23948sdkhjf

”Super uppsving om 3-4 år”

Trumpf gör en stor satsning på Additiv Tillverkning med metoderna Laser Metal Deposition LMD och Laser metal Fusion LMF. – Vi fokuserar mycket på Laser Metal Fusion inom additiv tillverkning. Jag tror att det blir ett super uppsving om 3-4 år med en verktygsfri metod, säger Hubert Wilbs, VD för Trumpf i Sverige.
TEXT OCH FOTO MONICA ALMGREN
Trumpf presenterade båda teknikerna på årets TechDays i Alingsås. Trumpf introducerade redan för 15 år sedan 3D printing i sitt utbud, men marknaden var inte redo då. Men idag är det annat och man lägger stort fokus på utveckling inom området.
Trumpf som antingen utnyttjar Laser Metall Fusion (LMF) eller Laser Metall Deposition (LMD) inom Additiv Tillverkning visade båda teknikerna på Formnext mässan i Frankfurt. Trumpf gör en stor rekrytering för att utveckla tekniken inom 3D printing genom uppemot 150 nya ingenjörer till sin utvecklingsavdelning i Tyskland.
Nu var det dags att visa och demonstrera nyheterna för den svenska marknaden på dotterbolaget i Alingsås.
Hubert Wilbs pekar inte bara på möjligheterna, utan även på utmaningarna med LMF tekniken, exempelvis industriell anpassning och lönsamhetsaspekt i serietillverkning.
– LMF måste blir mer en industriell process med större serier. Till exempel ökar effektiviteten betydligt när fler laserkällor kan arbeta samtidigt på en detalj. Som ett exempel har ju vår nya TruPrint 5000 tre laserkällor vilket innebär tre gånger högre effektivitet. Därför är det bra att Trumpf utvecklar tekniken, eftersom vi som företag har ett klart industriellt fokus i maskinerna vi tillverkar. Effektivitet är det vi konkurrerar med.
Marknaden för 3D printing finns
– Vi har en stor kundbas och de kommer att se utvecklingspotentialen. Vi kommer även att få nya kunder utanför det traditionella plåtsegmentet. Klart är dock att marknaden är stor.
Pulvertillgången är en förutsättning för tekniken.
Pulver och maskin ska ha samma kvalitetsnivå. Pulver och maskin hänger ihop. Det går bra att köpa en paketlösning från Trumpf.
Additiva maskiner har en given plats inom Industri 4.0
– Industri 4.0 innebär ju att alla maskiner är uppkopplade mot nätet. Men det är svårare att visualisera hur en utveckling med additiva maskiner ser ut, säger Hubert Wilbs.
Trumpf Sverige i Alingsås kommer att anställa servicetekniker i och med det ökade intresset.
– Vi behöver medarbetare med rätt kompetens och med vilja att resa, en ung tjej eller kille från högskola och universitet, med lust att åstadkomma något och är beredd att satsa tid och engagemang, säger Hubert Wilbs.
– 3D-printing är hypat, så det finns ett stort intresse för ämnet bland unga också.
Som ett minst sagt konkret bevis på ungas intresse kommer 40 elever från Alströmer-gymnasiet samma dag på besök. Hubert Wilbs nämner att gymnasiet även har 3-4 egna 3D-printrar så tekniken är välbekant för ungdomarna.
Trumpf samarbetar med gymnasieskolan och högskolan om att erbjuda praktikjobb, på hösten och våren.
– Vi engagerar oss i eleverna och det är viktigt för en framtida rekrytering, säger Hubert Wilbs.
Högre resursutnyttjande
Hos Trumpf tog samarbetspartnern Cascade tillfället i akt att visa upp sig med en monter. Företaget med 23 anställda i Sverige är generalagent för Gom, en tysk återförsäljare av 3D scanning till all tillverkande industri i hela Sverige, och är inte minst underleverantör till bilindustrins verkstäder.
– Tillverkarna vill ha ett kvitto på att det som tillverkats uppfyller beställarens krav, säger Stefan Francois, försäljning.
– Fel i produktionen är dyrt att åtgärda, återkalla 50 000 bilar är inte bra, förtydligar Stefan Francois.
Principen är enkel
– Man vet vad man gör och får koll på produktionen och processen. När man börjar jämförs detta med CAD-ritning och övrigt underlag, då får man en avvikelseanalys, säger Stefan Francois.
Gom har fram till i dag levererat 10 000 system.
(separat Fakta-ruta)
LMD är också känt som laser cladding eller pulverpåsvetsning. Processen innebär att lasern genererar en smälta på en grunddetalj där metallpulver appliceras vilket resulterar i beläggningar som bildar en uppbyggnad på en detalj eller av hela komponenter ifrån en grundstruktur. På Trumpf TechDays visades inom LMD en 5-axlig maskin TruLaser Cell 3000 med LMD-utrustning och disklaser TruDisk 5000 med 5000 W uteffekt.
LMF-metoden innebär att detaljer skapas genom användning av en laser för att selektivt smälta ett metallpulver skikt för skikt baserat på en CAD-modell. Metoden kallas också 3D printing.
(Phototexts:)
1.trumpf.jpg)
– Man kan säga att LMF i dag står där lasersvetsningen var för 20 år sedan, säger Hubert Wilbs.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094