrprogrammen är enkla att jobba med samtidigt som de hanterar en komplicerad process – detta bidrar till att höja produktiviteten, säger Lars Westin.
1.
Den senaste robotcellen är från 2014 och avsedd för produktion av större detaljer. Den består av en 5-axlig fräsmaskin av modell DMU80 duoBlock LP4 med 240 verktygsplatser och ett robotsystem från System 3R med 24 palettplatser. Här med operatören Mattias Åström.
2.
Mori Seiki NMW 3000 har ett robotsystem från System 3R med 60 palettplatser.