23948sdkhjf

Utvecklar drivlinor för teknikskiftet

Högskolan i Skövde tar fram nästa generations drivlineproduktion med stöd från industriföretag och utbildningar.
Genom ett nystartat innovationsprojekt, som Högskolan i Skövde nu fått finansiering för, provas nya lösningar provas i skarp miljö med speedig framtagningsmetod, står i ett pressmeddelande.

Det ska resultera i att ett ökat antal svenska tillverkande företag är beredda på, och får fördelar av, nyordningen på marknaden.

Den sammanräknade projektbudgeten uppgår till 19 miljoner, varav Vinnova står för 9,5 av dessa.

Initialt i projektet finns fokus på produktion kopplad till elektriskt framdrivna fordon.

Leder projektet gör Leif Pehrsson, lektor i automatiseringsteknik vid Högskolan i Skövde. Han ser framemot att dra igång.

– Det är fullt möjligt, till och med sannolikt, att vi närmar oss ett teknikskifte från förbränningsmotorer till elektriska drivlinor. Detta kommer att kräva stora insatser inom svensk fordonsindustri, inklusive en beredskap att kunna ställa om produktionen till andra produkter än de som tillverkas idag. Vår agila utvecklingsmetodik, som vi kommer att använda oss av i projektet, gör att industrin snabbt kan komma ut med nya produkter när marknaden efterfrågar det, säger Leif Pehrsson

Avsikten är att stärka innovationspotentialen i landet.

Samarbetspartners är IDC West Sweden AB, Jönköping University, Leax, Lunds tekniska högskola, Volvo Car Corporation, Volvo Group Trucks Operations, West Swede, Xylem Water Solutions, ÅF-Industry.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.116