Tonsjö: Satsar hårt på automation
Bror Tonsjö AB i Kode satsar på tre år över 40 miljoner på ökad automation. Samtidigt har leanarbete dramatiskt minskat antalet reklamationer.
TEXT OCH FOTO PER BERGBOM
- De sista tre åren har vi gjort stora automationsförändringar. Det började sedan vi gått med i Produktionslyftet som blev ett leanarbete rakt igenom hela företaget. Vi fokuserade på kvalitet och ville gjuta in den i produkterna redan från början, säger vd Jonny Nyberg.
- Att automatisera var nödvändigt för att vi skulle kunna producera som vi gör idag – cirka 70 000 avancerade produkter med en medelvikt över 35 kilo per månad i olika celler.
- Genom att vi kontinuerligt kör rotorsaksanalyser på våra automatiserade celler har vi de tre månaderna under året inte haft en enda reklamation. Totalt på året har vi så lite som 130 ppm i reklamationer.
För att nå det resultatet har Tonsjö investerat kraftigt i nya produktionsceller.
Och satsningen ska fortsätta. Ser vi ett år tillbaka och två framåt så rör sig de sammanlagda investeringarna i automation om över 40 miljoner kronor. Nyligen körde vi igång en ny cell för 20 miljoner. Den är en av cellerna som producerar hjulnav och med den tillverkar vi nu över 300 000 hjulnav om året i automatiserade celler, säger Jonny Nyberg.
Celler byggs likadana
Alla produktionsceller i fabriken byggs i princip upp likadant.
- Vi försöker hålla oss till samma leverantörer för maskiner, mätutrustning, robotar och program. Operatörerna får det lättare och leverantörerna vet vad vi vill ha.
- Genom automation bygger man bort den mänskliga faktorn. Utan automation hade kvalitetsarbetet varit tio gånger svårare. Med en cell kan man hela tiden förfina processen. Kvalitetsbristkostnaderna har på två år kraftigt reducerats.
- Vi mäter i cellerna så pass mycket så att inte mätoperationen blir styrande för outputen. När det gäller gjutgods använder vi också manuell avsyning för att kolla porositeten. Det ger som bäst kanske 300 ppm. Med en skanningsutrustning skulle vi få en förbättring. Problemet är att det ännu så länge inte finns bra visionsystem som klarar ojämna produkter och ytor.
År 2007 omsatte företaget cirka 200 miljoner med 138 anställda.
- Idag omsätter vi 240 miljoner på 83 anställda. Nästa år räknar vi med att omsätta 270 miljoner utan att anställa fler. Förutom att automatisera mera flyttar vi maskiner och grupper för att skapa optimala flöden, förklarar Jonny Nyberg.
Ännu en produktionsgrupp ska sättas upp under året.
- Det är för en helt ny kund. Produkten kommer att omsätta 20-25 miljoner per år för oss. Det handlar om alternativ energi, vilket är nytt för oss och något som vi tror blir allt viktigare framöver. Vi har förut jobbat mot energisidan med bl a reservdelar till vind- och kärnkraftverk. Det här projektet handlar emellertid om komponenter till en unik utrustning som ska omvandla energin från en alternativ energikälla mycket effektivt. Det är spännande. Vi har kört alla prototyper som behövs, så allt är klart för produktion efter semestern nästa år.
Dessutom har vi en annan ny produkt som ännu så länge körs manuellt i en mindre serie, men den ska in i en produktionscell i maj-juni och då handlar det om ca 80 000 enheter per år.
Problem på särskild tavla
Tonsjö har ingen specialitet utan ingår i den grupp verkstadsföretag som konkurrerar med varandra.
- Förut var vi rätt ensamma om upplägget för att producera hjulnav men idag vi är rätt så lika när det gäller automatiserade celler. Några kollegor slår sig ihop och blir större, men det är inget som vi har några planer på i dagsläget.
Det som är unikt för Tonsjö, menar Jonny Nyberg, är det leanbaserade arbetssätt man införde för två år sedan för att styra verksamheten.
- Med hjälp av det har kvalitetsarbetet nått väldigt långt.
I det så kallade "pulsrummet", ett uppföljningsrum, körs varje morgon kl 8 en runda där man kollar av bemanning, kvalitet, reklamationer, effektivitet, förbättringar, hur maskinerna går och så vidare.
- Pulsrummet är väldigt fiffigt. Rundan tar bara tio minuter, förklarar Jonny Nyberg. Produktionschefen håller i mötet. Alla funktionschefer är med – ett tiotal personer. När jag kommer tillbaka från att ha varit borta från företaget går jag alltid hit direkt. Här kan jag snabbt läsa av hur allt fungerar. Finns det några störningar? Är kunderna nöjda?
