23948sdkhjf

Outokumpus nya sliprar bidrar till den cirkulära ekonomin

Outokumpu i Degerfors fick tänka i nya banor för att komma tillrätta med problemet med träsliprar som sprack, smulades sönder och genererade en hel del städjobb.

Lösningen blev en sliper i återvunnen plast, som dessutom bidrar till minskade koldioxidutsläpp.

– Det hela började förra sommaren när jag gick in som avdelningschef på sliphallen i Degerfors. Vi hade mycket jobb med att städa gården där vi förvarar vårt råmaterial, gjutna stålämnen, som kallas slabs. Ämnena väger upp till 25 ton styck och vi använder sliprar för att inte de ska ligga direkt på asfalten, säger Christopher Myhrman, avdelningschef vid Outokumpu Degerfors, enligt ett pressmeddelande.

– Belastningen och väderpåverkan gör att träsliprarna spricker och smulas sönder. Det var träflisor överallt och vi började fundera på om det fanns något alternativ till träsliprar som håller bättre. Det var då vi fick upp ögonen för de kompositsliprar som tillverkas i Arvika, säger Christopher Myhrman.

Leif Andersson driver Plaståtervinning i Wermland. Ett företag som arbetar för ett kretsloppssamhälle där man återvinner avfall. Plaståtervinning i Wermland är ett av få företag i sitt slag som tar emot utsorterad plast.

Genom ett nära samarbete med företaget TMR har man utvecklat kompositsliprar för i första hand järnvägen, men nu har alltså även stålindustrin blivit en intressant kund.

– Upphandlingen med Trafikverket pågår fortfarande, samtidigt levererar vi sliprar till Jernhusen som har stationsområden, samt testar sliprar på Inlandsbanan. Istället för att en del av plasterna som inte går att materialåtervinna genom traditionell teknik går till förbränning kan vi göra nya produkter och spara miljön, säger Leif Andersson, Plaståtervinning i Wermland.

– För varje kilogram återvunnen plast kan koldioxidutsläppen minska med upp till 2,7 kg jämfört med förbränning och för varje kg plast som går till återvinning sparas cirka en liter olja jämfört med att använda jungfrulig plast, säger Leif Andersson.

TMR är ett företag som hjälper företag som sätter förpackningar på marknaden att uppfylla producentansvar, det vill säga tillhandahålla ett system för insamling och återvinning av förpackningarna.

– Vi och våra kunder är väldigt måna om att plastförpackningarna ska kunna återvinnas. I projektet med slipern får vi cirkularitet i alla de plaster vi tar hand om och kan upparbeta dem till nya produkter, säger Peter Mellgren, TMR.

– Vi har gjort en livscykelanalys på kompositslipern med goda resultat, framförallt jämfört med betong, eftersom vi använder en återvunnen råvara som redan finns på marknaden, säger Peter Mellgren.

Han berättar att sortering av plaster är ett väldigt komplext arbete. Hushållen lämnar olika plasttyper; plastpåsar, filmer och folie till återvinningsstationer och materialet måste sorteras före det kan materialåtervinnas i en dyr och inte så effektiv process.

En del av plasterna går inte att identifiera och går då till energi. I processen med sliprar räcker det att sortera bort skräp som papper och sedan kan plastmixen användas för att gjuta sliprar med miljövinster som följd.

– I hela Europa finns ett stort fokus på plaståtervinning. Det finns en stor mängd råvara, men det finns inte motsvarande efterfrågan, säger Peter Mellgren.

– EU-kommissionen har bestämt att alla plastförpackningar som kommer ut på marknaden ska vara återvinningsbara 2025. De har också pekat på vi måste hitta nya användningsområden och stimulera efterfrågan och då är ju kompositslipern en viktig del i sammanhanget, säger Peter Mellgren.

Till att börja med har Outokumpu Degerfors tagit in 21 fullängdssliprar på sex meter och räknar med ett 100-tal sliprar för slabsgården. Även bockar som används för lastning av plåt kan bli aktuella för återvunnen plastprodukt. Där är tanken att använda en 80 x 80 mm profil.

– Det är jätteviktigt att vi värnar om vår miljö och att vi kan ta tillvara på den plast vi förbrukar i våra hushåll. Om vi ska ställa om till en cirkulär ekonomi behöver vi minska konsumtionen av engångsartiklar och vi behöver återanvända mer, säger Christopher Myhrman.

– Vår huvudsakliga produkt, rostfritt stål, är korrosionsbeständigt, underhållsfritt och ett bra alternativ när vi ska ta oss från slit-och-släng samhället till en hållbarare värld. Rostfritt stål innehåller exempelvis återvunnet material till drygt 85 procent, säger han vidare.

– Därför känns det naturligt för oss att hitta fler smarta lösningar för vår verksamhet som är hållbara. Slipern är ett bra exempel på ett användningsområde där vi kan utnyttja återvunnen plast och samtidigt effektivisera vår verksamhet, säger Christopher Myhrman.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078