Regelverksinnovation kan bli exportvara
Sverige kan enligt två bedömare bli ett kluster för elvägar och autonoma fordon.
– Regelverksinnovation kan bli en ny svensk kunskapsexport, men för att verkligen nå dit borde regelverksinnovation bli en del av den samlade satsningen inom strategisk fordonsforskning och innovation, menar Kent Eric Lång, RISE Viktoria, och Fredrik Sidahl, FKG-Fordonskomponentgruppen, i ett debattinlägg adresserat till närings- och innovationsminister Mikael Damberg.
– Sverige har, tack vare vår stora och framgångsrika fordonsbransch mycket goda möjligheter att etablera sig som ett världsledande kluster för elvägar, autonoma fordon, mobilitetstjänster av olika slag, och integration av dessa i marknadsrealistiska miljöer, menar de båda debattörerna.
Som ett exempel nämner de fjolårets statliga taxiutredning. Ur ett hållbarhetsperspektiv är det bättre om det är fler som åker i varje bil. Digitaliseringen gör att gränsen mellan taxi, kollektivtrafik och samåkning suddas ut. Utredaren lämnar därför ett antal förslag för att förtydliga gränsen.
– Tänk om infrastrukturministern då sagt att vi ska underlätta försök tillsammans med marknadens aktörer för att utveckla konkurrensneutrala och såväl socialt som ekonomiskt hållbara regelverk. Regler som ökar tillgänglighet och minskar miljöpåverkan från transporterna genom ökad samåkning. Utredningen har redan identifierat ett antal problemområden och gränsdragningar, säger Kent Eric Lång.
Därför förordar debattörerna från RISE Viktoria och FKG en svensk strategisk satsning på att utveckla området regelverksinnovation. Detta med målet att vidga det samlade innehållet i svensk fordonsexport med kvalificerade tjänster.