Gävle satellit för transportutbildning
Det är Utbildningscentrum i Gävle som Teknikhögskolan i Västerås har valt att inleda ett samarbete med rörande YH-utbildning Internationell transportlogistik.
Virtuellt deltagande i realtid
Teknikhögskolan har tagit fram en teknisk lösning som tillåter de studerande att aktivt delta vid föreläsningarna och kursmoment från en annan ort över nätet.
Utbildningen bedrivs på Teknikhögskolan i Västerås i klassrum med utbildare och studerande. Samtidigt kommer antagna studerande i Gävle befinna sig i ett klassrum på Utbildningscentrum och deltar via länk, uppkopplade över nätet i realtid.
– Den tekniska lösningen gör det möjligt för de studerande på satellitorten att virtuellt vara i samma rum som utbildare och klassen i Västerås. De kommer att kunna se och höra föreläsningarna och aktivt delta med ljudupptagning. De kommer kunna ställa frågor precis som resten av klassen och vara med i diskussioner och projektarbeten, berättar Alina Rocabado, platschef på Plushögskolan i Västerås.
På Utbildningscentrum finns ett klassrum för de studerande med teknisk utrustning som visar föreläsningarna i realtid. På orten finns även administrativt och tekniskt stöd för de studerande. De studerande erbjuds även att delta i en utbildningsspecifik studiegrupp påutbildningscentrum i Gävle.
– Det här är en utmärkt lösning för att kunna erbjuda fler möjligheten till att läsa en utbildning som arbetsmarknaden efterfrågar i berörda regioner. Många är intresserade av att läsa vidare men ser ibland av geografiska skäl inte en rimlig chans att söka. Genom att vi inleder ett samarbete med Utbildningscentrum öppnar vi upp för dem att söka en yrkeshögskoleutbildning med den här profilen, det tycker vi känns jätteroligt, säger Alina.
Första satellitorten
Det är första gången som Teknikhögskolan använder sig av en satellitort och Alina berättar att intresset för det här samarbetet kring logistikutbildningen har varit stort från båda aktörernas håll. Det beror mycket på att behovet av personer med spetskompetens inom logistik har ökat den senaste tiden och att arbetsmarknaden efterfrågar kunskapen på flera håll i landet.
– Fördelarna är att vi når ut till fler sökande, riktade mot en bransch som just nu efterfrågar den här specifika kompetensen, en bransch där det råder stor brist på transportlogistiker. Det är ett pilotprojekt och vi tycker det ska bli spännande att starta igång det här nya konceptet, och hoppas att kunna utveckla det för framtiden, avslutar Alina Rocabado.