- Finns det problem förs de upp på en särskilt tavla. Sedan analyseras de för att hitta grundorsak. Vi tar fram förebyggande och korrigerande åtgärder, utvärderar och släcker sedan punkten. Så jobbar vi med alla avvikelser.
Grupperna ute i produktionen har eget förbättringsarbete men kan i pulsrummet skriva upp punkter om sådant de inte kan bestämma själva eller behöver ha hjälp med från ledningsgruppen. Arbetssättet har visat sig vara mycket effektivt för att höja kvalitet, trivsel och få ner antalet reklamationer.
Samma leanmetod för hela företaget
Tonsjö använder även samma leanmetod för marknadsavdelningen – offerter, ordrar, frågor som kommer in – på projekt och information till personalen.
- På det här viset vet personalen precis hur det går för företaget och vad som är på gång. Vårt affärssystem kommunicerar automatiskt med kundernas och leverantörernas system via EDI. Vår personal får omedelbart information om kundernas önskemål. Därför kan vi snabbt göra förändringar i produktionen och ändå behålla kort genomloppstid, säger Jonny Nyberg.
Ännu så länge körs godset med truck manuellt in till cellerna.
- Det betyder att det samlas en stor mängd pallar inne i fabriken. Det är inte optimalt för flödet. När vi får bort dem frigörs mera yta till produktion och vi slipper bygga ut. En vision är att inom tre år även automatisera flödet från det att lastbilen lossar tills det att detaljerna är i produktion och från produktion tillbaka till lastning.
- Vi tittar på olika lösningar allt ifrån självgående truckar till convayersystem.
Idag är Tornsjös export liten. Huvudkunderna finns inom svensk industri.
- Men vi ska lägga viss energi på att öka vår export en del de närmaste åren. Bland annat ska vi vara med på tyska underleverantörsmässor framöver.
Målet är att Tornsjö ska växa. Produktionskapacitet och utrymme för en expansion finns. Idag har Tonsjö 6000 m2 fabriksyta.
Vi har en stor tomt så att vi kan utan vidare bygga till lika mycket. Men ännu så länge koncentrerar vi oss på att utnyttja det utrymme vi redan har mer rationellt, bland annat genom att plocka bort internställage. Det ger mer produktionsyta och plats för fler maskiner. Ska vi bygga ut så blir det troligen lageryta.
Långhålsborrmaskin klarar stort
Maskinparken är i stort sett uppbyggd av enbart standardmaskiner så även robotarna som är ABB. Okuma är dominerande märke i fabriken när det gäller skärande bearbetning.
- De senaste fem åren har vi köpt fler än tio sådana maskiner. Valet var still stor del baserat på erfarenhet.
- Vi har producerat hjulnav sedan 1999 med intermittent svarvning i samma cell med i genomsnitt 3,5 skift. Det frestar på en maskin rätt så hårt. Under 16 års tid har maskinen bearbetat runt 800 000 hjulnav och den producerar fortfarande. Vi har provat andra märken men det har hittills inte funkat. Men vi tittar hela tiden efter möjliga bättre lösningar. Och givetvis bygger vi om maskiner ibland för laddningar och gripdon så att det passar produktionen.
- Den enda mer ovanliga maskinen vi har är en långhålsborrmaskin som klarar 140 mm i diameter och 2000 mm långt. Bara ett par till i Sverige har en sådan. Vi har kört hammarkroppar till Atlas Copco i den plus en hel del offshore.
_________________________________________________
HISTORIA:
Tonsjö AB ett familjeföretag. Bror Tonsjö grundade 1962 en mekaniska verkstad i Kode. Tillsammans med ett par anställda specialtillverkade man maskindelar till företag i trakten. Sedan 2009 drivs företaget av tredje generationen Tonsjö. Verkstaden har vuxit från 270 till 6000 kvm.
________________________________________
FAKTA:
Tonsjös huvudinriktning är avancerad skärande bearbetning av metalliska material inom svarvning, fräsning och långhålsborrning. Prototyper, högautomatiserade produktionsceller Serier: 10-250 000 eller mer
Ett 50-tal kunder. I huvudsak svensk industri som ABB, Scania med flera
Omsättning 2013 cirka 220 miljoner kronor
83 medarbetare.
Fabrikslokaler cirka 6 000 kvm
____________________________________________
MASKINPARK:
Svarvar/Flerop.svarvar 30-tal
Fräsar/flerop 30-tal
__________________________
bildtexter:
1.
Produktionsledare Anders Bennersten tillsammans med maskinoperatör Emelie Olsson och Stipo Sosic vid produktionscell för växelhus där förbättringsarbetet står i fokus.
2.
VD Jonny Nyberg i pulsrummet som används för daglig styrning av verksamheten.