23948sdkhjf

Euroskills för första gången i Skandinavien

I kvalet till yrkes-vm nästa år var CNC-operatör ett av de 35 representerade yrkena på Euroskills i Svenska Mässan, Göteborg. DMG-Mori sponsrade med sex EcoMill 800V treaxliga fräsmaskiner.


TEXT OCH FOTO PER BERGBOM

- För vissa tävlande var maskinen ny liksom styrsystemet, men programmeringen är ändå densamma. Alla deltagarna var väldigt duktiga, de jobbar alla i branschen. Vissa har tränat i fem år för det här, berättade Martin Dahl, servicetekniker, DMG-Mori. .

- Och den som gör bra ifrån sig här har stor chans att landa ett riktigt bra jobb. Vår egen applikationschef t ex vann som 18-åring tävlingen 2006.
Totalt besökte över 75 000 Euroskills.
- Vi har haft en besökande mängd ungdomar som blivit förvånade och intresserade när de förstått att verkstadsproduktion inte längre är tunga smutsiga jobb utan mer dataprogrammering av bearbetningsmaskiner. Här på Euroskills har de kunnat se live hur en CNC-operatör arbetar.
- Flera har sedan velat kolla upp vägarna till utbildning och vad som krävs, säger Martin Dahl.
Oskar Jonsson, workshop manager, till vardags på Xylem, övervakade tekniken:
- Hela vitsen med Euroskills är att öka statusen på olika yrken. I vårt fall att visa upp dagens verkstadsbransch eftersom det idag är få högstadieelever som känner till den. Här har de kunnat se att det nuförtiden handlar mycket om högteknologi och om ett framtidsyrke som alltid kommer att behövas och hela tiden utvecklas.

Allt svårare

Tävlingen har körts under tre dagar med stegrande svårighetsgrad och med olika material. Varje dag har de tävlande fått en ritning och två timmar på sig att programmera , därefter 3 timmar för att bearbeta i maskinen.
- Det är tuffa krav, men inte så svåra att man inte hinner slutföra. Det är mycket som ska göras: många olika verktyg, gängning, två tempon på detaljen osv. Det är samma moment som man gör ute i verkstadsindustrin, men här har vi tryckt ihop dem på en detalj för att testa de tävlande under tidspress.
- Vad de ska vara duktiga på är hålla kvaliteten, göra jobbet snabbt och med säkerhet. De kontrollmäter själva med sina egna mätverktyg.
Varje tävlande har med sig en egen expert som tränat dem. Den personen blir även en av domarna. De färdiga bitarna numreras och enbart en av domarna vet vilken bit som tillhör vilken tävlande – allt för att hålla resultatet hemligt ända in i det sista.
- Domarna får hjälp av Mitutoyo som ställt upp med folk och mätutrustning. De tävlande bedöms hur väl de lyckats med mått och toleranser. Antingen är det rätt eller fel, så det finns inget utrymme för fusk, säger Oskar Jonsson.

Komvux har startats
Det finns ett skriande behov av personal till verkstadsindustrin.
- Tråkigt nog minskar samtidigt möjligheterna till utbildning. Till stor del beror det på ungdomarna själva. Finns det inget intresse för verkstadsjobb så startas inga utbildningar, särskilt som det för CNC-utbildning krävs modern dyrbar utrustning.
Bristen på personal till verkstadsbranschen har gjort att man i Emmaboda har startat en Komvuxutbildning där eleverna fem dagar i veckan under ett års tid lär sig maskinkörning och teknik.
- Det är lättare att få vuxna att inse att de efter det året har stora möjligheter att få ett bra och välbetalt jobb, berättar Oskar Jonsson.
Utbildningen är ett samarbete mellan Emmaboda kommun, Arbetsförmedlingen, gymnasieskolan och företaget Xylem. Det har körts i tre år med ett tiotal elever årligen varav hälften kvinnor.
- Såvitt jag vet har alla snabbt fått jobb efter avslutad utbildning.

Bildtexter:

1. Oskar Jonsson, Xylem, Workshop Manager och Martin Dahl, DMG-Mori

2. Emil Björneman tävlande för Sverige i cnc-fräsning

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.737