Regeringens klimatsatsning är kontraproduktiv
Ett ökat byggande i trä kan låta miljövänligt, men kan föra med sig oanade och oönskade konsekvenser, skriver Johan Lindström och Annika Brännmark från Plåt & Ventföretagen i en debattartikel i Göteborgs-Posten, som de vill att även fler tar del av.
"Många av de 73 punkter som ”Januariöverenskommelsen” består av ser – åtminstone i teorin – ut att kunna bli både smarta och samhällsnyttiga satsningar. Men helhetsbetyget dras ner rejält av problembarnet punkt 48, som består i att vi i Sverige ska öka vårt byggande i trä. Denna lilla mening kan nämligen få stora och negativa konsekvenser när det gäller landets klimat- och miljömål.
Ett hus som upplevs svalt sommartid har en tung konstruktion i exempelvis sten eller betong. Ett sådant hus magasinerar kylan vilket jämnar ut svängningar i temperatur över dygnet och upplevs därför svalare, vilket ger AC helt gratis. De hus som upplevs för varma sommartid har oftast det gemensamt att de är lätta byggnader, då oftast en träbyggnad, och alltså inte kan magasinera kyla över dygnet.
Företag som arbetar med AC och ventilation har god kompetens och kan lösa de problem som uppstår med för varmt inomhusklimat, men låt oss börja med att dra nytta av den svalare nattluften som är gratis.
Ett ökat byggande i trä kan låta miljövänligt, men kan föra med sig oanade och oönskade konsekvenser. Vi ber därför politikerna att sluta peka ut enskilda byggmaterial och istället låta branschen få arbeta efter devisen rätt material på rätt plats. Först då uppnår vi ett hållbart byggande ur ett materiellt, ekonomiskt och socialt perspektiv".
Denna debattartikel publicerades i Göteborgs-Posten i fredags, den 5 juli 2019.