23948sdkhjf

Unga optimistiska om jobben

Andelen unga i Sverige som känner sig trygga på arbetsmarknaden har ökat under det senaste året visar en ny undersökning.
Men det finns stora skillnader i upplevd trygghet beroende på utbildningsnivå och anställningsform. Endast en procent av Sveriges unga tror att de kommer att vara arbetslösa om tio år och allt fler ser positivt på sina möjligheter på arbetsmarknaden. Det visar en ny riksomfattande attitydundersökning bland svenskar mellan 16 och 30 år genomförd av Insight Intelligence i samarbete med Linköpings kommun, Botkyrka kommun, Trafikverket och Adecco.

Det är tredje året som undersökningen ”Generation jobb” genomförs och den visar på stora skillnader i ungas attityder till arbetsmarknaden. I årets undersökning svarar var femte att de tycker att det är lätt att få ett jobb vilket är nästan dubbelt så många som förra året. Andelen som tycker att det är svårt att få ett jobb har samtidigt sjunkit med 21 procentenheter.

Var fjärde

Unga män är betydligt mer självsäkra på arbetsmarknaden än unga kvinnor. Bland män i åldern 23 till 26 tycker drygt var fjärde att det är lätt att få ett jobb idag (26 procent) vilket kan jämföras med 15 procent av kvinnorna i motsvarande åldersgrupp.

Den upplevda tryggheten på arbetsmarknaden skiljer sig kraftigt beroende på bland annat anställningsform. De som har en tillsvidareanställning känner sig i nästan dubbelt så hög utsträckning trygga på arbetsmarknaden (60 procent) jämfört med de som har en visstidsanställning (32 procent). Det finns också stora skillnader beroende på vilken utbildning man har. Drygt var femte respondent med grundskoleutbildning känner sig trygg på arbetsmarknaden (22 procent) jämfört med nästan varannan av de som har en högskole- eller universitetsutbildning (47 procent).

– Vi kan se hur ungas upplevda trygghet på arbetsmarknaden ökar vilket är positivt, säger Lukas O Berg, VD på Insight Intelligence. Trygghet är viktig för unga. Nio av tio lägger stor vikt vid att ha ett fast jobb, samtidigt som andelen som tycker att det är viktigt med ett statusfyllt yrke eller arbetsgivare minskar.

Vidareutbildning

Endast var sjätte ung vill arbeta utomlands. Majoriteten tycker heller inte att det är viktigt att ens arbetsgivare har ett internationellt nätverk/kontakter.

Sju av tio kan tänka sig att vidareutbilda sig på sin arbetsplats.

Andelen som svarar att de använder Arbetsförmedlingen som främsta kanal när de söker jobb har minskat. Bland de yngsta är det endast drygt var tredje som främst använder Arbetsförmedlingen (34 procent) jämfört med 47 procent bland de äldre.

Undersökningen är baserad på svar från 1000 svenskar mellan 16 och 30 år som under november 2016 har intervjuats genom Sifos slumpmässigt rekryterade webbpanel och är riksrepresentativ för Sverige. Undersökningen och rapporten har tagits fram i samarbete med Gunnar Gillberg, forskare vid Göteborgs universitet med doktorsexamen i arbetsvetenskap.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.112