Bombardierchef förminskar sin roll i muthärva
Varken givaren eller mottagaren av den misstänkta mutan hade inflytande på miljardaffären i Azerbajdzjan.
– Det beslutades högre upp i organisationen, säger han.
Försvaret gjorde under tisdagen sin sakframställning i korruptionsrättegången i Stockholms tingsrätt mot Bombardier Transportations tidigare säljchef, en 37-årig ryss.
Säljchefen ingick inte i ledningsgruppen och saknade mandat att erbjuda något kontrakt, underströk försvaret, i samband med upphandlingen av signalsystem som Bombardier vann 2013.
Inga bedömningar
37-åringen gjorde inga bedömningar av ekonomisk karaktär eller granskade den lokala partnern Trans-Signal-Rabita (TSR), enligt Lindqvist.
– Hans uppdrag var att se om man kunde samarbeta tekniskt. Resten sköttes av Bombardiers högre anställda, säger advokaten.
Hans kollega Cristina Bergner påpekar att affärer av denna storlek avgörs på gruppnivå, det vill säga över den svenska nivån. Hennes klient ”hade inget inflytande” på det.
2013 vann ett Bombardier-lett konsortium en åtråvärd upphandling om att modernisera signalsystemet längs 50 mil järnväg i Azerbajdzjan för över 2,2 miljarder kronor.
Uppdrag granskning och nyhetsbyrån TT avslöjade i mars att enorma belopp förts via Bombardiers mellanhand till ett nätverk av brevlådeföretag i skatteparadis, med band till den politiska makten i Ryssland.
– Hela strukturen verkar vara designad för att kunna slussa pengar, undvika skatt och betala mutor, säger Louise Brown, styrelsemedlem i Transparency International i Sverige, som granskar korruption.
Högre chefer i svenska Bombardier är också misstänkta för grovt givande av muta, men deras eventuella skuld prövas inte i det aktuella målet. Förundersökningen mot dem fortsätter.