23948sdkhjf

FKG välkomnar uppförandekod

Leverantörsorganisationen ser positivt på näringsdepartementets förslag om rapporteringskrav av betalningstider.
Bakgrunden är att en frivillig svensk kod för betalningstider i näringslivet och ett regeringsförslag är ute på remiss om rapporteringskrav av betalningstider för större företag. Där befinner sig frågan om hur det ska gå att få slut på missbruk av betalningstider i näringslivet.

– Vi har målkänning efter nio års kamp för FKG och sju år överst på barrikaderna för egen del, säger Fredrik Sidahl, vd för leverantörsorganisationen FKG, Fordonskomponentgruppen. Han välkomnar förslaget från Mikael Damberg & Co.

Frågan om betalningstider i näringslivet har haft många turer genom åren. Missbruket av dominerande ställning har sitt ursprung inom fordonsindustrin. Men under senare år har det här smittat av sig till andra sektorer i näringslivet.

Det är framförallt SME-företag som tvingas att acceptera leverantörsvillkor – vänta i 60 dagar och vissa fall upp till 90 dagar på att få betalt. Det innebär att de indirekt agerar bank åt storföretagen.

– En studie av den svenska fordonssektorn visar att årligen skulle tre miljarder kronor frigöras till investeringar och tillväxt i små- och medelstora företag om betalningstiden var vad bokföringslagen stipulerade 30 dagar, netto, säger Fredrik Sidahl.

Det som i nuläget finns framme är ”Svensk kod för betaltider” som är en uppförandekod som på näringsminister Mikael Dambergs anmaning arbetats fram av ICA, AB Volvo, Ericsson, SCA, Volvo Cars, Scania, Vattenfall, Electrolux, Skanska, Nordea, Telia och Sandvik.

Även företag anslutna till någon av bransch- och intresseorganisationerna FKG, Företagarna, Sinf, STD och Almega har ställt sig bakom den som en allmän praxis.

”Krav på rapportering av betalningstider” är en dagsaktuell regeringspromemoria. Den avser betalningar från företag med fler än 500 medarbetare till företag med färre än 250 medarbetare. Cirka 1 000 svenska företag bedöms omfattas av kravet.

Om förslaget antas av riksdagen träder lagen i kraft 1 januari 2019, vilket innebär att den första samlade rapporteringen kommer att ske under andra halvåret 2020.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.089