Rekord på EMO för maskintillverkaren
Sålde maskiner för 165 miljoner i Norden vilket var klart bättre än väntat.
De sålde maskiner för cirka 165 miljoner kronor vilket var långt bättre än prognoserna. Siffran gäller regionalt för DMG MORI Norden. Globalt var siffran 300 miljoner euro.
Enligt företaget finns det flera skäl till den starka utvecklingen. Under 2016 sänkte de sina reservdelspriser globalt som en effekt av förändrad inköps- och produktionsstrategi.
En annan faktor som företaget tror påverkade är spindeln av typen cartridge. På en vertikal eller horisontell flerop har kunder i genomsnitt historiskt bytt mellan tre till fem spindlar under en maskins livslängd på 20 år. Kan varje byte göras 50-60 procent billigare så blir det en väldigt stor effekt på nedersta raden för användaren.
DMG MORI uppger också att de har sålt många fleropar med pallettmagasin där magasinen är kompakta. Det innebär att maskinen kan göras klara att köra från en extern PC och man behöver inte var vid maskinen på samma sätt som tidigare.
– Utvecklingen på svarvar är likvärdig där vi ser fler och fler kunder som väljer både stångmagasin och portal på samma maskin för att se till att maskinen går obemannat så mycket som möjligt. Det är då man tjänar pengar. Maskinerna blir generellt dyrare men pris per producerad detalj går ner avsevärt. Vi är ödmjuka och väldigt glada över kundernas förtroende, säger Fredrik Gedda, som är vd för DMG MORI i Norden & Baltikum.